Hlavní obsah

MDŽ pro Ukrajinu aneb Místo kytky pomoc!

Foto: Proženy.cz

Foto: Proženy.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zítra se slaví Mezinárodní den žen. My jako redakce tvořená samými ženami, která připravuje články převážně pro ženské publikum, bychom jej chtěly letos věnovat všem ukrajinským ženám. Pomoc nejen jim, ale i jejich dětem a blízkým pro nás bude ten nejlepší dárek! #mistokytkypomoc #prozenyukrajiny

Článek

Mezinárodní den žen se slaví již od počátku 20. století a jeho myšlenka byla od první chvíle skvělá – prosazovat rovnoprávnost mužů a žen, usilovat o zapojení žen do rozhodovacích procesů a zavést volební právo pro ženy. MDŽ nebyl a není komunistický svátek, ale byl komunistickým režimem zneužit stejně jako spousta jiných symbolů, věcí i lidí. Navzdory veškerému pokroku má Mezinárodní den žen ve světě stále svoje místo.

Válka nejsou jen vojáci. Myslíme na ženy

U nás je zvykem dávat ženám v tento den květinu či jinou pozornost. My z redakce Proženy.cz si myslíme, že tím pravým dárkem by letos byla finanční podpora Ukrajiny. Jsme přesvědčené, že ženy si mají pomáhat za všech okolností. A ukrajinské ženy naši pomoc teď potřebují.

Jsme ženské lifestylové médium s obrovskou silou – největší na českém internetu. Denně si nás přečte průměrně 550 000 lidí. To je ale pořád méně než uprchlíků, kteří kvůli brutálnímu útoku Putinovy armády museli opustit své domovy (a mezi nimi převažují právě ženy s dětmi), a mnohem méně než těch, kteří stále zůstávají v zemi. Chceme naši sílu využít a podpořit všechny ženy, které se ve válce ocitly. Bez ohledu na to, zda jsou to ty, které se rozhodly vlast opustit, nebo zůstat. Všechny spojuje to samé: strach o sebe, o své blízké, o budoucnost.

Víme, že jejich pocity musejí být strašlivé, ale neumíme si díkybohu představit jak moc. Jsme smutné, vyděšené, vzteklé, lítostivé a máme obrovskou chuť aspoň nějak pomoci lidem v otřesné životní situaci, do níž bychom se nikdy nepřály dostat.

Nejlepší dárek? Peníze na dobrou věc

Proto jsme se rozhodly na Mezinárodní den žen apelovat na všechny muže, aby svým ženám tentokrát nekupovali květiny ani jiné dary, ale peníze raději poslali na pomoc válkou zmítané Ukrajině na konto Člověka v tísni nebo jiné organizace. Přejeme si, aby pod hashtagem #mistokytkypomoc lidé sdíleli tuto myšlenku a apelovali na druhé, aby se letos vzdali nákupu hezké pozornosti pro své milované a ušetřený obnos darovali těm, kdo to nyní potřebují více. A jestli si, milé ženy, kupujete dárky samy, prosíme vás o to samé.

Naši milí muži, prosíme, pošlete letos peníze na Ukrajinu, kytky a jiné dárky nám mnohem větší radost udělají v lepších časech! Děkujeme.

POMOC UKRAJINĚ

* Chcete pomáhat? Ověřené informace, jak na to, najdete v článku Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

* Máte v okolí lidi, kteří k nám prchli před hrůzami války? Nasměrujte je na Manuál pro Ukrajince, kde hledat pomoc: poskytuje informace, jak je to s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

* Nabízíte pomoc nebo ji sami potřebujete? Podívejte se na on-line tržiště Pomáhej Ukrajině. Významné pomáhající organizace tu koordinují nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala co nejlépe k potřebným.

Reklama

Související témata:

Načítám