Hlavní obsah

Panelákový byt prokoukl. Mladý pár ho změnil k nepoznání

Foto: Tomáš a Michal Kroupovi

Foto: Tomáš a Michal Kroupovi

Reklama

Místo malých změn kompletní rekonstrukce. Tak to dopadá, když se k partnerovi do bytu nastěhuje architektka. Prostor se zvětší, prosvětlí a celkově zkrášlí.

Článek

Petr bydlel v bytě ve Strašnicích 5 let a od začátku věděl, že by si zasloužil rekonstrukci. Přemýšlel spíše o drobných změnách, pak se ale sestěhoval s přítelkyní Anetou, která je zároveň architektkou a designérkou, a ta přišla s myšlenkou celkové rekonstrukce. A tak ji společně dotáhli do konce.

„Ze začátku jsem byl jen pro menší úpravy, ale Aneta to vzala plně do svých rukou a já se snažil jí ve všem věřit, i když jsem o některých věcech pochyboval. Například o návrhu kuchyně, o posuvných dveřích do koupelny a na toaletu nebo o tom, jestli se do malé koupelny vejde vana. Postupně jsem ale pochopil, že má vše krásně promyšlené, a zpětně vidím všechny pochybnosti jen jako vlastní nezkušenost,“ přiznává Petr.

Promyšlená dispozice bytu

Předností bytu je podle Anety Dvořákové jeho hezká dispozice, kterou vnímá jako velmi kvalitní a promyšlenou. „Přijde mi, že dispozice letitých panelákových domů jsou mnohem kvalitnější, hezčí a promyšlenější než dispozice nových developerských projektů, které jsou nyní na českém trhu. Dalším plusem je velmi příjemné klima a díky velkým oknům ve všech obytných místnostech prosvětlenost a možnost provětrání,“ vypráví architektka.

Celkem má byt přibližně 56 m² a patří k němu třímetrová lodžie, kterou později také upravili, a díky tomu se stala velmi oblíbenou a hojně využívanou součástí obytného prostoru. Na začátku bylo potřeba vybourat celé jádro bytu včetně všech rozvodů, vybourat kompletně podlahy a ve dvou místech udělat průrazy do nosných zdí, čímž vznikly elegantní průchody místnostmi na celou výšku, které prostoru velmi pomohly.

„Když do vašeho bytu přijdou dva chlapi s palicemi na demolici a během pár hodin zmizí to, v čem jste žili, říkáte si, do čeho jste se to pustili,“ vzpomíná na první den rekonstrukce Petr. Vše šlo ale hladce a přibližně za 6 týdnů bylo hotovo.

Foto: Tomáš a Michal Kroupovi

Na dvou místech udělali průrazy do nosných zdí, čímž vznikly elegantní průchody místnostmi na celou výškuFoto: Tomáš a Michal Kroupovi

Téměř 100% shoda

Kromě umístění lednice a zrcadlového obkladu v kuchyni měli partneři téměř ve všem jasno a shodovali se. „Vždy jsem přinesla třeba pět předem vybraných vzorků materiálů nebo barev a nechala jsem Petra, aby si vybral. A on se pokaždé trefil do mého tajného favorita,“ vzpomíná Aneta.

Oba mají rádi přírodní materiály, Aneta se považuje za klasika – líbí se jí jednoduché věci, čisté linie, nadčasovost a elegance a decentní kombinace materiálů a barev, takže vše volila s rozvahou a opatrně. V interiéru převažuje bílá, šedá, černá a odstíny hnědé, z materiálů je zastoupen kámen, imitace betonu, masivní dřevo i jeho imitace například na dveřích. A to vše doplňuje živá zeleň v rozmanitých formách.

Foto: Tomáš a Michal Kroupovi

Podlaha je dřevěná, majitelé mají rádi přírodní materiályFoto: Tomáš a Michal Kroupovi

Zrcadlo v kuchyni

Protože si potrpí na detaily, vysnila si jako obklad stěny nad kuchyňskou linkou zrcadlo, které prostor opticky zvětšuje a prosvětluje. „Je tu ale několik výřezů pro zásuvky, do čehož se sklenářům příliš nechtělo. Byli jsme však neústupní a vytrvalí, takže se nám náš záměr podařilo dokončit a já jsem nadšená. Ani údržba není o mnoho náročnější než u jiného materiálového provedení,“ dodává architektka.

Foto: Tomáš a Michal Kroupovi

Jako obklad za kuchyňskou linkou si majitelka přála zrcadlo, které prostor opticky zvětšuje a prosvětlujeFoto: Tomáš a Michal Kroupovi

To nejde? Neexistuje

Potíž byla i se dvěma posuvnými dveřmi do koupelny a na toaletu. „Všichni čeští dodavatelé nám řekli, že to není reálně, ale já jsem si rozkreslila technické parametry dveří a posuvů a počítala milimetry, takže se nakonec i toto povedlo,“ pochvaluje si architektka.

„Navíc v kombinaci s novou vestavěnou skříní se z úzké chodby stal příjemný prostor, kde se člověk vůbec necítí stísněně,“ říká Petr a dodává: „Rekonstrukce mě samotného obohatila. A hlavně jsem pochopil, že není potřeba bát se větších změn.“

Vizitka architektky

Ing. arch. Aneta Dvořáková se věnuje oboru architektura a design. Vystudovala Fakultu architektury na ČVUT, absolvovala i stáž v Mexiku. Již odmala si přestavovala dětský pokoj, na škole navrhovala výmalby tříd a stále přemýšlela o prostoru. Architekturu vnímá jako obor velmi komplexní, který spojuje funkčnost, praktičnost, estetiku, eleganci a krásu a je propojením mnoha oborů, technických znalostí i moderních poznatků. Více na www.anetadvorakova.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám