Hlavní obsah

Nejhezčí interiér v Česku? Podívejte se na vítěze soutěže!

Foto: Archiv Institutu bytového designu

V pražských Jinonicích si pořídili opuštěný dům ve svahovité zahradě, který už měl svá nejlepší léta za sebou. Aspoň se to tak zprvu zdálo. Do práce se ovšem pustili odborníci a se zachováním nejstarší části vznikl fungl nový příbytek, který ovládl soutěž Interiér roku 2019.

Článek

Ve starých Jinonicích se na jednom místě rozevíral plácek se studní a opuštěným domem. Původně kamenné stavení si prošlo tolika nepovedenými přístavbami, že z něho byl už jen takový nesourodý architektonický patvar. Architekti Jiří Weinzettl, Barbora Weinzettlová a Veronika Indrová z Atelieru 111 ho ovšem v tomhle bídném stavu nenechali. Nejstarší kamennou část zachovali a k ní přistavěli nový dům.

S respektem k původnímu stavení

Původně stál na tomto místě malý kamenný domek se zahradou vedoucí do svahu. Jeho pozdější neuvážené přístavby převyšovaly původní přízemní objekt, proto prvním krokem pro architekty bylo odstranění tohoto nechtěného souboru různorodých stavení.

Zůstala původní základna, jíž autoři zrekonstruovali a nechali k ní přistavět nový dům. To vše s respektem k původnímu charakteru stavby. Jasným cílem totiž bylo vyvarovat se efektu „hmotového spletence“, který zde vznikl v minulosti. Starou a novou část spojuje z vnějšku do kompaktního celku jednotná barevnost bílé štukové omítky a režné keramické tašky na střeše. O stáří jednotlivých částí domu ovšem více napovídá interiér, zejména pak kontrast původního tvarosloví a současného minimalistického pojetí.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Na první pohled dům působí nenápadným dojmem

Ohromující vstupní hala

Interiéru dominuje dřevo – dub a smrk ve své přírodní podobě. Dřevo má své místo i ve vstupní hale v přízemí, které jinak dominuje bílá. Tyto prostory jsou zachované z původního stavení. Autoři zde jednu stěnu obnažili až na původní cihlu a vložili silný prvek točitého schodiště. Bílá kovová konstrukce schodiště je pak vyložená dubovým obkladem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Vstupní hala je umístěna v původní kamenné části stavení, což prozrazují také obnažené cihly

Vlašský krov a minimalismus

Hlavní obývací část domu se otevírá do krovu, jehož vlašské krokve představují stěžejní interiérový prvek. Právě v této části domu je kontrast mezi původním řešením a současným minimalismem nejpatrnější.

Od kuchyně a obývacího pokoje je pak oddělen pracovní koutek, který nabízí krásný výhled do úzké jinonické ulice. Zákoutí lze oddělit posuvnou stěnou z bělené biodesky. Smrková biodeska se pak objevuje i v dalších částech interiéru. K vidění je také v dřevěné stěně s knihovnou a především o patro výš v dětských pokojích s vlastní malou půdou na hraní.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Vlašský krov je vidět i z ulice

První cena pro nejlepší stavbu

Stavba vyhrála první cenu v soutěži Interiér roku. Odborná porota, která vybírala z více než dvou stovek přihlášených, ocenila výborné řešení stísněné situace, respektování génia loci a maximální zachování soukromí majitelů. Ve svém hodnocení také uvádí, že lehce opulentní schodiště vytváří rafinovaný kontrast k paradoxně složitému minimalismu. Prvky interiéru jsou vzájemně dokonale provázány, a navíc vhodně propojeny s exteriérem.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohou do šestého ročníku soutěže hlásit už od 1. listopadu. Vítězové budou oznámeni 18. května 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek