Hlavní obsah

Jak na vrásky pod očima? Spěte na saténu a pozor na pudr

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Kůže v očním okolí má jen půl milimetru, a proto si jako prvních vrásek všimnete právě linek okolo očí. Dennodenně tuhle partii hodně zatěžujete, takže si zaslouží vaši větší pozornost, co myslíte? Podívali jsme se na největší prohřešky, které na jemné kůži pod očima pácháte.

Článek

Kůže začíná stárnout od dvaceti pěti let. Ve třiceti si vrásek začínáte všímat a od padesátky může být pleť povislá. První vrásky se objevují právě okolo očí, protože tady je kůže nejtenčí. Je v ní méně kolagenu než na zbytku obličeje a pokožka zde nemá póry, takže není přirozeně promašťována.

Proto jsou zde vrásky vidět jako první a klidně je tam najdete už i před pětadvacítkou, obzvláště máte-li pleť celkově suchou. Jak se zvětšujícími se vějířky pod očima bojovat? Přestaňte se mračit, nasaďte úsměv a čtěte dál!

Oči drhnete

Nejvíce škodí očnímu okolí nešetrné odličování. Největším prohřeškem proti stárnutí očního okolí je časté odličování mýdlem nebo sprchovým gelem, čímž se ničí kůže v okolí očí i řasy. Je proto důležité používat pouze přípravky určené přímo na oční okolí,“ říká Nikol Bárová, kosmetička české značky Essenté.

Jak je to správně? „Přitiskněte tamponek na oko, nechte ho chvilku působit, a pak jej stahujte směrem dolů, pomalu a jemně, až jsou řasy i oční okolí úplně čisté. Tamponek ještě přeložte napolovic a jemně očistěte i kůži a okolí pod řasami – a to z vnějšího koutku směrem dovnitř k nosu,“ radí Nikol Bárová.

Spíte špatně

Rozhodně platí, že nemůžete udělat pro svoje oční okolí víc, než se pořádně vyspat. Jak ale zmírnit škody, které na vás napáchala probdělá noc? „Rychlou pomocí je, když dáte navlhčené tamponky na chvíli do mrazáku, a pak je přiložíte na unavené oči,“ radí Nikol Bárová.

To vám pomůže i tehdy, spali jste-li celou noc na břiše a probudili se celí pomačkaní. Poloha na břiše je pro vrásky pod očima totiž to nejhorší. Kůži si nepřirozeně mačkáte a tím prohlubujete vrásky, a to nejen na obličeji, ale i v dekoltu. Lepší pro pleť je také spát na klouzavém materiálu, jako je satén.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kvalitní spánek s hlavou položenou na jemný materiál polštářového povlaku je to nejlepší, co můžete pro své oči udělatFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Nedostatek hydratace zvenku i zevnitř

Dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology radí, že krém byste do své kosmetické výbavy měli zařadit už od 25. roku věku. Pomůže také, když si při jeho aplikaci dopřejete rychlou masáž: krém do pleti lehce vklepávejte směrem z vnějšího koutku pod okem do vnitřního k nosu a pak pokračujte dále od vnitřního koutku nahoru pod obočí směrem k vnějšímu koutku.

Pro mladistvě vypadající pleť v očním okolí je klíčová taková v podstatě svatá trojice složek – kolagen, kyselina hyaluronová a vitamin C. Kolagen je potřeba dodávat, aby byla pleť stále pružná a vrásky se neprohlubovaly. Kyselina hyaluronová dokáže pleť hydratovat a vitamin C se také hodí, protože pleti dobije baterky a umí ji rozjasnit, což je účinné i v boji proti tmavým kruhům pod očima. Nezapomínejte také na pitný režim, takže méně kávy, více čisté vody nebo bylinných čajů!

Příliš vrstev make-upu

Pleť můžete zatěžovat i nesprávným výběrem kosmetiky a přílišnými vrstvami líčidel. Problémovou partii pod očima nejdřív hydratujte krémem, a až potom naneste make-up. Také byste měli přemýšlet o správném výběru korektoru pod oči. Měl by mít lehkou, tekutější konzistenci, aby se ve vráskách neusazoval a zbytečně je ještě nezvýraznil. (Mimochodem líčení, které vám zbytečně přidává léta, jsme se věnovali už dříve.)

Také pozor na rozjasňovače – máte-li vějířky okolo očí viditelné, vyberte si rozjasňovač pudrový a nanášejte ho trochu jen na lícní kosti a těsně pod obočí. Oblasti vrásek se vyhněte obloukem. Totéž platí při použití pudru, akorát by do linek zalezl a upozorňoval by na ně.

10 tipů na oční krémy

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sérum proti vráskám na obličej a oči, BioAroma, 545 Kč; Intenzivní oční krém od Essenté, 780 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Pupalkový Anti-age krém na kontury očí a rtů, Weleda, 649 Kč; energizující oční krém Q10 plus vitamin C, Nivea, 210 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Booster kolagenu pro oční okolí a rty, Sephora Collection, 460 Kč; rozjasňující péče na oční okolí Anti-Age Global, Yves Rocher, 769 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krém na oční okolí Esprit Clair K, Le Chaton, 479 Kč; intenzivní vyplňující krém na oční okolí Hyaluron-Filler, Eucerin, 459 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bioaktivní oční krém Nobilis Tilia, 509 Kč; Hyaluronové sérum Saloos, 257 KčFoto: Archiv firem

Co se vám nejvíce osvědčilo na vrásky okolo očí?

Reklama

Související témata:

Načítám