Hlavní obsah

Moderní kuchyň 3x jinak. Do malého bytu!

Foto: isifa

I na malém prostoru lze vytvořit praktickou a krásnou kuchyň. Podívejte se!Foto: isifa

Reklama

Zdá se vám, že všechny kuchyně v katalozích a studiích jsou vždy několikrát větší, než kolik máte doma místa? Ale architekti umí navrhnout i kuchyně malé. Zde jsou tři skutečné realizace. Která z nich by slušela vašemu bytu?

Článek

Také máte pocit, že dispozice bytů někdy ztrácejí logiku? Stačí porovnat třeba rozměr kuchyně a obývacího pokoje. V něm pouze relaxujete a odpočíváte. Přitom často bývá větší než kuchyně, kde máte mnoho spotřebičů a dalších věcí. Ale i do malých kuchyní se toho vejde hodně – i když cena někdy zrovna neodpovídá velikosti místnosti a může být dost vysoká.

1. Kuchyňský kout v obýváku

Kuchyň, která by svou elegancí odpovídala obývacímu pokoji, s nímž je propojená, si přál majitel nového bytu v Praze. S prostorem architektka Simona Hubáčková moc kouzlit nemohla, zaměřila se proto na materiál. „Sestava vysokých skříněk, na niž bude přímý pohled z obývací části, má proto dýhovaná dvířka v provedení dub ferarra. Stejný materiál jsem zvolila i na spodní skříňky. Naopak horní jsou lakované v bílém lesku. Navazují na ně rohové police, které naplno využívají daný prostor,“ popisuje architektka.

Foto: atelier sh

Kombinací dubové dýhy a bílého laku vznikla elegantní sestava, která bude dobře ladit s navazujícím obývákemFoto: atelier sh

Kuchyň dostala tvar písmene U. Vysokou stěnu vyplňuje kombinovaná chladnička s mrazničkou, vedle jsou ve výšce očí instalované klasická a mikrovlnná trouba. Na tuto část navazuje sestava s nerezovým dřezem a myčkou. Kolem zbývá dostatek pracovní plochy.

Foto: atelier sh

Sestava skříněk mezi kuchyní a obývákem má hloubku 90 cm a je přístupná z obou stranFoto: atelier sh

Třetí rameno tvoří přechod mezi kuchyní a obývákem, jde o skříňky s hloubku 90 centimetrů, přístupné z obou stran. Z kuchyňské strany mají majitelé klasické skříňky a varné centrum s krásnou lustrovou digestoří – více o nich najdete v článku Lustr, který nahradí digestoř!– z obývákové kombinaci uzavřených a otevřených skříněk, které poskytují další úložné prostory. Za zajímavost lze určitě označit i obklady za pracovní deskou. „Jde o kombinaci dvou formátů a barev mozaiky, světle šedé a výraznější červené. Je to netradiční, ale podle mě velmi zajímavá kombinace,“ dodává architektka.

Foto: atelier sh

Zajímavý efekt přináší do prostoru volba dvou barev a formátů obkladačekFoto: atelier sh

Vzhledem k použitým materiálům a spotřebičům kuchyň přišla na 350 tisíc korun.

2. Pro milovníky minimalismu

Všem, kdo se zhlédli v minimalismu anebo si potrpí na pořádek, musí udělat radost kuchyň Martina Sladkého ze studia de.fakto. Skládá se ze sestavy nábytku a spotřebiči přes celou stěnu a velkého ostrůvku. Netušíte, co je na tom divného? „Koncept je velmi praktický, neboť celá část u stěny, kde se nacházejí jak uzavřené skříňky, tak otevřené police, pracovní a odkládací plochy i myčka a trouby, se dá celá zavřít za hladká bílá dvířka,“ popisuje netradiční řešení Martin Sladký. Nemáte rádi otevřené police, že se na ně práší? Přišla nečekaná návštěva, a vy nemáte uklizeno? Zde stačí zavřít dveře za celou kuchyní!

Foto: de.fakto

Dlouhý ostrůvek a sestava skříněk nabízejí dostatek místa v této kuchyniFoto: de.fakto

Střed kuchyně tvoří dlouhý ostrůvek, v němž jsou umístěny dřez a varné centrum s digestoří. Tu nikde nekoupíte, protože byla vyrobena na míru a zvenku ji zdobí bílé matné sklo. Ostrůvek volně přechází v jídelní stůl.

Foto: de.fakto

Celou pravou část můžete zavřít za jednoduché bílé dveřeFoto: de.fakto

Praktická je i volba materiálu, neboť jde o corian (více se o něm dočtete v článku Umělý kámen zjednoduší úklid!), který je téměř nezničitelný a k jeho údržbě stačí vlhký hadr. Cena kuchyně, tentokrát bez spotřebičů, je zhruba 480 tisíc korun.

3. Klasika, která je pro každého

Kuchyně se jménem Form vám vydrží léta. Cílem bylo navrhnout takovou sestavu, aby se zde majitelům dobře pracovalo a získali co nejvíce úložného místa. „Ani maximálněvyužitý prostor, který vznikl obestavěním skříněk okolo celé místnosti, nepůsobí těžkopádně a neubral na eleganci. A to díky jednoduché geometrii,“ říká Aleš Jelínek ze studia Poggenpohl. Sestava má učebnicově správně navržené řazení jednotlivých pracovišť, kdy na začátku je odkládací plocha, pak mycí a varné centrum s troubou umístěnou pod pracovní deskou. Kolem pak zbývá dostatek pracovní plochy. Celou sestavu uzavírá vysoká skříňka s vestavěnou chladničkou a mrazničkou.

Foto: poggenpohl

Vysoké horní skříňky pomohly maximálně využít malý prostor kuchyněFoto: poggenpohl

Foto: sedl_k-interiery

Nadčasový vzhled dodává nábytku imitace ořechového dřevaFoto: sedl_k-interiery

Foto: poggenpohl

Pečicí trouba je zde umístěná klasicky pod pracovní deskouFoto: poggenpohl

Žádné experimenty nečekejte ani při volbě nábytku. Horní skříňky jsou klasické vysoké s hlubkou 33 a dolní 56 centimetrů. Nábytek je vyroben z fólie jménem Smoky Walnut, tady imitující ořechové dřevo se svislou kresbou. Cena je opět kolem 400 000 korun.

Která kuchyň je pro vás ta pravá?

Reklama

Načítám