Hlavní obsah

Luxusní obývákové stěny: Vyberte si!

Foto: www.ikea.cz

Dnešní stěny jen připomínají jejich předchůdkyněFoto: www.ikea.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do našich obývacích pokojů se vracejí stěny, které mohou tak trochu připomínat obývákové stěny z dob minulých. Narozdíl od těch normalizačních však nabízejí větší variabilitu a spoustu nových výhod.

Článek

Větší variabilita

Jedním z nejdůležitějších rozdílů, kterými se dnešní systémové stěny liší od sestav vyráběných ve zmíněných desetiletích, je jejich variabilita. I vzhledově velmi podobné stěny se od svých předchůdkyň liší především tím, že volba jednotlivých komponent záleží pouze na nás. Na nás záleží, zda stěna bude hrát především roli knihovny či zda si ji poskládáme například z úložných prostor na hi-fi techniku, DVD či rodinné stříbro v podobě porcelánu po babičce. Do stěny může být zakomponováno i počítačové pracoviště. Stejně tak rozhodujeme, kam umístíme televizor.

Změnila se i koncepce dnešních stěn - vrchní komponenty jsou většinou závěsné a dolní mívají stojací provedení. Stěny ale mohou mít i podobu dřevěných panelů, na které se zavěšují vybrané skříňky a poličky...

Co stěny nosí?

Obývákové stěny se nejčastěji vyrábějí z mdf desky, která se nejčastěji „obléká" do dýhy. V jejím případě ustupují do pozadí exotické dřeviny, ve větší míře přežívá pouze wenge. Ze světlých dřevin se největší oblibě těší například ořech, ale především bělené duby.

Kromě zmíněné dýhy se při povrchové úpravě vybavení obývacího pokoje stále častěji uplatňuje různobarevný lak, který se aplikuje v pěti až dvanácti vrstvách. Náročné úpravy není třeba se obávat - ta v případě laku, stejně jako například nerezu, je snadná, i když by měla být častější. Stálicí, co se týče výrobního materiálu, představuje u obývácích stěn masivní dřevo.

Ke změně došlo u používaného skla, kterému v sestavách stále připadá důležitá role. Pískované či mléčné sklo ustoupilo sklu podlakovanému, přičemž barva laku je většinou shodná s barvou laku použitého na mdf desce nebo s ní naopak kontrastuje. Podlakované sklo se často kombinuje s čirým.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sestavování stěny je občas oříšekFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Snadnější manipulace

Přestože na dnešních obývacích stěnách málokdy najdete úchytky (pokud ano, jsou velmi nenápadné), umožňují podstatně lepší manipulaci než stěny z minulého století. U sestav se většinou používá prakticky stejné kování jako v kuchyních, stejně jako vyklápěcí sklápěcí dvířka. Také zásuvky jsou nejčastěji plněvýsuvné, což umožňuje dokonalý přehled o uložených předmětech a značně usnadňuje údržbu.

Zajímavým prvkem je na např. posuvná část stěny, za kterou je instalován televizor. Pokud ho zrovna nesledujete, je stěna zasunuta, tvoří jednolitý povrch s ostatní plochou sestavy. Tyto zasunovací díly mívají často automatické ovládání.

Důležitá role v moderních systémových sestavách připadá světlu, které má své místo jak v otevřených, tak i uzavřených komponentách.

A jakou máte stěnu ve vašem obýváku vy? Pochlubte se nám. Pošlete nám foto na info@prozeny.cz. Rádi vaši originalitu zveřejníme!

Reklama

Související témata:

Načítám