Hlavní obsah

Domácí makový chlebíček. Jak na dokonalé mramorování? Zkuste náš trik i vy

Foto: Tomáš Rubín

Na polích dozrává mák, a tak je na čase si připomenout, jaká kouzla s ním v kuchyni dokážete. Zkuste třeba celkem tradiční kombinaci s kynutým těstem, ale místo obligátního závinu udělejte tenhle chlebíček. Je jednoduchý i elegantní zároveň.

Článek

Z kynutého těsta a makové nádivky můžete vytvořit buchty, koláče, šneky, placku na plech s drobenkou... Anebo třeba tenhle chlebíček – díky krásnému zajímavému vzhledu se hodí i pro slavnostnější příležitosti a přitom se bude dobře jíst také malým dětem.

Kynutý makový chlebíček

Potřebujete: 300 g hladké mouky + na podsypávání, 200 g polohrubé mouky, 170–200 ml mléka, 30 g droždí, 2 lžíce cukru krupice, 1 vanilkový cukr, sůl, 70 g másla, 1 vejce + 1 na potření

Na náplň si připravte: 200 g mletého máku, 300 ml mléka, 75 g krupicového cukru, 100 g povidel, ½ citronu, mletou skořici, mletý hřebíček

Postup: Oba druhy mouky prosejte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do něj nalijte trochu vlažného mléka, přidejte droždí a vidličkou zamíchejte s hrstkou okolní mouky, aby vznikla kašička – tzv. omládek. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi 20 minut vzejít.

Mák nasypte do horkého mléka a zhruba 10 minut provařte. Musí být úplně měkký, jinak bude hořký a náplň sypká. Vmíchejte cukr, povidla, kůru a podle chuti i šťávu z citronu a koření. Dejte vychladnout.

Do mísy s omládkem přidejte zbytek vlažného mléka, oba druhy cukru, sůl, rozpuštěné máslo a vejce. Uhněťte tužší těsto – hotové je, když je hebké, pevné a nelepí. Překryjte čistou utěrkou a nechte asi 40 minut kynout. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem. Troubu zapněte na 170 °C. Těsto na pomoučené pracovní ploše rozválejte na velký tenký plát a celý jej pokryjte makovou náplní. Pevně zarolujte jako roládu a hotového „hada“ po třetinách (vzniknou tak tři vrstvy na sobě, viz foto) poskládejte do připravené formy. Povrch potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte asi 45 minut dozlatova, podle potřeby přikryjte alobalem, aby se vršek chlebíčku nespálil. Krájejte až po vychladnutí.

Náš tip: Když budete mít hotovou naplněnou roládu z těsta a budete chtít mít rychleji upečeno, místo chlebíčku zkuste udělat makové švýcarky.

Co z této osvědčené kombinace vede u vás doma?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.