Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tmavá, hustá a jemně nasládlá omáčka provoní celou kuchyň. Pomalu pečený králík doplněný perníkem, sušenými švestkami a vlašskými ořechy patří mezi poklady staročeské kuchyně.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g králičího masa
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/2 ks celeru
    9
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 vrchovaté lžíce sádla
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce jablečného octa
    12
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce hořčice
    10
  • 3 listy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 3 ks hřebíčku
  • 1,5 dl červeného vína
    12
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 50 g perníku na strouhání
    1
    3
  • 10 ks sušených švestek
    8
    12
  • 20 g vyloupaných vlašských ořechů
    8
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1 lžička citronové šťávy
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Recepty „načerno“ mají v české kuchyni dlouhou tradici. Kombinují sladké a slané tóny, koření, které zahřeje, a vůně, které evokují sváteční chvíle u stolu. Králík je na tento způsob ideální – jeho maso je jemné a šťavnaté, zatímco omáčka díky perníku získá krémovou konzistenci a chuť, která se postupně otvírá s každým soustem. Sušené švestky, které do receptu patří, dodají sladkost, ořechy zase lehkou zemitost. Na přípravu se skvěle hodí králičí přední nožky.

Postup

01.

Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo, kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na kousky. Králičí nožky očistěte od přebytečného tuku, z obou stran osolte a opepřete.

V hlubší pánvi rozehřejte sádlo a maso na něm z obou stran zprudka dozlatova opečte, poté ho vyjměte na talíř a zakryjte.

02.

Do výpeku vložte cibuli a osmahněte dozlatova. Přidejte nakrájenou zeleninu a nechte zezlátnout. Přisypejte cukr a směs nechte asi 5 minut jemně zkaramelizovat.

Pak přilijte ocet a krátce promíchejte. Jakmile se díky octu pustí přípečky ze dna pánve, vmíchejte povidla, plnotučnou hořčici, bobkové listy a koření (nové koření, celý pepř i hřebíček).

03.

Do pánve vraťte maso, podlijte vínem a vývarem – maso by mělo být ponořené zhruba do třetiny. Přiklopte poklicí a duste pomalu asi 90 minut do úplného změknutí masa.

Měkké maso vyjměte a přikryjte, ze šťávy odstraňte bobkové listy a celé koření a propasírujte ji nebo rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

04.

Do hladké omáčky vmíchejte strouhaný perník a sušené švestky. Ořechy nahrubo nasekejte a přimíchejte do omáčky. Vše krátce provařte do zhoustnutí.

Nakonec vmíchejte máslo a dle potřeby dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Vraťte maso do omáčky a krátce prohřejte. Podávejte s karlovarským knedlíkem, ale hodí se i houskový nebo bramborový.

Nejlepší přílohy k omáčkám

Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 757,38 kJ
Bílkoviny44,89 g
Tuky34,18 g
Sacharidy40,5 g
Sůl1,86 g
SAFA10,5 g
Vláknina5,03 g
Cukry20,03 g

Načítám