Hlavní obsah

Máte již svou porodní asistentku?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Popularita porodních asistentek stoupáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromé porodní asistentky jsou stále „žádanějším zbožím". Mnohým ženám totiž poskytují pocit jistoty, péče, účasti a pochopení, s čímž se ne vždy u personálu porodnic setkávají. Porodní asistentky se tak stávají důležitou součástí dne D - tolik očekávaného porodu.

Článek

Časopis Uzlíček

Jaké služby soukromé porodní asistentky vlastně nabízejí? Kolik to bude stát? Nebude na nás personál porodnice hledět skrz prsty? A jaký je vlastně rozdíl mezi soukromou porodní asistentkou a dulou? Na tyto otázky jsme se v dnešním rozhovoru zeptali Pavlíny Průšové, která se na dráhu soukromé porodní asistentky vydala již v únoru roku 2001.

Dnešní doba není jednoduchá, do soukromého podnikání se vrhají lidé s obavami, a ten, kdo může, volí raději jistější roli zaměstnance. Jaký impulz přiměl vás k tomu, že jste se vrhla na soukromou dráhu?

Byla to náhoda. Jedna má kolegyně, která předcvičovala a vedla teoretickou přípravu těhotných v baby clubu, sama otěhotněla a hledala za sebe vhodnou náhradnici a oslovila mě. Moc se mi tato práce zalíbila a zkoušela jsem vše skloubit s prací v nemocnici. V té době jsem totiž již několik let pracovala na porodním sále v porodnici U Apolináře v Praze.

Klub nabízel rekvalifikaci na plavání kojenců a batolat. Využila jsem této možnosti a mohla tak zvětšit svůj rozsah znalostí a hlavně být v kontaktu s maminkami před porodem, někdy při porodu a také po porodu. Pomáhala jsem při plavání miminka, masáži nohou i s dalšími činnostmi. Odpovídala jsem na dotazy, které třeba ještě těhotnou ženu ani nenapadnou. Vše se ale skloubit dohromady nedalo, a tak jsem se jednoho dne musela rozhodnout, co bude pro mne prioritou. A i tehdy mi pomohla náhoda. Má bývalá spolužačka mi představila jednu z prvních soukromých porodních asistentek, která tehdy otvírala další centrum v Praze a která potřebovala zkušenou porodní asistentku. Bylo tedy rozhodnuto a já odešla z porodnice pracovat do „soukroma". V roce 2001 jsem se pak osamostatnila.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Baby cluby nabízí plavání s kojenciFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jaké služby poskytujete maminkám nejčastěji?

Vše je tak provázané, že nelze jednoznačně odpovědět. Těhotenství trvá devět měsíců, ale učit plavat můžete děti do předškolních, někdy i školních let, proto asi více času věnuji plavání kojenců, batolat a větších dětí. Je to úžasná práce a vynaložená péče a úsilí jsou stonásobně vráceny. Stačí jen, když nemáte právě šťastný den a dítě, které učíte plavat, se snaží tak, že vás to až zaskočí. Hned je veseleji. Nebo, když mi maminky řeknou, jak se jejich dítě těší na plavání a od rána povídá, že půjde k tetě Pavlínce plavat, je to velká a cenná odměna, které si moc vážím.

Je tedy vůbec možné říci, které z „rolí" soukromé porodní asistentky se vlastně věnujete nejraději?

Každá má své nej. Být u zrodu dítěte, pomáhat rodičce... to jsou nezapomenutelné pocity. Navíc tím, že mohu být jen s ní a nemusím nikam odbíhat, jako mé kolegyně pracující na porodním sále, je to o to silnější zážitek.

Také plavání, jak jsem již zmínila, má svá nej. Ale i dobrá rada při kojení může být drahocenná, a tak bych asi mohla jmenovat další a další ze svých „rolí".

Reklama

Načítám