Hlavní obsah

Dezert z odpalovaného těsta: Pusinky s vanilkovým krémem

Foto: Marcel Rozhoň

Takhle podle nás vypadá dokonalý dezert. Co říkáte vy?Foto: Marcel Rozhoň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákusky z odpalovaného těsta vypadají vznešeně. Ať už připravíte dezert ve tvaru pusinek, věnečků nebo banánků, budou vždy dokonalé. Přestaňte se bát a pojďte do toho s námi!

Článek

Zákusek z odpalovaného těsta mi připadal vždy jako alchymie, na kterou si mohu dojít jen do cukrárny. Není to však nic složitého. Těsto je hotové za pár minut, základem je jen rychle míchat, tedy odpalovat, pak už se do vychladlého těsta vmíchají vejce a je hotovo.

Ať už pečete pusinky, banánky nebo věnečky, je dobré je hned po upečení podélně rozkrojit. Uvnitř vzniklá pára by totiž mohla způsobit to, že vám krásně nadýchané tvary ihned splasknou.

Pusinky s vanilkovým krémem

Na 30 kusů budete potřebovat: 250 ml vody, 250 g hladké mouky, 100 g másla, 6 vajec, špetku soli. Na krém: 400 g mascarpone, 150 g moučkového cukru, ½ semínek z vanilkového lusku, 100 ml smetany na šlehání, cukr moučku na ozdobení

Postup: Vodu dejte do hrnce, přiveďte ji k varu a přidejte máslo. Když je zcela rozpuštěné a směs se opět vaří, vsypte najednou celé množství mouky promíchané se solí. Rychle míchejte, dokud se vše nespojí, na dně hrnce se vytvoří bílý povlak a z těsta vznikne koule. Pak těsto nechte vychladnout a vmíchejte jedno vejce po druhém.

Hotové těsto dejte do sáčku s trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky. Pečte je 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Mezitím připravte krém. Mascarpone našlehejte s cukrem a vanilkou. Pak postupně přidávejte ušlehanou smetanu. Podélně seříznuté vychladlé pusinky plňte krémem a nakonec je ještě pocukrujte.

Tip: Pokud chcete rychlý čokoládovo-oříškový krém, smíchejte 250 g mascarpone s 250 g čokoládové pomazánky. Chutná výtečně!

Jaké jsou vaše oblíbené dobroty z odpalovaného těsta? Anebo máte raději jiné zákusky? Zkuste třeba punčák nebo větrníky či stracciatellové dobroty.

Načítám