Hlavní obsah

Malý byt k pronájmu zařídili ve stylu pěvkyně Emy Destinové

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Aktualizováno

Pořídit si v Praze byt, ve kterém majitel nikdy nehodlá žít, je poslední dobou trendy. Můžete-li si to dovolit, taková investice se vám zřejmě vyplatí. Zařizování bytu určeného k nájmu má však svá specifika. V bytě jménem Ema se s tím designérka vypořádala vskutku originálně.

Článek

Zařídit malý byt o dvou pokojích tak, aby příchozí svým kouzlem ohromil, není snadný úkol. Designéři, kteří mají k dispozici prostornou vilu, jsou v tomto případě ve výhodě.

Interiérová designérka Zuzana Schubertová dostala ale ještě mnohokrát náročnější úkol. Protože byl byt určen k pronájmu, musela počítat s tím, že každý nájemce zůstane jen určitou dobu, a přesto by se rád cítil jako doma. Majitelé se ale navíc rozhodli, že osobní rovinu vnesou do bytu tím, že ho poněkud zněžní osobními předměty zpěvačky Emy Destinové.

Jak se zrodil byt jménem Ema

Stylizovat interiér podle Emy Destinové nenapadlo majitele náhodu. Počítali totiž s tím, že si pražský byt budou z velké části pronajímat cizinci pobývající v Česku jen určitý čas. Osobnost Emy Destinové podle nich navozuje vzpomínky na nejlepší kapitoly z české historie.

Většina interiérových designérů tak věnuje většinu času řešením samotného interiéru z hlediska úložných prostor a ergonomie, ale ze Zuzany Schubertové se na čas stala historička křížená s detektivem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelé chtěli vytvořit něžný byt, kde se nájemníci budou cítit jako domaFoto: Archiv Institutu bytového designu

Na čas v malém muzeu romantiky

Po dlouhém pátrání designérka získala velké množství cenného materiálu, který vnesl do interiéru duši. „Dalo mi hodně práce, než jsem se dostala k těm správným lidem a sběratelům, kteří mi pomohli sehnat dobové fotografie, a dokonce i vzkazy psané rukou slavné operní pěvkyně Emy Destinové, plakáty z jejích představení a dopisy,“ říká Zuzana Schubertová.

Všechny sběratelské kousky tvoří dominantu interiéru. Připadáte si vlastně, jako byste navštívili takové malé muzeum romantiky z přelomu devatenáctého a dvacátého století.

V jedné z místností je vytvořena ze sádrových ozdobných lišt celá série rámů v různých velikostech, a do nich jsou vloženy dobové fotografie, psané slovo i plakáty Emy Destinové. Při vstupu do bytu upoutají zdobné dlaždice, které dominují celé vstupní hale a pokračují volně až do koupelny. V obývacím pokoji nelze přehlédnout osvětlené niky se vsazenými portréty a veselou červenou sedací soupravu.

Styl interiéru je tak trochu hravý a zároveň v akcentech najdete i prvky klasiky. „Jako bych se chtěla jen dotknout té doby. Jako by se tam jen mihla Ema Destinová – tahle velká ikona hudební scény,“ dodává autorka.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt měl působit především romantickyFoto: Archiv Institutu bytového designu

Soutěž Interiér roku 2018

Byt jménem Ema se účastní soutěže Interiér roku 2018. Vítězové budou slavnostně oznámeni na Living Foru v Centru současného umění DOX 2. 4. 2019, jehož tématem je letos Luxus a budoucnost versus štěstí.

Jak si myslíte, že by se vám v bytě Ema žilo?

Reklama

Načítám