Hlavní obsah

Maso a zelí? Skvělá kombinace pro vynikající večeře!

Foto: David Háva

Zelí bylo odjakživa důležitou součástí vaření v domácnostech. Zkuste výborná jídla, na která se málem zapomnělo!

Křupavé pečené kuře, dozlatova vypečená slanina i mleté maso mají něco společného. Připravili jsme je pro vás dnes s lahodným zelím. Dokonalá kombinace chutí vás dostane!

Článek

Zelí je v kuchyni tak trochu zapomenutá potravina. V minulosti tomu bylo právě naopak. Zelí se velmi snadno pěstovalo, není náročné na prostředí, ve kterém roste a jako jedna z mála zelenin se dala velmi dobře nakládat.

Naši předci totiž neznali klasické zavařování do sklenic a neměli k dispozici moderní vychytávky jako dnešní hospodyňky. Stačilo nakrouhat, nasolit a zásoba lahodné, navíc velmi zdravé pochoutky byla na světě. Zelí nejen zasytilo, ale i léčilo. Je tedy záhadou, že se tahle zázračná pochoutka dostala v našich domácnostech do pozadí.

Fleky se zelím

Na 4 porce budete potřebovat:1 balení bílého kysaného zelí, 400 g anglické slaniny, 1 balení těstovin fleků, sůl, pepř, podle chuti cukr

Foto: David Háva

Těstoviny se zelím a slaninou jsou jednoduché, rychlé a výtečné

Postup:Jde o chutné, levné a rychlé jídlo, které si určitě oblíbíte. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky a opečte ji na pánvi dozlatova. Zelí krátce poduste, můžete dochutit cukrem. Těstoviny uvařte podle návodu a smíchejte. Přidejte slaninu spolu s výpekem, dobře promíchejte a ihned podávejte.

Tip:Jídlo můžete dochutit ještě zkaramelizovanou cibulkou. Velkou cibuli nakrájejte na kolečka, orestujte na oleji a přidejte trochu třtinového cukru. Nechte na pánvi zkaramelizovat, vmíchejte trochu čerstvého tymiánu a ihned podávejte.

Kološvárské zelí

Na 4 až 6 porcí budete potřebovat:1 kg kysaného nakládaného bílého zelí, 500 g mletého vepřového masa, 300 g uvařené rýže, 4 zelené papriky, 4 rajčata, 300 g pikantních párků, 1 velký kelímek zakysané smetany, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžíci červené papriky, olej

Foto: David Háva

Kdo jednou ochutnal kološvárské zelí, ten ho bude připravovat často...

Postup: Na pánvi na oleji nebo na sádle opečte cibuli a zasypte ji paprikou. Nechte krátce provonět a pak vše důkladně promíchejte se zelím. Pánev pak dejte na chvíli stranou.

V míse promíchejte maso s prolisovanými stroužky česneku a solí. Papriky zbavte semínek a nakrájejte je na proužky, rajčata a párky nakrájejte na kolečka. Do velké zapékací nádobv vymazané olejem rozprostřete na dno polovinu zelí. Na něj rozložte mleté maso a pak rýži.

Přidejte vrstvu párků, na ně dejte papriky a pak rozložte plátky rajčat. Přidejte druhou polovinu zelí a nakonec rozetřete na zelí zakysanou smetanu, kterou můžete předtím ještě osolit a opepřit. Pečte asi 50 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

Tip:Do pokrmu můžete použít i směs vepřového a hovězího mletého masa

Kuřecí paličky se zelím

Pro 4 až 6 osob budete potřebovat:1 kg kuřecích paliček, 1 sklenici nakládaného červeného zelí, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, tmavé pivo, sůl, kmín

Foto: David Háva

Červené zelí a kuřecí maso spolu chuťově dokonale ladí

Postup: Cibuli krátce orestujte na oleji nebo na sádle. Kuřecí paličky opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Dejte je do mísy, přidejte trochu oleje, lžičku kmínu, prolisované stroužky česneku, sůl a pomocí rukou důkladně promíchejte.

Pekáč nebo zapékací mísu vytřete olejem a na dno rozložte okapané zelí smíchané s orestovanou cibulí. Navrch rozložte maso a vše dejte péct do předehřáté trouby. Pečte asi hodinku, nebo dokud maso nemá zlatavou kůrku. V průběhu pečení pokrm podlévejte pivem.

Tip:Pro intenzivnější chuť zelí můžete přimíchat pár kuliček nového koření, badyán a bobkový list.

A jak je to u vás? Patří ve vašem rodinném menu zelí na významné místo?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama