Hlavní obsah

Koronavirové hádky aneb Jak ustát odlišné názory na pandemii

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Pandemie koronaviru ovlivňuje lidské životy kompletně. Vliv má i na náš milostný život a na vztahy, v nichž žijeme. Hádky, kde je právě covid tím, co vás s partnerem rozděluje, nejsou vůbec neobvyklé. Jak je ustát a jak zachránit vztah, když máte na koronu zcela odlišné názory?

Článek

Vy se třeba bojíte, koronavirus pokládáte za hrozbu, striktně dodržujete všechna pravidla, nechcete se stýkat s lidmi a na možnost očkovat se čekáte jak na smilování. Jenže váš protějšek to vidí jinak. Koronavirus je pro něj trochu horší chřipka, vakcínu striktně odmítá a nechce se separovat od ostatních. Možná čas od času nějaké to vládní nařízení dokonce poruší.

Výsledek? Hádáte se pomalu dnes a denně a atmosféra u vás doma houstne. Vy ho obviňujete z nezodpovědnosti, on vás má za ustrašenou chudinku. A to rozhodně není prostředí, kde by se lásce dařilo. Jak to zvládnout, když máte na problém zcela odlišné názory?

Jak téma koronaviru osekat

Samozřejmě ideální by bylo se o koronaviru nebavit a udělat z něj tabu. Jenže to není tak jednoduché. „Já si myslím, že tak zásadní téma není ze vztahu možné zcela eliminovat, protože se dotýká každého z nás,“ tvrdí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Jediné, co můžete (a měli byste), je snížit počet debat na toto téma. „Když víte, že vás téma dostává do konfliktu, je ve vaší moci domluva, že to raději nebudete otevírat. Ale zároveň musíte přijmout fakt, že i přes tuto dohodu hrozí hádky, protože se zkrátka neudržíte,“ dodává životní koučka Lucie Mucalová.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Téma koronaviru je v mnoha rodinách zdrojem hádek a konfliktůFoto: fizkes, Shutterstock.com

Zvyšte toleranci a nastavte si pravidla

Myslet si, že z vašeho vztahu dokážete koronavirus zcela vytlačit, by tedy bylo bláhové. Leda byste se odstěhovali někam na samotu, bez televize, rádia a internetu. Takže zásadnější je připravit se na to, co dělat, když ty diskuse přijdou.

Základ všeho je tolerance. „Měli byste doopravdy tolerovat, že jeden z vás má možná větší obavy. Obecně ale ve vztazích často chybí, a to je příčina mnoha neshod,“ tvrdí Lenka Černá.

Dalším krokem je stanovení hranic. Najděte společný kompromis a oba ze svých představ malinko couvněte. Pokud vy se bojíte sejít se i s kamarádkou, kdežto váš partner nedostatkem sociálních kontaktů trpí, musíte najít nějakou shodu. On třeba může slíbit, že i když teď hospody už otevřou, nebude do nich chodit. Ale zajít na pivo k sousedovi, o němž víte, že se k situaci staví zodpovědně, by čas od času mohl, ne?

Sdílejte své obavy jinde

Pokud je vaše potřeba mluvit o koronaviru silná, vypovídejte se někde jinde. Probírejte to třeba s kamarádkou, rodiči, kolegy. Zavolejte komukoli, u koho víte, že hádka nehrozí, a když už na ni přeci jen dojde, nemá neblahý vliv na váš vztah.

Neobviňujte koronu

Jednu věc je ale podle odborníků potřeba uvědomit. Koronavirus za vaše vztahové problémy nemůže! „Myslím, že současná situace spíš víc umocňuje a poukazuje na to, co ne úplně dobře fungovalo i v normální době. To, že jste více spolu a pod větším tlakem, napomáhá k tomu, aby ty nefunkční situace byly víc vidět a slyšet,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

V běžném pracovním shonu, když volný čas trávíte aktivně, máte v životě spoustu vzruchů, že ani nevnímáte případné problémy, natož abyste se pouštěli do nějakého řešení. To ale neznamená, že když teď vidíte, co je mezi vámi špatně, jste nutně odsouzeni k rozchodu. „I tato doba se dá ustát, protože z každé krize se může zrodit něco cenného a funkčního. Koronavirus neničí vztahy, jsme to my, kdo je vytváří a řídí, jaké to mezi partnery bude,“ dodává Lucie Mucalová.

Zaměřte se na společnou vizi

I s tím, s kým máte ohledně covidu rozepře, můžete prožít krásný život! „Když se spolu umíte zasmát a máte společné zájmy, byla by škoda něco takového bourat,“ říká Lenka Černá. Proto víc myslete na to hezké, co vás spojuje. Připomínejte si, proč spolu jste, ne to, proč byste spolu být neměli!

Máte pocit, že vám to opravdu nefunguje? A že to je už dýl? Rozchod na spadnutí? Tyhle signály značí, že se blíží.

Reklama

Související témata:

Načítám