Hlavní obsah

Nejhorší zlozvyky: Zbavte se jich!

Foto: Thinkstock

S nějakým zlozvykem se potýkáme každýFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať chceme či nechceme, nějaký ten zlozvyk trápí téměř každou z nás. Pokud se vám vyhýbají, gratulujeme. Pokud ale ne, je načase se ho zbavit. Zjišťovali jsme, jaké jsou naše nejhorší zlozvyky, o co všechno nás připravují a jak se s nimi účinně poprat.

Článek

„Zlozvyk není nic jiného než negativní návyk, který jsme si vytvořili pravidelnou činností,“ říká psycholožka Lenka Černá. Jak poznáte, že už se jedná o zlozvyk a ne jen o náhodné podvědomé chování? „Návyk vzniká v momentě, kdy více než jednadvacet dní po sobě pravidelně opakujete určitou činnost, a to ať už s pozitivním dopadem nebo negativním. Samy jste si jistě všimly, že vždy, když zrovna provádíte svůj zlozvyk, nejste klidné, naopak jste nervózní. Vysvětlení je jednoduché: Téměř všechny zlozvyky totiž pocházejí z vnitřního napětí, ostatní jsou z rozmaru."

Jaký zlozvyk je nejhorší?

Podle psycholožky se nedá říci, jaký zlozvyk je obecně nejhorší. Jde především o to, co vám osobně vadí. Někdo si kouše nehty a nevadí mu to, zatímco okolí trpí a považuje to za závažné. Obecně by Lenka Černá mezi špatné zlozvyky zařadila ty, které škodí našemu zdraví. Patří sem kouření, hltání jídla a večerní nájezdy na ledničku. U kouření a pití alkoholu se ze zlozvyku může stát závislost, což je mnohem závažnější stav, který si žádá jiný přístup a mnohdy i léčbu s odbornou pomocí.

Začněte bojovat hned!

Je v podstatě jedno, jaký zlozvyk máte. Všechny mají jedno společné – zabírají lidem spoustu času a stojí spoustu peněz. Zbavit se ho není nikdy jednoduché a neexistuje na to žádný zázračný lék ani univerzální postup, jen doporučení. První, čím musíte začít, je svůj zlozvyk si uvědomit.

„Často se škrábu ve vlasech a na těle. Nikdy jsem si to předtím nějak významně neuvědomovala, až jednou mě na to při jedné debatě kamarádka upozornila. V tu chvíli jsem nevěděla, jak reagovat, ale pak jsem si musela přiznat, že to nekontrolovaně dělám vlastně vždy, když jsem ve stresu nebo když se v daný okamžik nedokážu správně vyjádřit,“ přiznává dvaatřicetiletá Kateřina P. z Prahy. Zlozvyk vám zkrátka nějak přiroste k tělu a neuvědomujete si jeho existenci. Když se to ale stane, máte v podstatě vyhráno.

Foto: Thinkstock

Škrábání a drbání je jedním z nejčastějších zlozvykůFoto: Thinkstock

Od uvědomění k rozhodnutí

Když už o svém zlozvyku víte, je třeba se snažit s ním něco dělat. Zapřemýšlet a uvědomit si, jaké výhody vám přinese to, když svůj zlozvyk ovládnete. Může jít o vylepšení partnerského vztahu, zlepšení společenského postavení či zlepšení zdravotního stavu, což jistě za tu námahu stojí. Jednou ze zásadních výhod je i úspora peněz (za cigarety, čokoládu, přemíru jídla, alkohol, zázračné hubnoucí kúry a podobně).

Podle psycholožky je třeba zapracovat na vlastní psychice. „Rozhodněte se, od jakého dne se chcete zlozvyku zbavit. Musíte být samy uvnitř přesvědčené, že to děláte kvůli sobě a je to vaše vnitřní přesvědčení. Stanovte si datum a zároveň si nastavte takzvané cukry a biče,“ vysvětluje Lenka Černá. Cukry jsou za to, když to vydržíte (například po měsíci si koupíte novou kabelku, po dvou měsících ji doplníte novým párem bot, další třeba permanentkou do posilovny a podobně). Tresty neboli biče jsou ale stejně důležité. „Já osobně mám sama u sebe finanční pokuty, které jdou na charitu,“ dodává psycholožka. Když pak třeba přestanete konzumovat velké množství čokolády, odměna se dostaví sama v podobě ztracených přebytečných kilogramů. Jak najet na zdravý životní styl, to se dozvíte z našeho seriálu ZDE.

Nahraďte zlozvyk něčím, co vám prospěje

V okamžiku, kdy se začnete zbavovat svého zlozvyku, je třeba nahradit volný čas, který vám v tu chvílí začne přebývat. „Do nedávna jsem byla kuřačka. Ne moc silná, ale mému partnerovi to vadilo. Tak jsem se v zájmu zachování vztahu rozhodla s kouřením skoncovat. Někde jsem četla, že bych měla ve chvíli, kdy mám chuť na cigaretu, dělat něco jiného. Najít si jiný rituál. A tak jsem si vytiskla seznam slovíček z angličtiny a vždycky, když třeba čekám na tramvaj, vytáhnu ho a učím se. Samozřejmě, že to nešlo ze dne na den, ale dnes už nekouřím a anglická slovíčka mám v malíčku,“ prozrazuje svůj malý trik dvaadvacetiletá studentka Lenka H. z Nehvizd. U vyjídání ledničky nebo pojídání čokolády může báječně zafungovat i trest v podobě cvičení. Pokud vás přepadne chuť, tak si jednoduše zacvičte nebo udělejte dvacet dřepů či deset kliků. Fantazii na odměny a tresty se meze nekladou.

Zlozvyky, které nám pomáhají

Některé zlozvyky mohou mít na naše tělo i pozitivní vliv. Které to jsou?

  • Žvýkání pomáhá při učení. Nejnovější průzkumy ukázaly, že žvýkající studenti mají lepší výsledky při studiu než ti, co při učení nežvýkají. Žvýkání navíc snižuje hladinu stresového hormonu.
  • Pivo je dobré na zrak. Zatímco tvrdý alkohol může vašemu zraku uškodit, u konzumace piva je to jinak. Antioxidanty obsažené ve zlatavém moku ochraňují podle lékařů buňky uvnitř oka.

Zbavit se zlozvyku je běh na dlouhou trať, ale na konci vás čeká úspěch, posílení sebevědomí, úspora peněz a dobrý pocit ze sebe sama. Je třeba si tohle neustále opakovat, zejména když vás budou okolnosti svádět na scestí.

Reklama

Související témata:

Načítám