Hlavní obsah

Luxusní proměna: V paneláku vznikl designový loft

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Byt loftového typu sice původně patří do velkorysých prostor průmyslových budov, ale bydlení jím inspirované může vzniknout i v obyčejném paneláku. Vítěz soutěže Interiér roku 2020 v kategorii soukromý interiér – rekonstrukce je toho důkazem.

Článek

Panelový dům, ve kterém se oceněný interiér nachází, stojí v pražské rezidenční čtvrti vystavěné na přelomu 60. a 70. let minulého století. Z pohledu rekonstrukce měl jednu značnou výhodu – jeho konstrukční systém tvoří železobetonový skelet poměrně atypicky a architektka Klára Kučera Makovcová se tak mohla pořádně vyřádit: všechny původní příčky nechala vybourat. Vznikla tak zcela nová dispozice bytu na míru budoucích obyvatelů.

Loft? Ano! Ale jen když máte náladu

Srdcem interiéru je tradičně rozsáhlá obytná zóna. V tomto případě ji tvoří obývací pokoj s kuchyní, jídelním koutem a pracovnou, které se jako západní trakt táhnou přes celou délku bytu. Místnosti mohou představovat jeden otevřený prostor, ale zároveň jednotlivé uzavřené celky. Pracovnu a obývák lze totiž od kuchyně a jídelního kouta oddělit dřevěnou posuvnou stěnou.

„Majitelé kladli velký důraz na variabilitu prostoru, proto bylo nutné do objektu zakomponovat posuvné stěny, jimiž je možné vytvořit oddělené místnosti. Současně však byt působí jako jeden velký obytný prostor neboli loft,“ popisuje architektka.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Když jsou posuvné dveře roztažené, byt působí dojmem loftuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Dřevo, beton, sklo

Konstrukční systém panelákového domu se stal inspirací při výběru materiálů do bytu. Kuchyň je z dřevěné ořechové dýhy ošetřené bezbarvým olejovým nátěrem v ořechovém odstínu, stejně jako obklad celého bloku a dřevěné posuvné příčky. Podlahy architektka nechala vyrovnat a položit na ně masivní dřevěnou podlahu. V koupelně je pak dlažba imitující beton.

„Rozhodli jsme se také odhalit původní betonové nosné prvky, sloupy a průvlaky, které jsme obrousili na hrubý beton. Na základě toho jsme celý interiér ladili do zemitých odstínů šedé a zútulnili jsme je dřevěnými obklady a kuchyní. Umyvadla v koupelně a na záchodě jsou atypická z corianu, což platí i pro kuchyňskou linku a dřez,“ upřesňuje autorka.

Staré stoupačky jako designový prvek

Ráz interiéru značně udává také kompaktní blok obložený dřevem, který obepíná instalační šachtu. Součástí bloku je kuchyně, koupelna, toaleta a nika pro pračku. V kuchyni musely zůstat původní stoupačky, s nimiž si ale autorka elegantně poradila. Místo jejich zakrývání je obložila nerezovým plechem, a tak vznikl prvek takřka uměleckých rozměrů.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Staré stoupačky se díky obložení z nerezového plechu staly základem zajímavého designového prvkuFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit na přelomu let 2020 a 2021. Vítězové byli vyhlášeni 21. září 2021 v pražském Centru současného umění DOX. Tento interiér zvítězil v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce. Všechny výherce a nominované z letošního i předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Nechte se inspirovat a podívejte se na parádní interiér, který vyhrál loni.

Reklama

Načítám