Hlavní obsah

Dáme si pauzu: Kdy je to na rozchod a kdy vztahu pomůže?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Váš vztah ustrnul na mrtvém bodě, kráčíte do slepé uličky a na denním pořádku jsou hádky a spory, které nikam nevedou. Přesto však pořád věříte, že to má smysl, že člověk po vašem boku je ten pravý a chcete na sobě i na vás pracovat? Dejte si pauzu! Kdy má smysl a jak ji nastavit?

Článek

Fanoušci seriálu Přátelé (1994–2004) si budou pamatovat legendární scény, kdy si Ross a Rachel dali pauzu. Každý to ovšem pochopil jinak... Ross se ze žalu vyspal s jinou ženou, zatímco Rachel jen chtěla čas na promyšlenou. Přerušení vztahu neznamená jeho ukončení. Mělo by se jednat o přestávku, která dá vám i partnerovi prostor na přemýšlení, čas a možnost podívat se na vás dva s nadhledem.

Je pauza ve vztahu ve skutečnosti jen pomalejší a rádoby milosrdný rozchod, nebo může skutečně pomoct? Přečtěte si, v jaké situaci si pauzu opravdu dát a co musí být splněno, aby měla šanci na úspěch.

4 případy, kdy si dát pauzu ve vztahu

Většina vztahů si někdy prošla větší nebo menší krizí. Řešení jsou různá a dát si pauzu je jedno z nich. V jakých chvílích je rozumné o ní uvažovat?

1. Stále se milujete, ale z různých důvodů potřebujete prostor. Jste vztahem zahlceni, trávíte spolu veškerý volný čas a máte málo prostoru pro sebe a své přátele. Pauza pomůže najít lepší způsob dělení času.

2. Hádky jsou u vás na denním pořádku, jste oba permanentně podráždění a jen na sebe štěkáte. Každý máte svůj pohled na věc a dojít ke kompromisu je stále těžší. Díky pauze můžete přijít na to, jestli se v názorech vážně tolik rozcházíte, nebo jen potřebujete vychladnout a odhalit důvody často žabomyších válek.

3. Jste spolu dlouho a váháte, zda a kam vztah posunout. Bojíte se závazku... Neznamená to, že se dost nemilujete a nechcete spolu být, jen si nejste jistí dalším krokem. Možná bude fajn trochu zpomalit.

4. Zjistili jste, že vás partner podvedl? Lituje, omluv bylo víc než dost a vy víte, že se rozejít nechcete. Ale potřebujete to zpracovat, s vaší důvěrou to hodně zamávalo.

Víte, co je to situationship? Vztah, který vás může zničit.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Řešíme to posté! To se nedá, pojďme vychladnout a dát si pauzuFoto: fizkes, Shutterstock.com

Pravidla pauzy: jak dlouho a co sex?

S pauzou musejí souhlasit oba partneři – jinak to nemá smysl. A oba musejí být zajedno v tom, že se tímto způsobem snaží na vztahu pracovat a ne pouze odsunout rozhodnutí o rozchodu.

Proberte, zda zůstanete během pauzy v kontaktu a v jak častém. Pokud je smyslem vyřešit problémy a nakonec zůstat spolu, je lepší se čas od času vidět či slyšet, abyste se neodcizili.

Další zásadní otázka je délka trvání pauzy. Je jasné, že se předem těžko odhadne, kolik času od sebe budete potřebovat, záleží na problému. Možná si už po týdnu hupsnete do náručí, možná to bude delší... Jestli ale ani po půlroce nebudete mít jasno, je možná dobré si říct, zda to vůbec mezi vámi má smysl.

O pauze se vtipkuje, že je to jen způsob, jak se nerozejít, ale získat přístup k ostatním lidem. Upřímně? Pokud má pauza vyřešit problémy ve vašem vztahu a vy během stanovování pravidel řešíte sex s někým jiným, tak zvažte, jak moc vám na vztahu záleží.

K čemu čas od sebe využít

Během pauzy se zaměřte na sebe, věnujte se koníčkům, objevte nové záliby, dělejte vše, na co jste neměli čas, protože jste byli s partnerem. Buďte sami se sebou, s přáteli, s rodinou.

Přemýšlejte, jak se cítíte, když s partnerem nejste. Dát si pauzu neznamená nahodit status „Ve složitém vztahu“ a užívat si svobody. Především se soustřeďte na zodpovězení zásadní otázky, zda je vám lépe spolu, nebo bez sebe, co dělat v budoucnu jinak, na čem pracovat.

Je samozřejmě možné, že zjistíte, že se cítíte volnější a svobodnější, že se vám lépe dýchá. V takovém případě se nebojte pauzu prodloužit napořád. Je-li však výsledkem pauzy pocit, že vám vaše drahá polovička chybí, a chvíle, kdy jste nebyli spolu, vám ukázaly, jak moc spolu být chcete, tak to bylo správné rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Načítám