Hlavní obsah

Způsoby, jak přestat milovat někoho, s kým nemůžete být

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha, náklonnost, nutkavá potřeba být s ním v kontaktu. Zrychlený dech, nervozita před schůzkou, to všechno je láska. Bývá krásná, tedy aspoň pokud je opětovaná. Bohužel, někdy to tak není. Jak se můžete odmilovat a co udělat proto, aby se vám srdce samou bolestí nerozskočilo?

Článek

Je ženatý (šťastně), vztah s ním by ohrozil chod firmy nebo vaši pracovní pozici, milujete ho pro jeho intelekt, charisma a vystupování, ale rozum vám našeptává, že byste byla jen další milenkou a krátkodobou erotickou epizodkou v pořadí. To nemáte zapotřebí. Situací, kdy k někomu chováte víc než přátelské city, ale nemůžete si dovolit je projevit, existuje hned několik. Jenže ouha, srdci se poručit nedá, nicméně můžete se pokusit mu domluvit. Jak a čím? Tohle doporučují psychologové i koučové partnerských vztahů!

1. Omezte kontakt

Kafíčko po pracovní době, oběd během společných nákupů, esemesky, soukromé schůzky… Čím víc času se svým objektem zájmu trávíte, tím víc společných zážitků máte. Myslíte si pak, že vás cosi spojuje a nevědomky vytváříte intimitu. Ale takhle je nesmírně těžké se od něj odpoutat! Pomalu začněte s krizovým plánem a popřemýšlejte nad budováním hranic.

Žádné diskuze o choulostivých tématech, žádné zbytečné vypisování a těm návštěvám u vás doma je taky konec. Postavte ochrannou bariéru a postupně couvejte ze spárů emocí. Samozřejmostí je, že přestanete navštěvovat místa, o nichž víte, že je dotyčný vyhledává (například supermarket poblíž jeho bydliště). Vhodné je také přestat ho sledovat na sociálních sítích. To, že na svůj profil každý den přidává fotky nebo komentáře, vám nic neusnadňuje, ba naopak.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Všemi možnými způsoby ho odstraňte ze svého životaFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Hledejte náhradníka

Když se něco rozbije, ihned voláte Lukášovi. Tomu Lukášovi, který chodí s vaší nejlepší kamarádkou. Je to vaše platonická láska. Sice se držíte zpátky, ale stejně na něj neustále myslíte. Přišel, opravil digestoř a vy víte, že příště zavoláte zase jemu. Spoléháte na něj a v mysli si vytváříte model pseudopartnera. Jak toxické!

Najděte si někoho jiného, aby vám pomohl s věcmi, jež jsou nad vaše síly. Kamaráda z dětství, souseda (ideálně toho bez závazků) nebo hodinového manžela. Na seznámení si dejte inzerát a rozšiřujte okruh svých známých, randěte! Nikdy nevíte, kdy narazíte na osobu, která vás začne zajímat.

3. Zaměstnejte se

Energii věnujte novým projektům, vlastnímu podnikání, přátelům, charitě, dětským či seniorským skupinám, studiu, různým kurzům a podobně. Stanovte si cíle, sepište, co chcete dokázat, a jděte za tím. Zaneprázdníte svoji mysl a vyplníte volný čas a to je právě to, co zamilovaný člověk, který si přizná, že s někým nemůže být, potřebuje.

4. Schovejte dárky a upomínkové předměty

Pozornosti, fotografie z večírků, dárky k narozeninám. Vždycky vám ho připomenou. Takže jinak. Najděte velkou papírovou krabici, tam to všechno naházejte a uzavřete víkem. Pokud opravdu nemáte to srdce ji vyhodit, dejte ji na méně frekventované místo (půda, sklep, hůře přístupný prostor na skříni) a zakryjte ji dekou. Až přijde ta správná chvíle, kdy se bolestivé rány neopětované nebo tajné lásky zacelí, nebude vám dělat problém ji znovu otevřít.

5. Mějte mentora

Bratr, kolega či dobrá kamarádka. Máte-li k nim důvěru, pasujte je do role svého mentora. Seznamte je se situací a v případě nouze jim zavolejte a požádejte o názor. „Mám chuť Lukášovi zavolat. Myslíš, že mám?“ Každý, kdo to s vámi myslí dobře, se přičiní o to, že afektovaně či v mírně přiopilém stavu neuděláte nějakou botu. Někdy je prostě názor dalšího člověka nesmírně cenný a užitečný!

Načítám