Hlavní obsah

Nevěrný ex partner může ovlivnit i nový vztah. Na co pozor?

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Byl vám nevěrný a váš vztah na tom ztroskotal. Rozešli jste se, bolelo to, ale teď si říkáte, že je to za vámi. Máte novou lásku a hledíte vstříc budoucnosti. Ale pozor, předešlá zkušenost může ohrozit i váš nový vztah. Jak?

Článek

Ocitnout se v roli podváděného, prožít si ten pocit zrady od někoho, koho milujete a věříte mu, to není snadné. A i když se nakonec rozejdete a vy máte pocit, že už je to pryč, nesete si to v sobě. A nezpracované emoce mohou nehezky ovlivnit i váš nový vztah. Tohle jsou nejčastější „nešvary“, které působí neplechu i s novým protějškem.

1. Žárlivost

Prožili jste si zradu a samozřejmě to ve vás něco zanechalo. Můžete v sobě mít zakořeněný strach z toho, že se to bude opakovat. V novém vztahu máte problém druhému důvěřovat, těžko odoláváte podezřívavosti, máte potřebu ho mít pod kontrolou. Jednoduše řečeno, žárlíte!

Pokud to neumíte ovládnout, velmi snadno začnete svého nového partnera dusit. Nikdo nechce být neustále vyslýchán, kde byl, s kým byl, co dělal. Nikdo nechce být neustále pod kontrolou, pod dohledem. Láska není o vlastnictví a o tom, že máte jeden o druhém naprostý přehled, ale o důvěře a o schopnosti dopřát si vzájemně i prostor a svobodu.

Jakmile se druhý začne cítit jako ve vězení, bude mít potřebu utíkat. A možná opět k milence.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Ke šmírování vede strach, který není zdravý a vztahu neprospěje Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

2. Házíte muže do jednoho pytle

Jeden muž vás podvedl a vy si podvědomě myslíte, že to tak dělají všichni. Jednoduše chlapy házíte do jednoho pytle a všichni jsou pro vás potenciální záletníci.

Pokud to dáváte najevo a máte nejrůznější rýpavé narážky na mužské pokolení, věřte, že to vašeho přítele nemusí dlouho bavit. Zpočátku se možná bude snažit vám dokázat, že to tak není, že jsou i hodní muži, ale nakonec to nejspíš vzdá. Nebo se ve finále dopustí toho, co mu vlastně neustále podsouváte.

3. Odtažitost

Zažila jste si zklamání, někdo, koho jste milovala, vám zlomil srdce. A je více než logické, že už další bolest zažít nechcete. Jeden ze způsobů, kterými se můžete snažit uchránit sama sebe, je odtažitost. Jste prostě opatrná a nechcete se někomu příliš otevřít, s někým se opravdu sblížit. Protože přece když si ho moc nepustíte k tělu, nezamilujete se až po uši a případný rozchod pak nebude tolik bolet.

Nespěchat, dopřát si čas na vzájemné poznávání, postupovat krůček po krůčku, to je samozřejmě v pořádku. Ale nic se nemá přehánět, a když budete hodně dlouho držet odstup, bude se ten druhý cítit nemilovaný a nechtěný.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nejdřív musíte mít rády samy sebe, pak může mít někdo rád vásFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Nízké sebevědomí

Jedna z velmi běžných reakcí na partnerovu nevěru je, že začnete přemýšlet, co je na vás špatně, kde jste udělaly chybu, že šel za jinou, co je na vás špatně. Pokud se v těchto myšlenkách utápíte až moc dlouho, můžete snadno nabýt dojmu, že chyba byla opravdu ve vás. Vaše sebevědomí bude na bodu mrazu.

Nejste dost štíhlá, mladá, chytrá, zábavná, sexy. A kvůli těmto myšlenkám se může i ta nejúžasnější žena na světě proměnit v hromádku neštěstí, která si absolutně nevěří a má pocit, že si ani lásku nezaslouží. A že musí být vděčná za jakýkoli projev náklonnosti, za jakéhokoli muže, který projeví zájem.

Tohle samozřejmě ke štěstí nikdy nevede, naopak. Budete přitahovat nevhodné protějšky, muže, kteří vás budou využívat, zraňovat. Nejdřív musíte mít rády samy sebe, pak může mít někdo rád vás.

Když vám partner zahne, je to vždycky problém, vztah to hodně pochroumá. Ale pozor! Terapeutka Lenka Matoušová vysvětluje: Nevěra neznamená konec vztahu

Reklama

Související témata:

Načítám