Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Meruňková sezona je v plném proudu, a proto je na čase upéct nějakou tu dobrotu s tímhle skvělým ovocem. Co třeba žemlovku?

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 8 ks rohlíku
    1
  • 450 ml mléka
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 120 g cukru krupice
  • 700 g meruněk
  • 250 ml zakysané smetany
    7
  • 1 hrudka másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejdřív vymažte zapékací misku kouskem máslaSmíchejte mléko, vejce a cukr a ve směsi namáčejte rohlíky nakrájené na kolečka a dno zapékací misky jimi vystelte.

02.

Druhou vrstvu tvoří okapané kompotované nebo oloupané čerstvé meruňky, ty pak potřete zakysanou smetanou. Horní vrstvu tvoří opět namočená kolečka rohlíků.

03.

Takto připravenou žemlovku vložte do trouby rozehřáté na 170 stupňů a pečte asi 40 minut, až bude povrch žemlovky krásně zlatavý. Místo rohlíků můžete použít také vánočku.

Pokud je na vás žemlovka z jablek i meruněk příliš fádní, zkuste banánovou.

Související témata:

Načítám