Hlavní obsah

Máte na chalupě vosí hnízdo? Poradíme, na co si dát pozor a jak jej odstranit

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S jednotlivými vosami se setkáváte celé léto, ale když jsou jich tisíce v hnízdě, chce to vysokou ostražitost. Máte několik možností. Záleží na odvaze a aktuální situaci.

Článek

Možná se vám to taky stalo: po čase přijedete na chalupu a místo blaženého klidu vás uvítá bzučení. Pod okapem najdete vosí hnízdo. Na konci srpna vrcholí jejich sezona a rodí se poslední mláďata královen pro příští rok. Kolonie je velmi brání a je agresivnější.

A pozor – hnízdo může skrývat dva až pět tisíc obyvatelek! Co s tím? Především zachovat klid a dobře promyslet, na co vám stačí síly.

Hnízdo ve výškách je těžký oříšek

Pokud vosy sídlí na dostupném místě v zemi, máte téměř vyhráno. Nejčastěji jsou ale pod okapy, v déle nepoužívaném komíně či na stromech. A nemyslete si, že vás tento problém nemůže potkat ve městě. Vosa obecná je velmi snaživá a dovede se snadno prokousat omítkou. Vystaví si své obydlí třeba i v tepelné izolaci domu.

Pokud je to ve výšce, kam byste potřebovali vylézt žebříkem, raději si to rozmyslete. Při případném napadení vosami se budete ohánět a hrozí pád. V takovém případě se musíte spolehnout na odbornou firmu.

Do hnízda v zemi stačí rychlým pohybem nalít kyblík vroucí vody a přikrýt díru vykopaným drnem. Podobnou službu udělá i vlažná voda s mycím přípravkem. V 1 litru vody rozmícháte zhruba 2 decilitry saponátu. Vosám se slepí křídla a uhynou.

Přírodní cesty

Rady našich babiček na likvidaci vosích obydlí jsou jasné: česnek. Když se hnízdo teprve buduje, bude stačit do jeho blízkosti postavit několik misek s rozetřeným česnekem. Mimochodem zkuste jej na misce položit na stůl, když grilujete na zahradě, a vosy se vám vyhnou obloukem.

V případě hnízd na stromě můžete zkusit vyhnání nezvaných hostů kouřem. Pod strom postavte gril, na rozpálené uhlíky přikládejte čerstvé listí a nechte kouřit hodinu dvě, než se hnízdo vyprázdní. Pak je setřepejte. Pro jistotu je ještě zalejte vařící vodou kvůli zapomenutým jedincům. Je třeba také dodat, že úspěšnost těchto pokusů je polemická.

Foto: Shutterstock

Velikost hnízda je důležitá s ohledem na obsah používaných přípravků.Foto: Shutterstock

Jaké jsou další možnosti?

Pokud si netroufáte na hmyz sami, zkuste přivolat pomoc. V některých městech hasiči zasahují ochotně kdykoli. Jinde přijedou jen v případě, že vás vosy bezprostředně ohrožují na životě.

Pak vám nezbývá než se obrátit na odbornou firmu. „Standardně zasahujeme do 24 hodin, ale velmi často jsme na místě do hodiny. Zvláště na konci prázdnin, kdy jsou vosy nejagresivnější,“ vysvětluje Tomáš Raška, jednatel firmy Derator.

„Zásah trvá od dvaceti minut do jedné hodiny, podle umístění hnízda. Když je v těžce přístupných místech nebo ve výšce, pomáháme si až šestimetrovým, dobře ovladatelným žebříkem. Cena se pohybuje podle náročnosti od 1200 do 1800 korun,“ uzavírá Tomáš Raška.

Ať už se do boje pustíte vlastnoručně nebo s pomocí odborné firmy, jsou v zásadě tři přístupy: poprašek, postřik a takzvaný suchý kouř. Vždy vybírejte přípravky s českým návodem, abyste se ujistili, že jsou vhodné pro obydlené prostory.

Většina přípravků má zvláštní aplikátor, kterým i z dálky několika desítek centimetrů zasáhnete cíl. Speciální pěny nejlépe fungují při umístění hnízd pod omítkou nebo například v okapu, kam není dobře vidět. Práškové přípravky jsou spíš určeny pro dobře přístupná místa. Dýmovnice a hořlavé sirné knoty oceníte v uzavřených prostorách. Manipulace s nimi je poměrně snadná, ale dodržujte přesně návod.

Foto: AgroBio Opava

Atak Fumigator, suchý kouř nezanechává stopy a dá se použít i do prostor s citlivými předměty (knihy), 20 g stojí 320 KčFoto: AgroBio Opava

Foto: Agrochema družstvo

Cytrol Dust, biocidní poprašek působí jako dotykový jed – posypané vosy zahubí hned, ostatní přilétající se postupně kontaminují prachem, balení 1 kg stojí 198 Kč, 150 g stojí 82 KčFoto: Agrochema družstvo

Foto: Archiv firmy

Duracid Vespe, sprej vytváří proud pěny o délce až 3 metry, která hnízdo neprodyšně obalí, prodává Slom, 254 KčFoto: Archiv firmy

Obecně platí

  • Likvidaci hnízd je třeba provádět buď ráno, nebo pozdě večer, kdy jsou vosy klidnější. Vždy dbejte maximální opatrnosti a pokud možno, neohánějte se. Vosa to může vnímat jako útok. -
  • Vždy se vyzbrojte alespoň dlouhými kalhotami a kabátem, oceníte i tenké rukavice. Po použití chemie je nezbytné vždy posbírat všechny mrtvé vosy, aby se váš nebo zatoulaný sousedův kocour neotrávil. -

A jaká je prevence? Kupte si v hobby marketech falešná hnízda. Vosy se chovají teritoriálně a budou si myslet, že už je u vás obsazeno. Na vosy můžete také vyzrát speciálním lapačem.

Reklama

Načítám