Hlavní obsah

Limetkové řezy se zakysanou smetanou a tvarohem si zamilujete

Foto: Marcel Rozhoň

Tohle je dezert, který se doslova rozplývá na jazyku!Foto: Marcel Rozhoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické koláče na plech patří mezi nejoblíbenější domácí pečení. Jednu takovou dobrotu máme pro vás i my. Vyzkoušejte skvělé limetkové řezy s nadýchaným krémem!

Článek

V žádném případě neplatí: když nemáte limetku, dejte tam citron. Možná jsou si tyto dva citrusy na první pohled trochu podobné, ale jejich chuť je odlišná a výsledný pokrm, do kterého surovinu přidáváte, to výrazně ovlivní. Limetka není tak kyselá jako citron a má výraznější aroma.

Limetkové řezy

Na 1 plech o velikosti 28 x 43 cm budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 150 g moučkového cukru, 4 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 ml kefíru, 100 ml oleje, 1 lžičku nastrouhané limetkové kůry, 500 g tvarohu, 1 malý kelímek zakysané smetany, šťávu z 1 limetky, 200 g moučkového cukru, semínka z poloviny vanilkového lusku, 1 želatinu na ztužení krémů. Na ozdobu: 100 g čokolády na vaření, 1 lžíci másla

Postup: Do velké mísy vyklepněte vejce a ušlehejte je s cukrem do pěny. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a limetkovou kůrou. Pak přidejte olej, kefír, vše důkladně prošlehejte, aby bylo těsto bez hrudek. Plech vyložte pečicím papírem, nalejte těsto a dejte na 25 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Mezitím ušlehejte tvaroh se zakysanou smetanou, vanilkou, limetkovou šťávou a moučkovým cukrem. Upečený korpus nechte vychladnout. Želatinu připravte podle návodu, vmíchejte do krému a krém natřete na vychladlý korpus. Navrch krému rozetřete nebo nacákejte polevu připravenou z čokolády a másla.

Tip: Na krém mžete použít i kombinaci smetany a mascarpone nebo ho připravit celý jen ze zakysané smetany.

Krémové zákusky jsou skvělým dezertem pro slavnostní okamžiky. Vsaďte na klasiku v podobě větrníku nebo vyzkoušejte pusinky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem!

Připravujete doma krémové zákusky? S jakým slavíte největší úspěch?

Načítám