Hlavní obsah

Hadí jed místo botoxu aneb Zajímavé ingredience v kosmetice

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti černým tečkám, proti vráskám, na hydrataci, proti začervenání pleti nebo jako botox, ale bez jehel. Které ingredience v kosmetice tohle dokážou? Podívali jsme se na ty nejzajímavější!

Článek

Z takového výběru kosmetiky, jaký dnes máme, by se jednomu zamotala hlava. Výrobci na nás odevšad útočí s novými složeními a úžasnými ingrediencemi, které nám zajistí nádhernou, zářivou a hydratovanou pleť bez vrásek. Které jsou ty nejzajímavější? Podívejte se na náš výběr.

Kozí kolostrum pro dokonalou pleť 

Kozí mateřské mlezivo (kolostrum), mléko nebo máslo v kosmetice? Proč, proboha, budete se ptát. Věděli jste ale, že účinky kozího mléka na pleť jsou známé už od středověku? Pomáhá pleť regenerovat a může pomoci při léčbě atopického ekzému i akné.

Kozí máslo pomáhá dalším látkám vstřebávat se do hlubších vrstev pokožky a tam působit. Tím pádem by třeba anti-age produkty měly být o to účinnější. Kozí kolostrum dokáže působit na imunitu kůže a zlepšovat tak její obranyschopnost. To ocení především citlivá a suchá pleť.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Noční omlazující krém s kozím kolostrem Le Chaton Exclusive, 1595 Kč; Pleťový kozí krém Vivapharm, 115 Kč, prodává VivacoFoto: Archiv firem

Šnečí sliz vyhladí vrásky

Peptidy a kyselina hyaluronová – také jste ve spojitosti s kosmetickými produkty na vrásky slyšeli tato magická slovíčka už nejmíň stokrát? Přesně tyto a ještě další látky (vitaminy a kolagen) obsahuje šnečí sliz. Populární se stal v Koreji a pak se mánie před pár lety rozšířila po celém světě. I u nás už najdete šnečí farmy, které se kromě chovu šneků pro kulinářské účely věnují i získávání extraktu do kosmetiky.

Kromě schopnosti vyhladit vrásky a kůži zjemnit extrakt hojí i různé ranky nebo akné. Na trhu najdete většinou krémy proti vráskám a vyhlazující masky nebo séra.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hydratační krém se šnečím extraktem Missha Super Aqua, 1135 Kč; Plátýnková maska Tonymoly, 220 Kč, prodává SephoraFoto: Archiv firem

Hlína pro krásu

Rašelina je stálicí mezi lázeňskými procedurami v podobě koupelí. Proč ji ale nepoužít i na obličej? Obsahuje spoustu minerálů, antioxidantů i vitaminů. Působí antibakteriálně (proti pupínkům) a pomáhá pleť regenerovat, hloubkově čistit a tvořit kolagen, který je klíčový, pokud si chcete udržet mladistvou pleť bez vrásek.

V zemi se kromě rašeliny ukrývají ještě další poklady – jíly. Zelený se hodí pro mastnou a aknózní pleť, bílý a růžový pro suchou a normální. Kromě vyčištění pleti pomáhají jíly zlepšit stav kůže – jednoduše jí vrací zpět rovnováhu. Jak nad akné vyhrála blogerka Kristýna Dolejšová?

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čistič pleti s obsahem rašeliny Lumene, 749 Kč, prodává Fann parfumerie; Zelený jíl Saloos, 107 Kč, prodává BioooFoto: Archiv firem

Mořské řasy jako štít

Mořské řasy mají na pleť detoxikační, anti-age a hojivé účinky. Ukrývá se v nich spousta minerálů a antioxidantů – jsou prostě pro pleť multivitaminovým koktejlem a ochranným štítem v jednom. Používají se i v kosmetice na tělo, mají totiž i zpevňující účinky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hydratační krém Sabon, 770 Kč; Vyživující pleťová maska s obsahem spiruliny Youth To The People, 1090 Kč, prodává SephoraFoto: Archiv firem

Termální voda pro hydrataci

Hydrataci můžete pleti dodat  termálními minerálními vodami z celého světa. Tak například korejská přírodní kosmetika Cremorlab používá jako základ svých produktů lázeňskou vodu získávanou z hloubky 1100 m pod zemí. Má mnohem větší koncentraci minerálů než jiné termální vody a pleť vyživuje, hydratuje a zlepšuje její elasticitu díky tomu, že proniká do hlubších vrstev pokožky. Obsahuje totiž částice, které jsou menší než póry.

Léčivé prameny využívají například i Avène, Vichy nebo Uriage. Jejich výrobky jsou zaměřeny na citlivou  a suchou pleť, která má sklon k začervenání.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čisticí pěnový gel Cremorlab O2 Couture Marine Algae, 739 Kč, prodává Fann parfumerie; Lehký krém Vichy Aqualia Thermal, 525 Kč, koupíte v lékárnáchFoto: Archiv firem

Hadí jed místo botoxu

Hadí jed není v péči o pleť žádnou novinkou (používal se i proti bolestem kloubů už ve starověku). Dnes ho v kosmetice najdete v syntetické podobě s názvem SYN-AKE a dalo by se mu přezdívat botox bez jehel. Dokáže uvolnit svaly (vyvolá paralyzující reakci), a tím předchází vzniku vrásek a vyhlazuje ty, které už vám do pleti vryl čas. Sice nebudou po použití krému výsledky tak velkolepé jako v případě botoxu, ale aspoň se vám nemůže stát, že přestanete ovládat mimické svaly.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krém s účinky hadího jedu Asombroso, 1150 Kč, prodává Fann parfumerie; Pleťový krém s hadím jedem Serpens Derm, 259 Kč, prodává VivacoFoto: Archiv firem

Kaviár jako luxusní péče

Extrakt z kaviáru jako koktejl mládí, zmizík vrásek a záruka hydratace. Všechna tato pojmenování si nanejvýš zaslouží, protože ve výtažcích z rybích jiker najdete spoustu vitaminů, minerálů a proteinů, které stimulují tvorbu kolagenu. Pro pleť je to tedy dávka omlazující energie a rozjasnění. Kromě krémů na pleť a tělo můžete najít výtažky z kaviáru i ve vlasové péči, kde se postará o jejich hydrataci a lesk. Vlasy jsou po něm hladší a regenerované. Rozhodně ale počítejte s tím, že si za krém nebo sérum trochu víc připlatíte.

Foto: Archiv firem, Shutterstock.com

Na foto (zleva): Sérum na vlasy pro ochranu barvy Alterna Caviar, 990 Kč; Kaviárový pleťový krém Pevonia, 4850 KčFoto: Archiv firem, Shutterstock.com

Jakou zajímavou ingredienci máte v oblibě vy? Přečtěte si také: Jak se zbavit černých teček na nose.

Související témata:

Načítám