Hlavní obsah

Manželská krize? Rozpoutat ji může třeba i bowling

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radka (34) a Petr (36) žijí ve spokojeném manželství již 12 let. Vše klapalo, dokud si Petr nenašel nový koníček. Bowling a s ním spojené popíjení alkoholu Radce ale čím dál tím víc vadilo. Aby předešla blížící se krizi, vyhledala raději pomoc mediátorky.

Článek

Život nám servíruje různé situace, problémy a úskalí, a když si nevíte rady, není vůbec ostuda požádat o pomoc odborníka. Právě vztahoví mediátoři umí urovnat i ty zdánlivě neřešitelné spory. Tohle je další příběh z praxe mediátorky Kateřiny Bělkové.

Pohodové manželství

Radka a Petr spolu žijí už dlouho a i když toho někdy bylo hodně, veškeré problémy překonali. Nejtěžší to mezi nimi bylo v době, kdy se jim narodila dvojčata, tehdy oba opravdu padali únavou a odrazilo se to i na vztahu.

Ale i tohle zvládli a nyní to konečně vypadalo, že přichází klidnější období. Dětem je jedenáct let, už jsou samostatnější a Radka se opravdu těšila, že bude mít víc času nejen na svého muže, ale také sama na sebe. „Ráda jezdí na koni a čas od času si vyrazí na dámskou jízdu s kamarádkami. To Petr býval raději doma, kamarády má jen dva a i s nimi se schází zřídka,“ popisuje Kateřina Bělková.

Našel si koníček

Radku někdy až štvalo, že si její muž občas nevyrazí a neoddychne od rodinného stereotypu. Když ho loni kolegové z práce přemluvili na bowling, byla ráda. Musela dokonce Radka i trochu popostrčit. O rok později ale své iniciativy litovala.

Petrovi totiž bowling vyloženě jde, jakoby se pro něj narodil. Dal se do řeči s partou lidí, kteří ho hrají závodně, a ti mu nabídli, ať se k nim přidá. Tak začala Petrova „bowlingová kariéra“. A pohodové manželství se ocitlo na začátku krize.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Radce začaly jít manželovy bowlingové tréninky pěkně na nervyFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak to vnímal Petr

Radce bowling lezl na nervy. Ze strachu, že by vztah nemusel skončit dobře, vyhledala pomoc mediátorky. Tam se oba rozpovídali. „Pořád mě nabádala, ať si najdu nějaký koníček, že jsem furt doma, nikam nechodím, s nikým se nestýkám. A když mě něco začalo bavit, tak je to taky problém,“ začal vyprávět Petr.

Radka si podle něj stěžuje, že je pořád pryč, každý víkend na turnaji, v týdnu několik tréninků a na rodinu mu čas nezbývá. „Přitom to není pravda, trénink je jednou týdně a turnaj maximálně dvakrát do měsíce. Mám pocit, jako by Radka začala žárlit, ale netuším na koho, v týmu jsme samí chlapi,“ hodnotil situaci ze svého pohledu Petr.

Jak to vnímala Radka

U mediátorky se ale ukázalo, že problém není ani tak v množství času, který Petrovi bowling zabírá, ale v tom, že se často vrací v náladě ovlivněné alkoholem. „To Radka nesnášela. Vyšlo najevo, že její otec měl alkoholické období a musel několikrát podstoupit léčbu, aby se mu podařilo démona překonat. O tomto temném období z Radčina dětství se Petr dozvěděl až při mediaci, v rodině to bylo tabu,“ vysvětluje Bělková.

Díky tomuto zjištění se začal Petr k celé situaci stavět trochu jinak a Radčino chování mu začalo dávat větší smysl.

Hledání kompromisu

Petr sice nejdřív oponoval tím, že přece nemůže jako jediný z party pít limonádu, ale po Radčině přiznání byl ochoten ustoupit. „Také ale řekl, že mu nesmírně chybí čas, kdy by mohl být jen se svou ženou. Syny miluje, ale někdy by prostě toužil být jen s Radkou, bez chlapců,“ říká Bělková. To Radku dojalo a navrhla, že alespoň jednou za půl roku zařídí hlídání pro děti a stráví společný víkend jen ona a Petr.

Urovnat nesoulad mezi touto dvojicí bylo podle Bělkové celkem snadné, stačilo vlastně jen jedno setkání. „Rozhodli se problém řešit včas, podařilo se jim vyhnout hluboké krizi. Vlastně stačilo jen, aby Radka otevřela svou Pandořinu skříňku z dětství a manželství neutrpělo žádné hlubší šrámy,“ dodává Bělková.

Vztahy jsou prostě složité a čas od času může přijít krize. Proto se hodí tenhle Návod, jak ochránit manželství před rozvodem. Zkuste ho i vy

Načítám