Hlavní obsah

Meruňková žemlovka

Hodnocení:
(33)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Meruňková sezona je v plném proudu, a proto je na čase upéct nějakou tu dobrotu s tímhle skvělým ovocem. Co třeba žemlovku?

Ingredience pro:
4 porce
  • 8 rohlíků
  • 450 ml mléka
  • 2 vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 700 g meruněk
  • 250 ml zakysané smetany
  • máslo na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: Nejdřív vymažte zapékací misku kouskem máslaSmíchejte mléko, vejce a cukr a ve směsi namáčejte rohlíky nakrájené na kolečka a dno zapékací misky jimi vystelte.

Krok 2: Druhou vrstvu tvoří okapané kompotované nebo oloupané čerstvé meruňky, ty pak potřete zakysanou smetanou. Horní vrstvu tvoří opět namočená kolečka rohlíků.

Krok 3: Takto připravenou žemlovku vložte do trouby rozehřáté na 170 stupňů a pečte asi 40 minut, až bude povrch žemlovky krásně zlatavý. Místo rohlíků můžete použít také vánočku.

Pokud je na vás žemlovka z jablek i meruněk příliš fádní, zkuste banánovou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek