Hlavní obsah

Třípokojový byt v paneláku. Po rekonstrukci moderní domov!

Foto: Dominik Kurina

Foto: Dominik Kurina

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasický panelákový byt získal rekonstrukcí moderní šmrnc. Mladá rodina si přála nadčasové bydlení, které se neokouká, a architekti proto vsadili na osvědčenou kombinaci dřeva a bílé barvy.

Článek

Byt v bratislavské čtvrti Petržalka koupili dnešní majitelé v původním stavu. Byl to tedy klasický panelákový byt, který už dnes nárokům mladé rodiny nevyhovoval. Oslovili proto architekty ze studia Dobrý interiér, aby jim pomohli navrhnout takové řešení, které by jejich touhu po moderním bydlení splnilo.

Plnohodnotný třípokojový byt

Paneláky v Petržalce jsou charakteristické dispozicí se dvěma nosnými stěnami podél bytu a ostatními železobetonovými příčkami, které mají jen dělicí funkci. Rozložení bytu nabízelo otevření dispozice a tím získání většího prostoru pro denní zónu. „A toho jsme využili. Odstranili jsme příčku mezi vnitřní chodbou a jedním z pokojů, a abychom tento pokoj neztratili, přesunuli jsme kuchyni do denní zóny. V prostoru původní kuchyně pak vznikla ložnice,“ popisuje architekt Michal Fekete.

Rekonstrukcí vznikl plnohodnotný třípokojový byt se vstupní chodbou, koupelnou, samostatnou toaletou, denní zónou s kuchyní, obývacím pokojem, dětským pokojem a samostatnou ložnicí s výstupem na lodžii. Jeho celková užitná plocha je 69 metrů čtverečních.

Foto: Dominik Kurina

Pohled z kuchyně do jídelny. V interiéru vsadili na osvědčenou kombinaci dřeva a bílé barvyFoto: Dominik Kurina

Nábytek na míru i designové solitéry

Manželé Peter a Nikoleta architektům důvěřovali a dali jim víceméně volnou ruku, i co se designového řešení týče. Jejich hlavním požadavkem byla moderní kuchyně a další nábytek v nadčasovém duchu. Z toho důvodu architekti volili ověřenou kombinaci dřeva s bílou barvou.

„Použili jsme luxusnější materiály, třeba technický kámen na kuchyňské pracovní desce, ale i dřevotřísku. Jelikož je většina nábytku vyrobena na míru, mohli jsme si pohrát s jeho vnitřním vybavením. Například v sestavě v obývacím pokoji vznikl výklopný pracovní stolek a v ložnici i dětském pokoji se obestavěním postelí maximalizoval úložný prostor,“ popisuje architekt.

Nešetřili ani na dalším vybavení interiéru, který dozařídili solitérními výrobky designových značek, a použili také nemalé množství textilií, ať už na sedačce, židlích, závěsech, nebo dalších doplňcích.

Foto: Dominik Kurina

Nábytek je z velké části vyrobený na míru. V sestavě v obývacím pokoji vznikl výklopný pracovní stolekFoto: Dominik Kurina

Koupelna se světlíkem

Na podlahu položili vinyl, což je velmi vděčný materiál, který vyniká dobrou odolností a vzhledově se podobá dřevu. A jelikož prochází celým bytem, nevzniká problém s mokrými zónami. Dřevo imitují i obklady v koupelně, tak aby navazovaly na ostatní nábytek.

Vzhledem k tomu, že koupelna nemá vlastní zdroj denního světla, vyrobili nad sprchou světlík, který sem vnesl světlo a opticky celou místnost zvětšil. Průzor mohli bez problému zrealizovat, protože koupelnu vyzdívali celou nanovo.

Dětský pokoj, který poroste

Dětský pokoj pro tříletou dceru a ročního syna ladili do neutrálních barev, tak aby se tu i v budoucnu líbilo oběma dětem a aby se dal později snáz přetvořit ve studentský pokoj, kde bude mít každý svůj vlastní psací stůl a svoji část s postelí a úložnými prostory.

Už při předávce byli majitelé novým stavem nadšení a velmi si pochvalovali, že se celá rekonstrukce stihla během tří měsíců. Skutečnou pochvalou ale pro architekty je, že je rodina spokojená i po dvou letech užívání bytu a ani dnes by na něm nic neměnili.

Vizitka studia

Slovenské studio Dobrý interiér tvoří architekti, kteří ke všem klientům přistupují individuálně a podle jejich potřeb. Jejich cílem je, aby každý navržený a zrealizovaný interiér byl dobrý interiér. Více na dobryinterier.sk.

Reklama

Související témata:

Načítám