Hlavní obsah

Manuál pro ženy: Jak komunikovat ve vztahu s muži?

Foto: Profimedia

To, jak mluvíte se svým partnerem, se odrazí na celém vašem vztahuFoto: Profimedia

Ve vztahu je potřeba mluvit. Jenže jde i o to, jakým způsobem mezi vámi komunikace probíhá. Obzvláště ženy mívají sklony k nejrůznějším zlozvykům. Tohle jsou čtyři nejčastější.

Článek

Pokud spolu nejste schopni mluvit, nebudete spolu ani schopní žít. „Komunikace je osmdesát procent všeho, bez ní vztah nemůže fungovat,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Bohužel právě ženy mívají velmi často tendence ke komunikačním zlozvykům, které vztah rozvracejí. Pozor si dejte především na následující čtyři.

1. Jako s dítětem

Neustále mu radíte, doporučujete, co by měl a neměl dělat. Myslíte to dobře, ale vlastně se neustále stavíte do pozice toho chytřejšího, toho, kdo ví, co je nejlepší.

Vezmi si čepici, venku je zima. Zhasínej po sobě! Opatrně, nebo to rozbiješ! Tohle na muže nefunguje. „Žena, která takhle mluví se svým partnerem, může být přehnaně pečlivá, až úzkostná a tímhle přístupem se snaží brát veškerou iniciativu do svých rukou. Možná vyrůstala v rodině, kde žena velela, a muž se podřídil a poslechl,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Pokud vedle sebe ale nemáte vyloženě submisivního muže, nebude mu tohle vůbec příjemné. Buď se bude bránit a hádky u vás budou na denním pořádku, nebo z pohodlnosti poslechne, ale vnitřně nebude spokojený.

Foto: Profimedia

Jste si rovni, na to nezapomínejte a nemluvte s mužem jako s malým děckemFoto: Profimedia

2. V nepříjemných otázkách

Stačilo by říct něco ve smyslu „Mohl bys, prosím, vynést odpadky?“. Jenže vy místo toho řeknete „Proboha, to nevidíš, že je koš plný?!“. O věci nežádáte, ale útočíte pomocí nepříjemných otázek, v podstatě kritizujete. „Tohle nese jasné známky manipulace, snažíte se tím vyvolat v partnerovi pocity viny,“ tvrdí Aleš Kalina.

Ničeho tím ale nedosáhnete, jen se řítíte do velkého průšvihu. Tohle totiž dlouhodobě vydrží málokdo!

3. Direktivně

Žádná diskuse, rozhovor, snaha vyslechnout názor toho druhého, na věcech se jednoduše domluvit. Jen samé příkazy a oznámení, s nimiž nemá ten druhý šanci pohnout. „Na dovolenou pojedeme v prvním týdnu července.“ Hotovo, tečka.

Tím opět ukazujete svou nadřazenost a neúctu. „To se samozřejmě většině mužů nelíbí. Někteří se pro klid v rodině podřídí, ale padá jim ego, necítí se dobře a mají tendence ženě zahnout, být s někým, kdo s nimi jedná hezky,“ říká Aleš Kalina.

Foto: Profimedia

Partnerská komunikace by se měla řídit několika základními pravidly, jinak k ničemu nevedeFoto: Profimedia

4. Rozněžněle

Je to samé miláčku, bobánku, máš uvařený obídek. Jednoduše samá zdrobnělina, láskyplné oslovení, komunikace sladká jako cukrová vata. Jsou samozřejmě muži, kterým to vyhovuje, ale většině to příjemné není. Takhle s nimi možná mluvívala maminka, od partnerky chtějí trochu něco jiného. „Často ze své praxe vnímám, že takto mluví ženy, které se bojí vyrůst. Řeč dítěte jim dává větší pocit bezpečí, možná i vedle svého muže se cítí být dítětem,“ vysvětluje Lucie Mucalová. Každopádně takhle spolu nemluví dva rovnocenní partneři.

Takhle ano

Každý má trochu jiné návyky a způsoby, existují ale určité zásady zdravé partnerské komunikace. Myslet byste měli především na tato pravidla:

  • Jste si rovni, nikdo z páru nemá navrch. Respektujte se a mějte k sobě úctu.
  • Držte emoce na uzdě. Každý by měl mít možnost vyjádřit se bez křiku a výčitek.
  • Nehodnoťte se, neponižujte se, ale přijímejte se.
  • Mluvte teď a tady, nezakopávejte problémy pod postel. Když vám něco vadí, vyřešte to hned. Buďte k sobě upřímní.
  • Mluvte s partnerem tak, jak byste chtěli, aby on mluvil s vámi.
  • Když něčemu nerozumíte, zeptejte se na to.

Jak jste na tom s komunikací ve vztahu vy? Dokážete se s partnerem pobavit o čemkoli?

Reklama

Související témata: