Hlavní obsah

Milostný detox. Jednoduché rady pro single i zadané

Foto: pink panda, Shutterstock.com

Foto: pink panda, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu si kdekdo dává nějaké předsevzetí. Přestat kouřit, začít sportovat, očistit organismus. Ale co láska? Detox si možná zaslouží i váš milostný život. Jak na to? Přečtěte si pár rad pro randící i dlouhodobě zadané.

Článek

Detox organismu občas není na škodu, ale ten milostný vám určitě také prospěje. Obzvlášť pokud se vám delší čas nedaří najít toho pravého nebo vám to doma třeba trochu skřípe. Britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox má pro každého pár tipů, jak na to.

Detox pro single

Tohle jsou rady určené lidem, kteří žijí sami a rádi by to změnili. Co dělat, když hledáte spřízněnou duši, životního parťáka a hlavně lásku?

1. Konec kamarádů s výhodami

Přátelíte se, a když máte oba chuť, dojde i na milování. Ale nechodíte spolu, nemáte k sobě žádné závazky. „Občas je fajn mít kam zajít, když jste třeba opilí nebo máte den blbec, je vám smutno nebo si potřebujete trochu zvednout sebevědomí. Nebo když máte jen chuť na sex,“ říká Tracey Cox v britském magazínu Daily Mail.

Jestli ale ve skutečnosti toužíte spíš po plnohodnotném dlouhodobém vztahu, pošlete všechny kamarády s výhodami k vodě. Potřebujete prostor a čas hledat skutečného partnera, který tu pro vás bude kdykoli, nejen když budete mít chuť na postelové hrátky. A tihle „kamarádi“ vás vlastně jen zdržují.

2. Zjistěte, co chcete

Předpokladem úspěšného hledání partnera je vědět, co doopravdy chcete. Nesmíte být moc bojácní a ze strachu ze zklamání odmítat skoro každého, ale ani příliš odvážní a pouštět si do života kdekoho (velmi často zástupy lotrů).

Musíte vědět, co si přejete, a svá přání správně vyslovit. Co je psáno, to je dáno, tak si vytvořte jakýsi psaný obraz vysněného životního partnera. Sepište deset věcí, které prostě musí mít, co je pro vás opravdu zásadní. A pak deset věcí, které by bylo fajn, kdyby měl, ale není to úplně nezbytné. Neřešte vůbec vzhled či finance, ale jen osobnostní, charakterové a povahové rysy. „A pak si prostě slibte, že se budete vážněji zajímat jen o ty, kteří z prvního seznamu mají alespoň sedm položek a z druhého alespoň pět,“ radí Tracey Cox.

3. Nespěchejte se sexem

Kdy je vhodný čas na sex? Je to samozřejmě jen na vás a na vašem přístupu. Ale pokud to nechcete uspěchat, nedělejte to. Klidně řekněte, že než se s někým vyspíte, potřebujete ho alespoň trochu poznat – a to rozhodně pár týdnů nebo měsíců zabere. „A pokud to druhému vadí? Není to ten pravý. Kdo o vás skutečně stojí, rád si počká,“ dodává Tracey Cox.

Foto: Vasilyev Alexandr, Shutterstock.com

Sex je fajn, ale uspěchat ho se nevyplácíFoto: Vasilyev Alexandr, Shutterstock.com

Detox pro zadané

Žijete ve šťastném vztahu? I na něm musíte pracovat, aby takový zůstal. Co odbornice radí zadaným?

1. Sladké drobnosti

Řada výzkumů potvrzuje, že pro spokojený dlouhodobý vztah je potřeba spousta malých a na první pohled bezvýznamných projevů náklonnosti. „Jedna studie, která sledovala manželské páry po dobu tří dekád, zjistila, že to nebyly žádné velké věci, ale spíš množství drobných láskyplných gest, co dělalo lidi šťastnými,“ potvrzuje Tracey Cox. Jsou to všechna „obyčejná“ obejmutí a polibky, pochvaly a poděkování, zamilované textovky, čaj přinesený až do postele...

2. Vaše štěstí na první místě

Nejdřív musíte být šťastní vy sami, až pak můžete být šťastní ve vztahu. Najděte si každý den alespoň půlhodinku jen pro sebe. Čtěte si, zacvičte si, dejte si voňavou koupel. Cokoli, co vás baví a přispívá k vaší spokojenosti.

3. Svěřujte se

S nejniternějšími věcmi byste se měli svěřovat člověku, ke kterému máte nejblíž. A to by měl být váš partner. Neomezujte konverzaci s ním jen na děti, na práci a běžné povinnosti. Mluvte s ním i o svých snech, plánech, touhách, frustracích a podobně. Podporujete vzájemnou blízkost, intimitu a lásku. Pokud to děláte s někým jiným (třeba s kamarádkou), pomalu, ale jistě se odcizujete.

Když o lásku nebudete pečovat, přijdete o ni. Osvojte si proto desatero fungujícího vztahu.

Související témata:

Načítám