Hlavní obsah

Malý David chce chodit. Pomůžete mu zvednout se z vozíku?

Foto: archiv rodiny

David má zájmy běžného malého kluka... ladascos ale nedokážeFoto: archiv rodiny

Reklama

Davidovi je jedenáct let a jako každý jiný kluk má rád auta, motorky a počítačové hry. Bavil by ho i fotbal, ale je upoutaný na invalidní vozík. Aby mohl chodit alespoň o berlích, potřebuje pomoc!

Článek

Davídek Štefanides je veselý klučina, i když leckdo by řekl, že příliš důvodů k úsměvu nemá. Trpí totiž dětskou mozkovou obrnou, a to takzvanou kvadruspastickou formou. „To znamená, že má nějakým způsobem postižené všechny čtyři končetiny. V případě Davídka to znamená, že je v jedenácti letech stále připoutaný na invalidní vozík,“ vysvětluje jeho maminka Romana Štefanidesová. Jedinou šancí, jak by si mohl Davídek splnit svůj sen a chodit alespoň o berlích, je náročná, a především hodně nákladná rehabilitace, na kterou ale rodina nemá peníze.

Foto: archiv rodiny

Davídek si užívá dovolenou s rodiči. Sám se ale neproběhneFoto: archiv rodiny

Cvičení a zase cvičení

Už jen proto, aby se Davídkův stav nezhoršoval, musí chlapec od narození pořád cvičit. „Málokdo si uvědomuje, jak to tyhle děti mají těžké. Už jen proto, že třeba ve škole prosedí čtyři až pět hodin, musí hned doma cvičit. Pravidelně jezdí na speciální tříkolce, k tomu docházíme na rehabilitace a podobně,“ vyjmenovává Romana Štefanidesová.

I přesto ale ani na vteřinu nikdo nepochybuje o tom, že tahle dřina stojí za to. „Musíme makat a snad se nám podaří, že se David postaví do chodítka a zvládne alespoň částečně samostatně chodit. Buď s tím chodítkem, nebo o berlích,“ vysvětluje chlapcova matka.

Snem malého Davida je totiž kromě jiného zahrát si „fotbálek“ se svým zdravým bratrem dvojčetem.

Foto: archiv rodiny

Náročné rehabilitace udržují chlapcovo tělo v maximální možné kondiciFoto: archiv rodiny

Šance na úspěch? Kosmický oblek!

Určité naděje Davídkovi nabízí speciální rehabilitační pobyt v ADELI Centru ve slovenských Piešťanech. Při cvičení tam pacienti totiž používají takzvaný kosmický oblek, který se skládá z kalhot a vestičky propojených gumičkami, které se nastavují na různou zátěž. „Je možné tam nastavit zátěž 15 až 40 kilogramů, takže je veškeré cvičení výrazně intenzivnější. Oblek také drží tělo ve správném postoji. Cvičení v něm je opravdu hodně náročné, ale účinné,“ popisuje Romana Štefanidesová.

Foto: archiv rodiny

Cesta od bezmocnosti k pohybu existuje. Rodiče ale na ni nemají penízeFoto: archiv rodiny

Bohužel je ale tato unikátní metoda také velmi drahá. Třítýdenní pobyt, který by David potřeboval, stojí 4380 eur (v přepočtu asi 109 500 korun). „A to je skutečně jen cena za rehabilitace, není v tom ubytování, strava, cesta a všechny tyhle okolní náklady,“ upřesňuje Davidova maminka.

Foto: archiv rodiny

Všechny končetiny musí Davídek intenzivně procvičovatFoto: archiv rodiny

Děkujeme za každou korunu!

Ta je ale přesvědčená, že to za ty peníze rozhodně stojí. „David už jeden tento pobyt absolvoval, a to díky sponzorským darům. Můžu skutečně potvrdit, že výsledky se dostavují. Viditelně se mu zpevnila záda, trup a celkově celé tělo, což je velmi důležité pro udržení rovnováhy při chůzi,“ říká Romana Štefanidesová. Aby byl efekt rehabilitace ale co největší, je potřeba ji opakovat pravidelně, ideálně třikrát do roka.

Foto: archiv rodiny

Energie a odhodlanost postižených dětí bojovat občas bere zdravým dechFoto: archiv rodiny

Vzhledem k tomu, že Davídek neustále potřebuje pomoc, nemůže jeho maminka chodit do práce. Přestože prý není lehké žádat kohokoli o finanční pomoc, rodičům Davida nic jiného nezbývá. „Nechceme se smířit s tím, že by náš syn měl být doživotně upoután na invalidní vozík,“ říká Romana Štefanidesová s tím, že celá její rodina z celého srdce děkuje za jakýkoli příspěvek. Protože i ta nejnepatrnější částka může Davídkovi změnit život!

Foto: archiv rodiny

Speciální tříkolka nahrazuje jízdní kolo. Je to tvrdý trénink zábavnou formouFoto: archiv rodiny

Foto: archiv rodiny

Divíte se, že se tak postižený chlapec umí takhle radostně smát? A to se postavil s cizí pomocí......Foto: archiv rodiny

Nemůžete Davídkovi přispět? Držte mu alespoň palce!

Reklama

Načítám