Hlavní obsah

Mám sex se svým ex. Co všechno tím riskujete?

Foto: Thinkstock

Žít spolu nedokážou, ale v posteli bez sebe nevydrží. Je to v pořádku?Foto: Thinkstock

Reklama

Neklapalo jim to, nedokázali spolu žít. Jediné, kde jim to bezchybně fungovalo, byla postel. Tak se rozvedli, ale sex si společně dopřávají dál. Je to dobré řešení, nebo si zadělávají na velký průšvih?

Článek

Pavla (38) byla za Filipa vdaná skoro osm let, poslední dva roky jsou ale rozvedení. „Dlouhodobě nám to nešlo, pořád jsme se hádali, měli úplně jiné představy o budoucnosti i o obyčejných věcech, jako je chod domácnosti a podobně. Byla to hrůza, nedokázali jsme pak spolu už skoro mluvit. Dohodli jsme se, že se rozejdeme. Nemáme děti, a o to to bylo snadnější,“ popisuje Pavla.

Jenže pár měsíců po rozvodu se jim začalo stýskat. Ovšem ne po společném životě, ale po společném sexu. „V posteli nám to vždy dokonale klapalo, vlastně jsem s nikým jiným nezažila tak úžasný sex jako s Filipem. A on to má také tak,“ říká Pavla. Prý to samozřejmě zkusili s novými známostmi, ale vždy to skončilo stejně. „Nedalo se to srovnávat s tím, co jsme zažívali spolu,“ vysvětluje Pavla.

Teď jsou tedy už skoro dva roky rozvedení, každý má svůj byt, své zájmy, práci a podobně, ale pravidelně se scházejí kvůli erotickým hrátkám.

Foto: Thinkstock

Schůzky s exmanželem kvůli sexu jsou dost riskantní. Nejspíš se dříve či později oběma vymstíFoto: Thinkstock

Je to velký risk

Odborníci se shodují v tom, že tohle uspořádání rozhodně není v pořádku, naopak mají ti dva zaděláno na obrovský emoční průšvih. Spíš je zázrak, že už to tak dlouho praktikují, aniž by jejich city trpěly. „Sex s bývalým partnerem vám komplikuje psychickou pohodu. Dříve či později vás začnou přepadat myšlenky, proč se k sobě vlastně nevrátíte, když spolu zažíváte hezké chvíle,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Obzvláště ženy nejsou příliš dobré v oddělování sexu a citů, ale samozřejmě i muži s tím mohou mít problémy. „Teoreticky to samozřejmě oddělit lze, ale v praxi to jde dost těžko. Spíš se stává, že časem si člověk začne na partnera dělat větší a větší nároky, a to nejen v sexu, ale v běžném životě. To je přirozený vývoj,“ potvrzuje psychoterapeutka Lucie Horníková. Když prostě s někým dlouhodobě intimně žijete, zákonitě si k němu vytváříte i mentální vazbu.

Foto: Thinkstock

Až to skončí i v oblasti sexu, bude to opět hodně bolet. Je to vlastně jakýsi druhý rozchod či rozvodFoto: Thinkstock

Tohle hrozí

Pavla a Filip riskují především svojí citovou a emoční pohodu a vyrovnanost. Mezi největší hrozby patří následující:

  • Neuzavřená minulost – „Pokud s bývalým partnerem stále intimně žijete, vlastně jste ten vztah stoprocentně neuzavřeli, úplně jste se úplně nerozešli,“ vysvětluje Lenka Černá. A je jen otázka času, kdy vás jakékoli nedořešené a neuzavřené problémy a křivdy z minulosti dostihnou.
  • Nedáte šanci nové lásce – Spojení (byť jen fyzické) s vaším ex vám vlastně brání v tom, abyste do svého života pozvali někoho nového, abyste navázali nový (třeba perspektivnější) vztah. Část vašich potřeb (sexuálních, ale částečně i emočních) je totiž naplněna, nemáte nijak extrémní potřebu ve vašem životě něco měnit. Ale to je přece škoda!
  • Riskujete další zklamání – Co když si váš bývalý najde novou přítelkyni a s vámi to najednou definitivně skončí? S tímtéž mužem prožijete už druhý rozchod! „Může to být i horší než ten původní rozvod. Některé ženy se mohou cítit poníženy, podvedeny. A budou je trápit otázky typu když byl sex tak super, tak proč to skončil? Je ta druhá v posteli lepší?“ varuje Lucie Horníková.

Sex s ex je možná z krátkodobého hlediska příjemný, je to taková rychlá náplast na něco, co vám v životě zrovna chybí. V dlouhodobé perspektivě je to ale spíš cesta do záhuby. Minulost je třeba uzavřít!

Co si o tom myslíte? Dovedete si představit sex s exmanželem?

Reklama

Načítám