Hlavní obsah

Máte problémy se štítnou žlázou? Jsou druhy zeleniny, které byste neměli jíst!

Foto: Profimedia

Pro některé ženy je konzumace určitých druhů zeleniny nebezpečná. Nepatříte k nim?Foto: Profimedia

Reklama

Brokolici nebo květák servírujete na talíř proto, že jsou zdravé, dietní a také vám chutnají. Jenže pozor, některá zelenina může mít – převážně v jídelníčku žen – negativní vliv na štítnou žlázu. O jaké druhy jde?

Článek

Proti zelenině málokdo z vás něco namítá. Je plná vitaminů a minerálů, bohatá na vlákninu a prospívá i redukčnímu režimu. Bohužel ale existuje skupina potravin – a překvapivě do ní patří v podstatě jen některé druhy ovoce a zeleniny – která může mít negativní vliv na vaše zdraví. A škodí převážně ženám.

Odborně se těmto potravinám říká goitrogenické. „Goitrogeny – taktéž strumigenní látky nebo strumigeny – jsou látky obsažené v některých potravinách, které mohou poškodit funkci štítné žlázy a způsobit její zvětšení a vznik takzvané strumy. Struma jako taková může a nemusí být spojena se změnou funkce štítné žlázy a příčiny mohou být banální, ale i velmi nebezpečné,” varuje Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Strumigenní látky obsahují například: sója, růžičková kapusta, brokolice, tuřín, květák, maniok, proso, jáhly, zelí, kapusta, kedlubna nebo ředkvičky. „V menším množství je pak najdete i v jahodách, špenátu, hruškách, piniových oříšcích nebo broskvích,“ vyjmenovává odbornice Monika Bartolomějová. Než je ale zapíšete na seznam zakázaných potravin, zadržte.

Foto: Profimedia

Zdravému člověku častá konzumace zeleniny může jen prospětFoto: Profimedia

„Vyhýbat se jim nebo je výrazně omezit by měly osoby s nemocnou štítnou žlázou a užívající hormonální léčbu k této nemoci," přibližuje Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Monika Bartolomějová doplňuje: „Zdravý jedinec je vůbec nemusí z jídelníčku vyřazovat, pozitivní účinky stále převažují nad těmi negativními. Brokolici i květák si klidně můžete dopřát jednou, dvakrát týdně. Nejlépe je ale tyto potraviny upravovat vařením, protože obsah goitrogenických látek se právě vařením snižuje až o třetinu. Výjimkou je pouze sója a proso. Nedoporučuje se ani jíst více potravin z výše uvedeného seznamu během jednoho dne.“

Pokud jste tedy zdraví, goitrogenických potravin se bát nemusíte. Ohrožena je především ta část populace, která má onemocnění štítné žlázy v rodině. Zvýšenou pozornost tomuto orgánu by měli věnovat i pacienti s rodinnou anamnézou cukrovky či celiakie. Ohroženy jsou i ženy, které trpí neplodností, prodělaly potrat či předčasný porod. Zkontrolujte si nejčastější příznaky poruch štítné žlázy.

Foto: Profimedia

Pokud máte problémy se štítnou žlázou, brokolici se spíše vyhněteFoto: Profimedia

Zdraví na talíři

Jak již bylo řečeno, je potřeba tyto druhy potravin především tepelně upravit. V jídelníčku je ale můžete také „vyvážit" jinými plodinami, aby vliv goitrogenů nebyl tak silný. „Doporučuji zvýšený příjem potravin bohatých na jód a tyrosinu – například mořské řasy a mořská zelenina, topinambury, kravské mléko, fenykl, vejce, sůl obohacenou jódem, ryby, banány a mandle," vyjmenovává Štěpánka Štěpánová.

Pro zdraví štítné žlázy doporučuje konzumovat také vitamin B12, selen a omega-3 mastné kyseliny. Ze stále populárnějších superpotravin vsaďte na arónii neboli černou jeřabinu.

Pravidelná konzumace zelí, brokolice nebo ředkviček vám problémy se štítnou žlázou rozhodně nespustí. Spíše je na vině nedostatek jódu a selenu v jídelníčku, stres, nedostatek spánku a především genetické dispozice. Pokud ale již hypotyreózou či naopak hypertyreózou trpíte, a především pokud na její léčbu užíváte léky, konzumujte zmíněné potraviny vždy tepelně upravené a v přiměřeném množství.

Jak často si brokolici nebo květák dopřáváte vy?

Reklama

Načítám