Hlavní obsah

Sex jako barometr vztahu. Jak moc ukazuje, zda vám to klape?

Foto: Blue Planet Studio, Shutterstock.com

Foto: Blue Planet Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukazatel kvality partnerského vztahu? Jednoznačně intimní život, ve kterém se odráží, jak na tom pár skutečně je. Tak nahlédněte za oponu a nalijte si čistého vína. Je vaše partnerství doopravdy funkční?

Článek

O sexu se někdy mluví jako o barometru vztahu a existují pro to pádné důvody. V mnoha oblastech života sami sebe můžete obelstít, vyhnout se konfrontacím, skrýt skutečné pocity, nalhávat si úspěch, doufat, přikrášlovat, zjednodušovat, ulehčovat si…. Ale v posteli to tak docela nejde.

V ní se projeví i týdny nedořešená hádka – kupříkladu nedostatečným uvolněním nebo absencí orgasmu. Platí tedy, že co se děje mimo ložnici, odráží se i v ní. Aspoň to tvrdí známý britský psychoterapeut Michael Padraig Acton. Jak jste na tom se vztahem z dlouhodobého hlediska? Přirovnejte se k počasí a pohlédněte pravdě do očí!

Slunečná obloha

Váš sexuální život je z větší části zdravý a zábavný. Někdy se pomilujete třikrát týdně, jindy o sobě 14 dní nevíte, ale pak si společný čas užijete. Jednou máte chuť si hrát a zažít dobrodružství, jindy dáte přednost klasice. Vždy však víte, že ať se stane cokoli, jste v bezpečí, milenec vás neodsoudí, ba naopak se s ním dá na všem domluvit.

Stejně jako u počasí je nereálné očekávat blankytně modrou oblohu bez mráčku po celý rok, ale za předpokladu, že se cítíte pohodově, máte k sobě důvěru a vyjadřujete si úctu, patříte k těm, kdo žijí ve funkčním vztahu.

Foto: diignat, Shutterstock.com

Spokojený sex podle některých názorů znamená šťastný vztahFoto: diignat, Shutterstock.com

Střídavá oblačnost

Libido stoupá, klesá, stoupá… Je ovlivněno léky, stresem, pracovním vypětím, menstruačním cyklem, celkovým zdravotním stylem i jídelníčkem. To je normální, nicméně pokud váš sexuální život narazil na útlum (delší dobu nemáte na sex chuť, moc spolu nemluvíte, a když už skončíte v posteli, moc si to neužijete), může přijít silná bouře.

Je důležité, abyste spolu začali komunikovat. Byla by škoda nechat sexuální život a vztah selhat, zvlášť když vám pomůže resetování romantiky, poctivý rozhovor nebo krátká dovolená. Na druhou stranu, jestli se sexu vyhýbáte, protože ho berete jako nástroj pomsty, je ve hře manipulace a narcismus.

Déšť, přeháňky a bouře

Michael Padraig Acton říká, že většina vztahů se mění jako roční období a není třeba se toho bát. Během stresového období či po obtížné životní události se sexuální život může pro jednoho nebo pro oba stát nízkou prioritou. V momentě, kdy na mazlení nemáte náladu, může být partnerova reace silným vodítkem, zda je váš vztah jako celek zdravý.

Podporující protějšek, i když se cítí frustrovaný, vás pochopí a poskytne prostor pro zotavení vaší duše i libida. Pokud se ale egoistický protějšek rozhodne, že s vámi sex prostě chce, dá to najevo přes mrzutost, nátlak i verbální týrání. Možná také začne vyhrožovat, že si najde někoho jiného. Ne, takový vztah skutečně není ok.

Silná vichřice až orkán 

Představa sexu se vám příčí. Kvůli ní se cítíte nervózně a zranitelně. Důvodem jsou předchozí negativní zkušenosti v rámci vztahu, nízká sebeúcta, prohlubující se potíže v partnerství nebo nelichotivé chování ze strany partnera (kupříkladu opakující se nevěry). A tady opět záleží, jak se k tomu protistrana postaví.

Člověku, kterému záleží jen na sobě, je kompromis úplně ukradený, stejně jako řešení. Jedná se o silné znamení, že setrváváte ve vztahu s někým, kdo vám ubližuje. V takovém případě si nalijte čistého vína a rozklíčujte původ odporu k milování. Vycházejí vaše obavy z toho, jak se k vám partner v minulosti choval – v ložnici a mimo ni? Je-li narušena důvěra, dobrý sex a dobrý vztah nečekejte, spíš berte nohy na ramena.

Reklama

Načítám