Hlavní obsah

Manželství, která nelze zachránit

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje umírá poslední. A když se vytratí z partnerského vztahu, poukazuje na jeho nezvratný konec. V kterých chvílích už nemá cenu doufat a pro jaká manželství skoro neexistuje účinná terapie? Tyhle svazky se nejspíš zachránit nepodaří...

Článek

Manželství může být úžasným svazkem dvou lidí, kteří fungují jako tým. Nebo naopak toxickým spojenectvím, jež se negativně podepisuje na psychice jedinců v něm žijících. Při problémech jsou často užiteční manželští poradci, psychologové, kouči partnerských vztahů a různí další mentoři, ale ani oni pochopitelně nevyřeší neřešitelné. Při dlouhodobé psychické, emoční i fyzické vyčerpanosti se vyloženě nabízí otázka, zda vyčpělé manželství stále udržovat naživu. Stojí za tu námahu? V těchto pěti případech je to dost komplikované, ne-li nemožné!

1. Nedostatek náklonnosti nebo intimity

Pochopitelně, že páry během manželství mají svá sexuálně aktivnější a pasivnější období. Pokud jsou však rozdíly v potřebě sexu, dotyků a intimity markantní, zkáza na sebe nenechá dlouho čekat. Na to, zda vztah může fungovat i bez sexu, se názory sice různí, nicméně pokud se v partnerství nahromadí frustrace, nenávist a hněv, a partneři navíc nehýčkají jeden druhého, ale soustředí se jen sami na sebe, bývají následky fatální. Aspoň tak to tvrdí Denise Donnelly, docentka sociologie z Georgijské státní univerzity.

Platí to i tehdy, když ve vztahu od začátku chyběla ta správná chemie. Můžete mít ve všech ohledech báječného partnera, ale jestli vztahu chybí vášeň, nejspíš ji budete hledat jinde.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Lidi u sebe drží doteky a intimita, myslete na toFoto: New Africa, Shutterstock.com

2. Zneužívání

Podle statistik jen v naší republice zažila domácí násilí či zneužívání třetina žen. Podle Rosy, centra pro ženy, se v takovém násilném vztahu projevují tři faktory: láska, naděje (že se vše zlepší, partner se změní a podobně) a strach. Vyhrožování, vydírání, sexuální útoky ani ponižování nikdy nejsou přijatelné a tahle divná podoba „lásky“ se časem může vyhrotit až do extrému. Může vést až k vraždě (vzpomeňte spisovatelku Simonu Monyovou), případně k sebevraždě. Při sebemenším podezření na zneužívání je nutné vyhledat odbornou pomoc a obrátit se na příslušné organizace.

3. Pohrdání, kritika i nezájem

Emeritní profesor psychologie Washingtonské university John Gottman, který se výzkumem manželství a rodinných vztahů zabývá déle než čtyřicet let, je pověstný jednou schopností. Stačí mu pouhých 15 minut sledování, jak spolu partneři mluví, a díky tomu dokáže předpovědět, zda se pár rozvede.

Rozvodů po padesátce přibývá. Jaké jsou nejčastější důvody?

Za varovná světýlka považuje pohrdání a kritiku. Ke čtyřem jezdcům apokalypsy, jak sám tyto problémy nazývá, patří dále laxnost (vyhýbání se konfrontacím a postoj „mouchy, snězte si mě“) a defenzivnost (obranná pozice, prostřednictvím které se jeden snaží hodit vinu na druhého, zkrátka nejlepší obrana je útok).

Asi nepřekvapí četné studie, které dokazují, že kvalitní vztah pomáhá žít delší a šťastnější život. Studie z roku 2020, kterou uveřejnil akademický žurnál Health Psychology Journal, tvrdí, že negativní kvalita vztahu, v němž se partneři kritizují a napadají déle než pět let, dokonce přispívá k riziku úmrtí toho staršího.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Láskyplný vztah prodlužuje život. A naopakFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

4. Neléčená závislost

Gamblerství či gambling (patologické hráčství a závislost na hazardních hrách), alkoholismus, ale i silné spojení s počítačem (ano, v době covidové výrazně přibylo těch, kdo ještě častěji vysedávají u online her nebo na sociálních sítích). Copak takhle se dá žít? Může být nesmírně obtížné zůstávat ve vztahu s někým, kdo svoji závislost popírá, tudíž ji ani neléčí. Jeho přístup ohrožuje rodinné finance, zaměstnání, výchovu dětí a samozřejmě kvalitu vztahu. To se dá vydržet jen chvíli.

5. Stále se opakující nevěry

Vědci, jejichž závěry uveřejnil odborný časopis Archives of Sexual Behavior, zjistili, že u jedinců v čerstvém vztahu do jednoho roku, kteří svého nového partnera podvedou, vzniká čtyřikrát větší pravděpodobnost opakovaných nevěr. Zároveň uvedli, že 45 procent nevěrníků, kteří svého partnera podvedou déle než po jednom roce, si také pokoj prostě nedá.

Nevěra je zkrátka poměrně častá. Nicméně jde o extrémně zatěžkávací zkoušku lásky, zvlášť pokud je opakovaná. Slouží jako nástroj pomsty, trest nebo ukázka nadřazenosti jednoho z partnerů. Můžete ji nějakou dobu z lásky odpouštět, ale věřte tomu, že pohár trpělivosti tomu uzurpovanému, utlačovanému a submisivnímu z dvojice stejně jednou přeteče.

Reklama

Načítám