Hlavní obsah

Recyklované vztahy aneb Proč nedokážu žít s ním, ani bez něj

Foto: David Prado Perucha, Shutterstock.com

Foto: David Prado Perucha, Shutterstock.com

Reklama

Nikdy to neskončí! Nemůžete žít s ním, ale ani bez něj. Váš život jsou jen rozchody a návraty, pořád dokola. Proč někteří lidé skončí doslova uvěznění ve vztazích, které je ničí? A jak z toho ven?

Článek

Když jste zrovna spolu, chvíli šílíte oba štěstím. Brzy ale přijdou opět neshody a hádky, prostě peklo, a pak rozchod. Úleva ale nepřichází, spíš naopak. Stýská se vám, trápíte se a brzy si opět skončíte v náručí. Šťastní ale nejste nikdy, ať jste spolu, nebo zrovna od sebe.

Podle britské expertky na vztahy Tracey Cox je tohle běžnější, než si mnozí myslí. Proč někteří lidé uvíznou ve zjevně toxickém vztahu a dobrovolně si ubližují? Tohle jsou nejčastější příčiny.

1. Silná chemie

Mezi partnery, kteří se i přes veškeré trápení nedokážou jednou provždy rozejít, většinou funguje velmi silná fyzická přitažlivost. Díky ní prožívají obrovské pocity zamilovanosti, skvělý sex, jednoduše euforii, kvůli níž snadněji zapomínají na to ošklivé. Chemie je mocná, ovšem ne všemocná, takže se z vás vlastně stává takový milostný gambler. Hrajete dál a dál, i když prohráváte, protože možnost, že přijde byť malá výhra, je neskutečně lákavá.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Sexuální přitažlivost je tak silná, že u sebe drží i jedince, kteří se k sobě nehodíFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

2. Špatné rodinné vzory

Proč pořád dokola zkoušíte něco, co zjevně nefunguje a co vám ubližuje? Proč se jednoduše nezvednete a nejdete žít lepší život vedle někoho, s kým to bude snazší? Odpověď pravděpodobně najdete ve svém dětství. Jak jste byli či nebyli milováni rodiči, jaký byl vztah mezi vaší matkou a otcem, to do velké míry ovlivňuje váš milostný život (jak vás poznamená chladná matka). „Obecně platí, že to, co vám v dětství chybělo, pak hledáte, ovšem často v toxické podobě,“ tvrdí Tracey Cox.

3. Vztahová natvrdlost

Podle jedné studie z roku 2011, na níž se Tracey Cox odvolává, je problém v tom, že takoví jedinci jednoduše nikdy nepochopili, proč jim to spolu nefunguje. A když něčemu nerozumíte, nemůžete to zpracovat a jednou pro vždy uzavřít.

4. Časté hádky

Typickým znakem lidí, kteří jsou uvězněni v nekončící sérii rozchodů a usmiřování, je, že jejich spory vlastně nikdy nebo jen velmi výjimečně končí nalezením řešení či kompromisu (8 pravidel, jak se hádat). Jejich hádky končívají uražením a odchodem jednoho z nich. Prostě spolu neumí mluvit. Nejsou schopní argumentovat a hledat vzájemnou shodu a to nejen během hádek, ale ani v každodenním životě. Jak to bude s financemi, se společně tráveným časem, s péčí o domácnost a děti, s plány do budoucna a podobně? Všechno vidí rozdílně. A takový vztah nemůže fungovat.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Občasné hádky jsou kořením vztahu, ale nesmí to být běžný způsob komunikaceFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Co vám pomůže ukončit špatný vztah

Žít takhle den za dnem je vyčerpávající. Rozchod je bolestivý, stresující, emočně vyčerpávající, a vy ho tím, že se k sobě stále vracíte, vlastně prožíváte pořád dokola. „Je potřeba si uvědomit vlastní hodnotu a hlavně začít vnímat, co je pro vás ve vztahu důležité. Rozklíčujte onen bludný kruh a vydejte se na novou cestu, klidně za pomoci odborníka,“ radí životní koučka Lucie Mucalová.

  • Posilujte si sebevědomí - Nedůvěra v sebe sama a v to, že by vás mohl někdo doopravdy milovat, je častý důvod, proč se lidé nedokáží od expartnera odpoutat. Potřebujete si především vybudovat sebedůvěru, nejlépe s pomocí psychologa nebo vztahového kouče.
  • Přerušte kontakty - Platí, že sejde z očí, sejde z mysli. Proto když se rozejdete, přerušte se svým ex všechny kontakty. Nevolejte si, nechoďte spolu na kávu, nesledujte jeho sociální sítě. Vymažte ho ze svého života, a to důsledně a bez výjimek. Protože stačí jeden den blbec, kdy mu pošlete sms, a jste zase v jeho náruči.
  • Pište si deník - Stůjte nohama na zemi a vnímejte vztah takový, jaký je, ne jaký by mohl být, kdyby… Pište si deník. Co každý den po boku partnera prožíváte, jak se vedle něj cítíte, kvůli čemu se hádáte, jak ty spory končí a podobně. Až budete zase od sebe a vy budete mít chuť se k němu vrátit, deník si pročtěte. Připomeňte si, proč jste se rozešli a jak jste se vzájemně trápili.
  • Změňte se - Zaměřte se na sebe a zkoumejte, jací vlastně jste. Proč jste si vybrali zrovna tohoto partnera a jaký je pravý důvod vašich neustálých rozchodů a návratů? Sami nebo s pomocí odborníka rozklíčujte, proč vám to spolu nejde. Jakmile to pochopíte, můžete změnit sebe i svůj milostný život.

Ne vždy je samozřejmě usmíření na škodu, jsou situace, kdy si váš vztah druhou šanci zaslouží. Kdy se návrat k ex (ne)vyplatí?

Reklama

Související témata:

Načítám