Hlavní obsah

Přehlížená superpotravina: Česnek zahání infekce, zlepšuje paměť i podporuje hubnutí

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Utrácíte za doplňky stravy, exotické ovoce a multivitaminy? Superpotraviny pro imunitu, energii i mladší vzhled najdete za pár korun v každém supermarketu. Nedoceněným pomocníkem je například obyčejný česnek.

Článek

Pro zdraví je ideální užívat česnek čerstvý, co nejjemněji nasekaný či rozmačkaný, nejlépe se tak uvolní účinné látky. Zachovává si je i česneková šťáva nebo olej. „Pro urychlení likvidace bakterií může pomoci také tinktura z česneku,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. A jestli ho nemusíte čerstvý, připravte si česnekový čaj. S čím vším vám každodenní konzumace pomůže?

1. Zahání viry, bakterie i plísně

Když si budete dopřávat stroužek či dva každý den, v organismu se nebude dařit infekcím. Česnek ulevuje při bolestech v krku, usnadňuje vykašlávání a napomáhá mírnějšímu průběhu nachlazení. Pravidelná konzumace umí bojovat nejen s viry a bakteriemi, ale i s mykózami a plísněmi.

2. Posiluje imunitu

Účinné česnekové látky bojují také proti volným radikálům a předčasnému stárnutí buněk a tím velmi prospívají slinivce, která je důležitá pro správně fungující imunitní systém. „Je však citlivá na kvalitu stravy i na psychickou a nervovou zátěž. A česnek může přispět k její regeneraci a správné činnosti,“ doporučuje bylinkářka.

3. Pomáhá s otoky a zavodněním

Potýkáte-li se s otoky, může to být způsobeno vyšší konzumací sodíku, tedy především vysokým příjmem soli. „Dobrý způsob, jak dostat sodík z těla, je zařadit potraviny obsahující draslík, třeba právě česnek,“ radí výživový poradce Lukáš Vrána, školitel programu Cambridge Weight Plan. Draslík pomáhá zdravému hospodaření s tekutinami v těle.

Foto: Miss Ty, Shutterstock.com

Česnek platí na otoky i na bolesti a pocity těžkosti, které s sebou přílišné zavodnění neseFoto: Miss Ty, Shutterstock.com

4. Působí jako afrodiziakum

Přirozeně prohřívající a prokrvující účinky česneku mohou pomoci k intenzivnějšímu sexuálnímu prožitku. Dopřát by si ho měli zejména pánové, protože jim pomáhá udržovat vysokou hladinu testosteronu, který s věkem ubývá. Hormon je přitom nezbytný pro zdravé libido i kvalitu spermií. Jen pozor, ať vám není česnekový odér cítit z dechu, těsně před rande ho raději nejezte.

5. Podporuje hubnutí

Česnek napomáhá lépe trávit tuky, dokáže rozpohybovat střeva a aktivovat trávicí orgány. Tím usnadňuje zažívání, zlepšuje vstřebávání důležitých živin a patří mezi potraviny, které pomáhají hubnout. Aktivuje svaly a srdce při sportovní aktivitě, pomáhá předcházet únavě a vede k vyšší výkonnosti. Mírní bolesti svalů po namáhavém cvičení.

6. Přispívá ke zdraví srdce a cév

Jedním z nejčastějších zabijáků Čechů jsou nemoci srdce. A na jejich prevenci je tu česnek. Pomáhá normalizovat činnost srdce a cév, přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi a také napomáhá zmenšovat riziko vzniku krevních sraženin. A může podpořit i normalizaci vyššího krevního tlaku. K těmto výsledkům si dopřejte tři až čtyři stroužky každý den.

7.  Povzbuzuje mozek

Česnek zlepšuje paměť a koncentraci a přispívá k ochraně mozkových buněk před degenerací a změnami vedoucími k demenci: pomáhá mozek lépe okysličovat a tak zpomaluje jeho stárnutí.

8. Chrání kůži před vráskami

Tím, že dokáže rozproudit cirkulaci krve, podporuje produkci kolagenu, urychluje růst vlasů i hojení pokožky. Pravidelná konzumace česneku pomáhá chránit kůži před vysušením a předčasným stárnutím, které vzniká nadměrným sluněním.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Česnek pomáhá mozek lépe prokrvovat a zatočí s únavou i mozkovou mlhouFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Česnek není pro každého

Pozitivní účinky česneku jsou široké, bohužel je značně dráždivý. Umí způsobit trávicí obtíže, může zhoršovat reflux a vyvolat alergii či nesnášenlivost. Pokud vám tedy působí víc potíží než blaha, vyhněte se mu, nebo zkuste jeho dráždivost zmenšit: odstraňte z každého stroužku srdíčko, tepelně ho zpracujte nebo užívejte jako čaj. A nekonzumujte ho nalačno, to je nápor i na zdravé zažívání. A pozor: pravidelná konzumace většího množství česneku může ovlivňovat účinky léků, například na ředění krve.

Česnek není jen jeden, existuje ho na tři sta druhů. Přínosný pro zdraví je medvědí česnek, který hojně roste i v české přírodě a jeho sezona začíná většinou koncem března.

Reklama

Související témata:

Načítám