Hlavní obsah

Marie Rottrová slaví neuvěřitelných 80

Foto: PETR KOZLÍK / MAFRA / Profimedia

Foto: PETR KOZLÍK / MAFRA / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádherný hlas, sofistikovanost, eleganci, charisma. To vše dala příroda do vínku skvělé zpěvačce Marii Rottrové. Dnes tahle první dáma českého soulu slaví neuvěřitelné 80. narozeniny. Oslavte je s ní prostřednictvím našeho kvízu, který ukáže, co všechno o ní víte či nevíte.

Článek

Nikdy neplnila přední stránky bulváru, své soukromí si chránila, jak to jen šlo, přesto patří k nejvýraznějším zpěvačkám své doby. Nejen, že má nádherný znělý hlas, hudební talent, který se jen tak nevidí, ještě ke všemu nejspíš zná recept na elixír mládí. Jak jinak si vysvětlit, že téhle dámě je dnes rovných 80? Co o Marii Rottrové (ne)víte? Zjistěte to v našem kvízu.

1. Od samého začátku dostávala nabídky na to, aby kvůli kariéře přesídlila z rodného města do Prahy. Dlouho je odmítala, do metropole se přestěhovala až v roce 1985. Víte, kde se Marie Rottrová narodila?
2. V době svých pěveckých začátků vystupovala s menšími lokálními kapelami, v roce 1969 začala oficiálně zpívat se skupinou Flamingo po boku zpěváka Petra Němce. Kapela se později přejmenovala, víte, jak si pak říkali?
3. Jedním z velkých hudebních vzorů Marie Rottrové byla Aretha Franklin, což se odrazilo i ve zpěvaččině repertoáru. A také na základě toho dostala přezdívku. Víte, jak se Rottrové jeden čas říkalo?
4. Marie Rottrová se nevěnovala jen zpěvu a muzice, měla i svůj televizní pořad, kam si zvala zajímavé hosty. Měl mít původně jeden, nakonec měl ale 21 dílů a diváky byl velmi oblíbený. Koneckonců tam chodily takové hvězdy, jako byl Karel Gott, Pavel Bobek či Jiří Bartoška. Víte, jak se pořad jmenoval?
5. Ačkoli se Rottrová soustředila především na svou sólovou kariéru, duetům se nevyhýbala, jen s nimi šetřila. Zájem o společné songy s ní měl i Karel Gott, ale právě spojení s takovou hvězdou se Rottrová hodně bála. Nechtěla být „tou od Gotta“, vytvořila s ním tak v podstatě jen jeden duet (nepočítáme-li, že se párkrát vedle sebe objevili v nějakém zábavním pořadu). Věděli byste, který?
6. Jeden z nejznámějších duetů Marie Rottrové je ovšem ten s Pavlem Bobkem. Jde o česky přezpívanou píseň, jež v originále zpíval Kenny Rogers a Kim Carnes. Víte, jak se v českém znění jmenuje?
7. Tuhle píseň byste možná odzpívali zpaměti. Lásko voníš deštěm byl a je stále hit, píseň, z níž máte během chvilky husí kůži. Opět jde ale o převzatý originál. Původně jde o píseň She's Gone, kterou nazpívala jedna legendární heavymetalová kapela. Znáte její jméno?
8. Není to klasický duet, spíš jde o kombinaci zpěvu a mluveného slova. Píseň Klíč pro štěstí je opět převzatá, jde o song Thought I'd Ring You, kterou zpívala Shirley Bassey a mluveného slova se ujal ikonický herec Alain Delon. Víte, který náš herec ho v české verzi zastoupil? Z čích úst znělo: „Ach ano, vzpomínám. Vzpomínám na tu zvláštní dívku, která proletěla mým městem a mým životem jako létavice“?
9. I tohle je velmi známá píseň. Řeka lásky má krásný text i melodii. Dokázali byste dát dohromady, jak následující slova pokračují? „Zkoušej se mnou každou chvíli projít línou řeku snů. Uvidíš, až den se schýlí, najdem vodu kouzelnou. Najdem…?“
10. Původně protiválečný song z počátku 60. let minulého století, který nazpívala řada zahraničních i českých interpretů. Zpívala ho například Marlene Dietrich, v tuzemsku Judita Čeřovská, Marta Kubišová a i Marie Rottrová. O kterou píseň jde?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

I tohle je další legendární česká zpěvačka, žena, která stále vystupuje, zpívá a má spoustu fanoušků. Co víte o Haně Zagorové?

Reklama

Související témata:

Načítám