Hlavní obsah

Tipy pro zahradníky: Jakou zeleninu ještě letos sklidíte?

Foto: Victoria Kondysenko, Shutterstock.com

Foto: Victoria Kondysenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Než vám záhony po podzimní sklizni zarostou plevelem, vysejte na ně zeleninu. Do prvních mrazíků vyrostou ještě saláty a ředkvičky. Vypěstujete si čerstvé vitaminy a půdě pozdní výsev jen prospěje!

Článek

Z půdy postupně mizí mrkev, petržel i červená řepa. Kusy záhonů zejí prázdnotou a pomalu na nich začíná rašit plevel. Místo něho vypěstujte raději plné mísy salátů – čerstvé vitaminy přijdou na začátku chřipkové sezony vhod.

Jarní zelenina je také podzimní

Během září je ještě možné vysévat zeleninu, kterou sklidíte letos. Vyrůst stihnou rané ředkvičky nebo raný hlávkový salát. Vypěstovat můžete také roketu, rukolu nebo mizunu – asijskou listovou zeleninu.

Na podzim můžete vysévat i zeleninu, kterou budete sklízet brzy na jaře – například špenát, kozlíček polníček nebo kerblík. Zelené listy budete trhat už časně zjara, kdy přijde čerstvá zelenina vhod.

Snadný podzimní výsev

Půda je po sklizni ještě načechraná, takže se nemusíte trápit s rytím. Zeminu stačí upravit hráběmi. Vytáhněte zbytky zapomenutých kořenů nebo natí a jednoduše si připravte řádky jako při jarním výsevu. Protože budete vysévat nenáročnou zeleninu, nemusíte se trápit s hnojením.

Saláty a ředkvičky jsou odolné proti nižším teplotám, takže se obejdete i bez pařeniště nebo fóliovníku, které však sklizeň urychlí. Rodící se rostlinky ochrání před štiplavou zimou netkaná bílá textilie, kterou přes ně natáhněte vždy na noc, abyste je ochránili před holomrazy, a ráno ji zase stáhněte, aby se mohly vyhřívat na slunci.

Řádky s nově vysetou zeleninou můžete proložit také posekanou trávou. Tomuto způsobu se říká mulčování. Zelená tráva vrací půdě živiny, zároveň v ní udržuje vlhkost a teplo, takže rostlinky chrání před změnami teplot.

Není salát jako salát

Odrůdy pro podzimní výsadbu vysévejte nejlépe během září, nejpozději počátkem října. Sklizeň bude záviset na počasí i na zvolené odrůdě. Vyberte si proto saláty, které zvládnou nižší teploty (stačí si přečíst popis semínek na přebalu nebo se zeptat v zahradnictví). Saláty lépe rostou v nižších teplotách než v parném létě, kdy kvůli slunci vybíhají rychle do květu a potom hořknou.

Foto: Agave Studio, Shutterstock.com

Saláty nejrůznějších druhů vám ještě letos stihnou na záhoncích i v truhlících vyrůst. S jejich setím ale přece jen dlouho neotálejteFoto: Agave Studio, Shutterstock.com

Saláty a listová zelenina totiž patří mezi rostliny takzvaného krátkého dne, takže jim vyhovují období, kdy slunce svítí kratší dobu a teploty v noci klesají pod deset stupňů Celsia. Nejlépe se jim daří při denních teplotách od deseti do dvaceti stupňů.

Vedle ředkviček, rokety, rukoly nebo mizuny vysévejte hlávkový salát nebo salát k řezu. Vybírat můžete z řady odrůd, které mají zelené i načervenalé listy. Červené listy má například odrůda Redin, která je vhodná k podzimnímu výsevu. Pro celoroční pěstování se hodí odrůda Rosela, rovněž s načervenalými listy. Z ledových zelených salátů můžete pěstovat například odrůdu Traper. Pokud chcete vypěstovat přezimující salát, který budete sklízet na jaře, zvolte odrůdu Humil.

Ředkvičky pro podzimní pěstování zvolte rané. Když počasí bude přát, ještě vyrostou. Mají totiž krátkou vegetační dobu, která se pohybuje kolem 30 dnů a stejně jako saláty nemají rády prudké letní slunce.

Vysetá semínka nezapomeňte zavlažit. Záhony zalévejte pravidelně, zvlášť pokud bude letošní podzim stejně skoupý na déšť, jako bylo léto. Vlhkost v zemi pomůže udržet zmiňovaný mulč a bílá netkaná textilie.

Zelené hnojení

Pokud se nerozhodnete osít všechny volné části záhonů saláty nebo ředkvičkami, nenechávejte je holé. Populární je takzvané zelené hnojení. Tento starý a jednoduchý zahradnický trik se znovu vrací na české záhony. Hlavní výhodou je, že prospívá půdě, načechrává ji, dává jí potřebné živiny, podporuje tvorbu humusu a ozdravuje ji.

Na podzim se jako zelené hnojení vysévá hlavně žito nebo vikev, která vykvétá do fialova. Vhodná je rovněž svazenka nebo měsíček lékařský.

I na sklonku zahradnického roku tak vaše záhony mohou být pestré. Zkusíte to?

Reklama

Načítám