Článek
Recepty „načerno“ mají v české kuchyni dlouhou tradici. Kombinují sladké a slané tóny, koření, které zahřeje, a vůně, které evokují sváteční chvíle u stolu. Králík je na tento způsob ideální – jeho maso je jemné a šťavnaté, zatímco omáčka díky perníku získá krémovou konzistenci a chuť, která se postupně otvírá s každým soustem. Sušené švestky, které do receptu patří, dodají sladkost, ořechy zase lehkou zemitost. Na přípravu se skvěle hodí králičí přední nožky.
Postup
01.
Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo, kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kousky. Králičí nožky očistěte od přebytečného tuku, z obou stran osolte a opepřete.
V hlubší pánvi rozehřejte sádlo a maso na něm z obou stran zprudka dozlatova opečte, poté ho vyjměte na talíř a zakryjte.
02.
Do výpeku vložte cibuli a osmahněte dozlatova. Přidejte nakrájenou zeleninu a nechte zezlátnout. Přisypejte cukr a směs nechte asi 5 minut jemně zkaramelizovat.
Pak přilijte ocet a krátce promíchejte. Jakmile se díky octu pustí přípečky ze dna pánve, vmíchejte povidla, plnotučnou hořčici, bobkové listy a koření (nové koření, celý pepř i hřebíček).
03.
Do pánve vraťte maso, podlijte vínem a vývarem – maso by mělo být ponořené zhruba do třetiny. Přiklopte poklicí a duste pomalu asi 90 minut do úplného změknutí masa.
Měkké maso vyjměte a přikryjte, ze šťávy odstraňte bobkové listy a celé koření a propasírujte ji nebo rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
04.
Do hladké omáčky vmíchejte strouhaný perník a sušené švestky. Ořechy nahrubo nasekejte a přimíchejte do omáčky. Vše krátce provařte do zhoustnutí.
Nakonec vmíchejte máslo a dle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vraťte maso do omáčky a krátce prohřejte. Podávejte s karlovarským knedlíkem, ale hodí se i houskový nebo bramborový.
Nejlepší přílohy k omáčkám
Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?
A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:



