Hlavní obsah

Kate Winslet slaví 46 a patří mezi vlivné ženy Hollywoodu!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Slavné dámy, jejichž jméno je zárukou, že film či seriál bude mít vysokou uměleckou hodnotu? Těch najdeme v Hollywoodu desítky. Ale co ty, které svou slávu a popularitu využívají a pomáhají? Ani těch není málo a jedna z nich slaví dnes 46. narozeniny.

Článek

Díky svému talentu a štěstí na role jsou známé po celém světě, sbírají ceny, objevují se na titulních stranách prestižních časopisů nebo v reklamních kampaních. Ale ony svou popularitu využívají i pro dobrou věc, svůj hlas propůjčují těm, kteří slyšet nejsou, své výdělky dělí mezi potřebné a nebojí se otvírat i nepopulární témata.

Dnes slaví narozeniny jedna z největších hereckých hvězd současnosti a dáma, která se na výsluní drží už dlouho. Žena, která sama v minulosti charitu potřebovala. Kate Winslet neboli Rose z Titanicu či Mare z Easttownu.

Kate Winslet (46)

Časopis Time ji letos zařadil do stovky nejvlivnějších lidí, mezi ty, kteří kteří svou popularitu umí využít k prospěšným aktivitám. Kate Winslet letos získala i cenu Emmy za svůj dechberoucí výkon v seriálu Mare z Easttownu a ve své děkovné řeči apelovala na ženy, aby si pomáhaly, protože nadcházející desetiletí bude patřit jim. Zároveň je také velkou bojovnicí za přirozenou krásu, nebojí se stárnutí a odmítá retuše a letos se stala ambasadorkou značky L'Oreal. 

Oscarová herečka na rozdíl od mnoha jiných slavných navíc sama žila v chudobě a ví, jaké to je vyrůstat jako neprivilegovaná, proto je pro ni charitativní činnost naprosto přirozená. Její maminka pracovala jako chůva a servírka, tatínek se snažil prorazit jako herec, ale musel brát příležitostné práce, aby uživil rodinu. Často byli odkázání na jídlo zdarma a pomoc charity.

Foto: Profimedia.cz

Nebojí se ozvat a jako zastánkyně přirozeného stárnutí odmítá retušFoto: Profimedia.cz

Scarlett Johansson (36)

Nejlépe placená americká herečka září v dramatech typu Manželská historie (2019) stejně jako v akční sérii o Avengerech jako Černá vdova. A zároveň je aktivní filantropkou a ženou, která pomáhá. Například organizacím bojujícím proti rakovině nebo těm, které poskytují jídlo potřebným, což bylo velmi důležité například během řádění hurikánu Katrina. V roce 2007 vynechala předávání Oscarů, aby jela do Indie a na Srí Lanku, kde navštívila školy, zajímala se o zdravotní systém i jak pomoci místním ženám bránit se proti násilí. A později jako ambassadorka organizace Sole4Souls darovala 2000 párů nových bot pro lidi, kteří jsou obětmi přírodních katastrof a přišli úplně o všechno.

Foto: Profimedia.cz

Dnes určuje pravidla, ale byly doby, kdy se jako žena cítila znevýhodněnáFoto: Profimedia.cz

Emma Watson (31)

Dávno není jen Hermionou z Harry Pottera. Anglická herečka každou další rolí prokazuje svůj talent, ale je zároveň zapálenou, vzdělanou a sečtělou bojovnicí za práva žen. Ani herecká kariéra jí nezabránila vystudovat anglickou literaturu a je jednou z nejvýraznějších podporovatelek LBGT komunity.

Foto: Profimedia.cz

Je inspirací a vzorem pro mnoho mladých žen. V minulosti například navštívila textilní továrnu v Bangladéši, aby zjistila, v jakých podmínkách se tu pracujeFoto: Profimedia.cz

Margot Robbie (31)

Je nejen jednou z nejlepších a nejlépe placených hereček nové generace, která má velmi slibně rozjetou kariéru a je přirovnávaná k Audrey Hepburn (†63), ale je i úspěšnou producentkou. Když byla zařazena do stovky vlivných v roce 2019, režisér Martin Scorsese (78) o ní napsal, že je naprosto jedinečná. Ona sama je velkou feministkou a opakovaně se vyjadřovala například ke kauze okolo sexuálního obtěžování žen v Hollywoodu.

Foto: Profimedia.cz

Když Austrálii sužovaly požáry, požádala tamní rodačka své fanoušky o pomoc a sama poslala finance tam, kde bylo potřebaFoto: Profimedia.cz

Angelina Jolie (46)

Proslavil ji Hollywood a ona všechnu svou slávu přetavila do filantropie. A nepomáhá jen ze své rezidence, cestuje po světě a jako vyslankyně UNHCR se účastní humanitárních misí a navštěvuje například země postižené válkou, jako jsou Irák nebo Afganistán. Britská královna jí za zásluhy udělila titul čestná dáma a když si nedávno Angelina Jolie založila instagramový profil, trhla rekord: za tři hodiny měla přes 2 miliony fanoušků. A využívat jej hodlá hlavně k podpoře svých charitativních projektů.

Foto: Profimedia.cz

Už dávno není její život o skandálech, tahle hvězda září smysluplněFoto: Profimedia.cz

Gal Gadot (36)

Izraelská herečka se stala v roce 2004 Miss Izraele, dva roky byla v armádě, studovala právo a mezinárodní vztahy a proslavila se rolí Gisele v sérii Rychle a zběsile. I představitelka Wonder Woman se v minulosti umístila ve výběru vlivných osob časopisu Time. A stojí za dokumentem National Geographic Impact with Gal Gadot (2021), který mapuje osudy několika statečných mladých žen, jež mají neobyčejný vliv na svou komunitu.

Foto: Profimedia.cz

Silná, laskavá a okouzlující stejně jako Wonder WomanFoto: Profimedia.cz

Meryl Streep (72)

Mluví se o ní jako o nejlepší herečce své generace a pravdou je, že božská Meryl zahraje opravdu cokoli. Také za to byla opakovaně i oceněna. Je navíc moudrá a oduševnělá, vzorem nejen pro své herecké kolegyně, ale ženy po celém světě. A svého vlivu využívá. Pomáhá mnoha charitativním organizacím a je donátorkou například Národního muzea historie žen.

Foto: Profimedia.cz

Když přebírala před čtyřmi lety na Zlatých globech ocenění za celoživotní dílo, kromě poděkování si neodpustila i kritiku arogantního Donalda Trumpa (75)Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám