Hlavní obsah

Macramé: Objevte nové trendy dekorace z provázků!

Foto: SoNelly, Shutterstock.com

Foto: SoNelly, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi boho či skandinávský hygge styl, přírodní materiály i zajímavé dekorace? V tom případě si váš domov ozdobte krásnými závěsnými textiliemi, které jsou nyní in! Vznikají drháním provázků, které se nazývá macramé.

Článek

Při pohledu na výrobky má člověk pocit déjà vu. A vlastně docela oprávněně, macramé má totiž dlouhou historii. „Macramé neboli česky drhání je stará technika vázání uzlů, která se původně využívala ryze z praktických důvodů - k zakončení tkaní či vázání, aby se látka netřepila. V současnosti zažívá boom v podobě závěsných dekorací, polštářů či závěsů,“ uvádí Anna Hanzálková, která sama tvoří macramé pod značkou HomeDecor & LittleAngel.

Provázky se většinou zavěsí na dřevěnou tyč a různě se splétají a uzlují, aby vznikly plošné textilní obrazce s geometrickými vzory i střapci. Jde většinou o ruční práci, a proto často vznikají velmi originální kousky. Dekorace pak zdobí stěny, okna, ale i terasy a dokážou zútulnit minimalisticky laděné bydlení i interiér v boho či skandinávském hygge stylu.

Nejen na zeď

Umění drhání však může sloužit i k praktičtějším účelům „Ve stylu macramé pořídíte i potahy na polštáře a taburety, nebo závěsné obaly na květináče v přírodních barvách,“ doplňuje Martina Ledlová z Cellbes. Zručnější si dokonce mohou takové květinové závěsy vytvořit samy. Na internetu snadno najdete návod. Tady je inspirace od nás:

Foto: Archiv firmy

Zleva: oboje WestwingNow, dekorace na zeď Lotus, 809 Kč; dekorace Kennedia, 764 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Výrobky HomeDecor & LittleAngel (prodává Fler), dekorace vlevo 388 Kč; vpravo 850 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Vše Trimakasi, závěs na zeď 790 Kč, sedací vak 1490 Kč, polštář 690 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: závěs Bella Rose, 3594 Kč; dekorace na stěnu Vivre, 520 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: taburet Bonami, 1009 Kč; taburet Vivre, 1571 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: obal na květináč Cellbes, 499 Kč; zrcadlo LaHome, 927 KčFoto: Archiv firem

Pozor si dejte jen, abyste to s dekoracemi do bytu nepřehnali. Těchto chyb se vyvarujte!

Reklama

Načítám