Hlavní obsah

Majonéza: Deset využití v domácnosti, které byste nečekali!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

To, že olej může najít uplatnění i jinde než v pánvi s řízkem, je jasné. Vajíčko se také objevuje v různých receptech na zkrášlení. Tak proč tyto dvě suroviny nevyužít zároveň – v majonéze. Ukážeme vám jak.

Článek

Pokud jste někdy vyráběli majonézu, pak víte, že jde jen o smíchání dvou ingrediencí za pomoci výkonného šlehače. Trocha octa či kvalitní hořčice pak výsledku dodá říz. Většinou asi tuto pochutinu sníte v salátu nebo hamburgeru, ale kdyby vám nějaká zbyla, využijte ji jak k domácí kosmetice, tak i při údržbě domácnosti.

Jak na otisky

Foto: Aleš Otýpka

Nerezové spotřebiče vypadají ušlechtile, pokud jim věnujete péčiFoto: Aleš Otýpka

Je na nich vidět každý otisk prstu, a přesto jsou ozdobou tolika kuchyní. Nerezové spotřebiče. Když je přejedete vlhkým hadříkem, sice odstraníte hrubé nečistoty, ale ty šmouhy! Možná se to zdá neuvěřitelné, ale pomůže mastnota. Právě olej obsažený v majonéze pomůže vyleštit nerezový povrch do ideální podoby. Naneste jen nepatrné množství na papírový kapesník a dobře rozleštěte.

Lesk zaručen

Foto: Aleš Otýpka

Staré stříbrné lžičky nebo šperky po babičce zase oživnouFoto: Aleš Otýpka

V prvním kroku je třeba ze stříbrných šperků odstranit nečistoty. Poradíme vám, jak na to s kečupem nebo jedlou sodou. Pak následuje leštění a v tom vám pomůže malé množství majonézy.

Když děti řádí

Žvýkačka přilepená na nábytku, nebo dokonce ve vlasech dovede potrápit. Příště naneste trochu majonézy, vyčkejte, až se žvýkací hmota dobře promastí. Měla by jít dobře sloupnout.

Dřevěná odysea

Foto: Aleš Otýpka

Přírodní dřevo se už v moderních interiérech skoro nevyskytuje, otisky od vody ale nepotěší na žádném povrchuFoto: Aleš Otýpka

Nelakované nebo nemořené dřevo je krásné na pohled, jsou na něm viditelné detaily, ale… Cokoli na ně položíte, může zanechat nevratné následky. Stačí nechat chvíli „působit“ skleničku s ledovou vodou a máte na dřevě nechtěný vzorek. Když ho potřete něčím mastným (hádejte čím), barva se opět sjednotí, a ještě se na povrchu vytvoří jemný film.

Jedna klapka za druhou

Pokud jste hrdým vlastníkem starožitného piana, můžete mu jednou za čas dopřát majonézovou terapii. Tedy ne celému nástroji, jen klávesám. Potřete a vyleštěte černé i bílé.

Nejen na snubní

Foto: Aleš Otýpka

Když máte oteklé prsty, jde všechno hůřeFoto: Aleš Otýpka

Prstýnek nemusíte rvát násilím. Potřete jemně pokožku kolem a sklouzne jedním tahem.

Součást manikúry

Foto: Aleš Otýpka

Místo krému na ruceFoto: Aleš Otýpka

Olej i žloutek se používají ve většině receptů na domácí kosmetické přípravky. Pro pěstění jemné pokožky rukou je majonéza přímo elixírem. Krásně promastí a zvláční.

Podobně krášlicí efekt bude mít tučná pochutina i pro vaše nehty. Vmasírujte lžičku majonézy do nehtů i jejich okolí.

Až bude mít sluníčko sílu

Spáleniny na pokožce můžete ošetřit bílým jogurtem, který chladí, nebo právě namazáním majonézou. Podrážděná pokožka získá dostatek živin a oddálí se její šupinatění.

Zábal na vlasy

Foto: Aleš Otýpka

Dobře se nanáší i smýváFoto: Aleš Otýpka

Olejový zábal se doporučuje především na suché vlasy. Ve spojení se žloutkem a malým množstvím octa nebo citronové šťávy je majonézová kúra vhodná na všechny druhy vlasů. Dodá jim lesk a pružnost.

Kdybyste u dětí chtěli rychle a bezbolestně vymýtit vši, pak vězte, že „napatlání“ většího množství majonézy na pokožku hlavy (nechat přes noc) zadusí spolehlivě všechny žijící potvůrky.

Tradiční použití v kuchyni?

Věděli jste, že majonézu můžete použít na toast? S marmeládou nic moc, ale v kombinaci se šunkou a sýrem ani nepoznáte, že základem nebylo máslo. Podobně můžete majonézou nahradit chybějící vajíčko při pečení. Tři lžíce nahradí jedno vejce.

Když vrzají dveře

Foto: Aleš Otýpka

Moderní panty už mají mechanismus skrytýFoto: Aleš Otýpka

Olejová složka majonézy se přihlásí o slovo i v domácí údržbářské činnosti – mazání dveřních pantů.

Pokud zůstanete u klasického použití majonézy na talíři, poradíme vám, podle čeho ji vybírat v obchodě. A kdybyste si mysleli, že jsou majonéza, hamburger a káva nezdravé,  vyvedeme vás z omylu.

Znali jste tyto majonézové fígle? Inspirovali jsme vás? 

Reklama

Načítám