Hlavní obsah

Problémy s dechem po požití česneku a cibule? Máme rady, jak zápach odstranit!

Foto: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock.com

Nepříjemný zápach z úst dovede nadělat hodně paseky...Foto: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock.com

Reklama

Salát s česnekem nebo hamburger proložený cibulí… pochutnáte si, ale máte problém s dechem a vyčištění zubů nepomůže? Je třeba nasadit silnější kalibr: rady našich babiček, bylinky a další pomocníky.

Článek

Čistý svěží dech je příjemný nejen vám, ale především vašemu okolí. Důkladné ranní vyčištění zubů by mělo zajistit základní ústní pohodu, ale během dne na vás čekají nejrůznější nástrahy v podobě aromatických jídel. Jak to řešit, když se nechcete vzdát okurkového salátu nebo tataráčku s topinkami? Zahaste požár jak přírodními, tak klasickými cestami.

Než se pustíme do konkrétních tipů, zastavme se obecně u špatného dechu. Není žádnou záhadou, že je způsoben bakteriemi, které se vytvářejí ze zbytků potravin v ústech. Několik dní usazovaný plak na zubech, které jste si špatně vyčistili, je přímo rejdištěm bakterií. Mezizubní prostory a jazyk jsou pak druhým nejčastějším původcem zapáchajícího dechu. Pokud ho chcete až o osmdesát procent zmírnit, používejte kromě kartáčku i speciální škrabku na jazyk, dentální nit, případně ústní vodu. Prozradíme vám, jak často a jak důkladně je třeba to dělat.

Pak je ještě jedna rada, která zní možná banálně: pijte hodně vody! Většinu otravných bakterií jednoduše spláchnete při pití nebo kloktání. Je totiž prokázáno, že nedostatek slin v ústech stojí za vznikem špatného dechu, potažmo zubního kazu.

Foto: TrotzOlga, shutterstock.com

Česnek a cibule neodmyslitelně patří do evropské kuchyně a určitě se jich nechcete vzdát jen proto, že zanechávají odérFoto: TrotzOlga, shutterstock.com

Co píšou staré knihy?

Chcete-li mít svěží dech, rozkousejte dva až tři sušené hřebíčky nebo kuličky jalovce. A dejte si na tom záležet, žvýkejte alespoň dvě minuty. Podobně fungují i zrnka kávy, na jejíž chuť jste asi více zvyklí. Dalším osvědčeným tipem je mléko. Rady našich babiček dávají důraz na čerstvě nadojené, ale v moderních podmínkách stačí hledět na jeho vysokou tučnost. Právě tuk totiž na sebe váže nejrůznější pachy. Mléko nehltejte! Převalujte ho v ústech co nejdéle.

Někteří přísahají na podobně léčivý účinek medu. Ovšem v tomto případě pozor na množství, protože i přirozeně obsažený cukr je cukr a více než tři pět lžiček najednou už je na pováženou.

Vzájemná symbióza

Pak jsou tady přirozené kombinace potravin, které už při samotné konzumaci mírně eliminují „smrdivé kamarády“. Ne nadarmo je ve správném hamburgeru kromě kroužků cibule i hořčice a petrželka. Obě tyto složky mají mírný neutralizující účinek. Podobně funguje i sklenka červeného vína ve spojení s česnekovým základem ve zvěřinové nebo vepřové pečínce. Pár čtverečků hořké čokolády po obědě prý také funguje, ale jen přechodně, na několik minut.

Foto: MAHATHIR_MOHD_YASIN, shutterstock.com

Můžete si je vypěstovat doma, přečkají zimu na parapetu a na jaře jsou prvními vlaštovkami, které přinášejí vitaminy a cenné látkyFoto: MAHATHIR_MOHD_YASIN, shutterstock.com

Bylinky nade vše

Žvýkání lístků máty pomáhá na jakýkoli nepříjemný pocit v ústech a dezinfikuje. Ne nadarmo se přidává do zubních past. Meduňka je slabší sestřenice máty, ovšem takový tymián a šalvěj! To jsou přímo drtiče ústních problémů. Šalvěj se užívá ve formě silného výluhu, zatímco tymián se rád topí v alkoholu, proto se prodává jako tinktura. Exotická aloe vera pomůže jak na popáleniny, tak i na zápach z úst.

Sáhněte do lékárničky

Abychom nezapomněli na klasické chemické cesty. Vypláchněte si buďto zředěným roztokem peroxidu (na 2 deci vody stačí půl lžičky) nebo lžící jedlé sody rozmíchané ve vodě. Obě směsi opět převalujte nějaký čas v ústech, aby měly čas působit.

A ještě jedna poznámka na závěr: silice česneku jsou skutečně silné, ostatně proto se mu říká přírodní antibiotikum. Ovšem ani po zpracování v žaludku neztrácejí na své intenzitě a odpařují se z celého těla pokožkou, respektive potem. Proto při požití většího množství myslete i na toto úskalí.

A jaké finty znáte vy?

Reklama

Načítám