Hlavní obsah

Vyrážíte v zimě za teplem? Na tohle pozor!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Říkáte si, že by nebylo špatné zimní sezonu trochu „rozbít“ a zajet si za teplíčkem a mořem do exotických zemí? Možná to není tak skvělý nápad, jak si myslíte!

Článek

Stačí skočit do letadla a třeba už zítra můžete sedět v plavkách u moře a vyhřívat se na sluníčku. Přijde vám to jako lákavá možnost, kterou se chystáte rozhodně vyzkoušet? Možná to bude fajn, ale také byste měli dopředu zvážit i rizika!

Co na to imunita?

Pobyt u moře je blahodárný kdykoli – i takový názor můžete slyšet, mnohdy i od pediatrů, které mají na starost děti s astmatem, alergií nebo často se opakujícím respiračním onemocněním. Takový pobyt by podle nich měl trvat ideálně alespoň 14 dní, aby měl patřičný léčebný dopad.

Pobyt na slunci také doplní přirozeným způsobem vitamin D, kterého má většina přes zimu málo. Právě tento vitamin je důležitý pro zdraví kostí a svalů, psychiku, ale i imunitu. Zimní dovolená u moře vám může tento vitamin doplnit na několik měsíců.

Foto: Kaponia Aliaksei, Shutterstock.com

V zimě má většina lidí nedostatek vitaminu D, který tělo přirozeně tvoří díky slunečnímu záření – a pobyt u moře je skvělý pro vytvoření jeho zásobFoto: Kaponia Aliaksei, Shutterstock.com

Na druhou stranou je zimní výlet do tepla pro imunitu rizikem. Během pár hodin se organismus musí vyrovnat s obrovskou změnou teplot – nezřídka to je až padesát stupňů! Navíc cestou zpět, kdy jste „rozhicovaní“, můžete špatně odhadnout vhodné oblečení a na dovolenou naváže neschopenka pro nachlazení nebo infekci, kterou extrémním přechodem oslabená imunita nezvládne zlikvidovat.

Rizikový let

Za exotikou se cestuje v zimě daleko a většinou letadlem. Lety delší než 4 hodiny ale zvyšují riziko trombózy. „Proudění krve zpomaluje nejen dlouhé a strnulé sezení a nečinnost svalů, ale třeba i těsný oděv nebo tlak sedadla,“ vysvětluje Doc. MUDr. Jana Hirmerová, Ph.D., cévní specialistka. Neprospívá ani dehydratace, konzumace kávy či černého čaje a alkoholu – tedy obvyklých položek občerstvení v letadle. „Přídatnými rizikovými faktory je vyšší věk, obezita, předchozí prodělaná trombóza či embolie, těhotenství či šestinedělí, stav po nedávné operaci, užívání hormonální léčby, závažná srdeční či plicní onemocnění,“ vyjmenovává cévní specialistka.

Jestliže se vás něco z toho týká, pak se poraďte se svým lékařem o možnosti použít nejen kompresní punčochy, ale i venofarmaka, tedy léky na žíly. Rozhodně nezapomínejte pít, neberte léky na uklidnění či spaní a pravidelně se projděte po palubě – a když sedíte, nekřižte nohy.

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Před delším letem byste měli pamatovat na riziko trombózy Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Kůže potřebuje čas

V zimě je pokožka „naprogramovaná“ na to, aby si poradila spíš s mrazem než se sluncem. Proto dbejte na ochranu před UV zářením obzvláště pečlivě. Můžete před dovolenou zajít do solária a kůži připravit, ale lékaři radí spíš postupné dávkování slunečních paprsků a pečlivou ochranu pokožky před všemi složkami UV záření.

V této souvislosti ale musíme připomenout přímo léčivé působení přímořského klimatu a slunce pro lupenkáře a pacienty s atopickým ekzémem či kožními projevy alergie.

Pozor na infekce

Exotickou dovolenou jde pojmout různě – buď se vypravíte do destinací s vyšším hygienickým standardem, nebo vezmete batoh a valnou část strávíte v méně bezpečných koutech. Právě proto se může velmi lišit i doporučení o vhodném očkování. „Nejčastěji očkujeme proti žloutence A a B, ale rozhodně je dobré zvážit i další očkování, podle destinace a způsobu, jakým budete dovolenou prožívat," říká MUDr. Jan Rutsch, vedoucí lékař Centra cestovní medicíny.

Problematický návrat

Návrat z dovolené je sám o sobě stresem, ale z tepla do zimy je dvojnásob náročný. Proto se vyplatí si nechat ještě pár dní volno, ve kterém bude čas na relaxaci i pozvolné zapojení se do práce. Nezapomínejte ale ani na zvýšený přísun vitaminů a dostatek spánku. Možná si všimnete, že časový posun při návratu budete snášet hůř – můžete být pár dní unavení, ospalí, může vás bolet hlava, žaludek a možná budete podráždění.

Mám jet?

Odlet by měli zvážit nejen ti, kteří špatně snášejí teplotní rozdíly, diabetici, pacienti s kardiostimulátorem a ti, kdo trpí na křečové žíly. Exotická dovolená v zimě umí v důsledku všech změn v těle zatočit i s psychikou, čili by mohla být problematická pro pacienty s depresí nebo psychickými potížemi.

Ačkoli dovolenou dlouho plánujete a jistě nehodláte rušit odlet kvůli nachlazení či rýmě, měli byste zajít k lékaři a požádat o doporučení vhodných léků – v letadle, stejně jako ve vyšší nadmořské výšce může dojít k zásadnímu zhoršení obtíží a obyčejný zánět dutin nebo středního ucha se může zhoršit natolik, že vám dovolenou pokazí.

Myslíte si, že zimní pobyt u moře je pro vás to pravé?

Reklama

Načítám