Hlavní obsah

Sex: Kdy je na něj moc brzy, kdy moc pozdě?

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Foto: Andrew Angelov, Shutterstock.com

Reklama

Nový přítel, randění a jedna zásadní otázka. Kdy je pravý čas se s ním vyspat? Platí pravidlo tří schůzek, nebo je lepší čekat déle? Anebo naopak čas moc neřešit a začít si užívat od první vteřiny?

Článek

V době největší slávy seriálu Sex ve městě vzniklo pravidlo tří schůzek. Hlavní hrdinky tvrdily, že vyspat se s novou známostí dřív než po třetím rande značí až přílišnou dychtivost. Ovšem vyčkávat déle zase může být ztráta času – a to hlavně v případě, že se ukáže, že daný muž v posteli za moc nestojí.

Jenže to bylo před dvaceti lety. Jak je to dnes? Kdy je pravý čas skočit s novým přítelem do postele? Takhle to vidí britská expertka na vztahy Tracey Cox.

Výhody, když počkáte

Podle Tracey Cox existuje jeden zásadní důvod, proč s intimním sblížením moc nespěchat: „Sex vás okamžitě přesune do mnohem intimnějšího prostoru a to může být nebezpečné.“ Sex (obzvlášť pokud je vážně dobrý) totiž dost ovlivňuje úsudek a schopnost objektivně posoudit, zda je nová známost vhodným životním partnerem. „Je zatraceně těžké objektivně posoudit, jaký je přítel člověk, když víte, jaké úžasné věci dokáže s vaším tělem,“ vysvětluje odbornice.

Chtíč oslepuje. Protějšek vnímáte jako objekt touhy, vidíte především jeho fyzickou stránku a na osobnost se už tolik soustředit nedokážete (4 věci, které se dějí s vaším tělem, když máte sex). Ženy navíc produkují více oxytocinu, takzvaného hormonu lásky, který tuhle slepotu (mimo jiné) způsobuje, takže jejich úsudek opravdu nebývá příliš realistický. „To je důvod, proč řada vztahů po odeznění téhle prvotní touhy končí katastrofou,“ dodává Tracey Cox.

Foto: LilacHome, Shutterstock.com

Když se se sexem moc neotálí, šance, že mezi vámi vznikne skutečný vztah, se zvyšujíFoto: LilacHome, Shutterstock.com

Proč nečekat

Nevýhody má ale i přílišné otálení. Přítel může získat pocit, že o něj až tolik nestojíte, nepřitahuje vás a možná vám jde jen o přátelství. Koneckonců, co vám běží hlavou, když muž i po několika schůzkách nevyvíjí žádnou snahu se s vámi intimně sblížit? Nemá sex někde jinde a s někým jiným? Přitahujete ho vůbec? (Chce vás? Tyhle maličkosti prozradí, jestli se mu líbíte!)

Když s prvním sexem dlouho čekáte, děláte z tohoto okamžiku mnohem stresovější záležitost. „Jít do postele s někým, s kým řadu měsíců intenzivně randíte, je mnohem děsivější než si užít s někým, koho znáte teprve chvíli. Už se znáte, záleží vám na sobě, nechcete jeden druhého zklamat, nechcete o sebe přijít,“ upřesňuje Tracey Cox.

Nejnovější průzkumy ukazují, že když se se sexem moc neotálí, šance, že mezi vámi vznikne skutečný vztah, se zvyšují. „Studie zjistily, že sex nenavyšuje jen fyzický zájem, ale vytváří mezi partnery i psychické pouto,“ tvrdí Tracey Cox. Takže když skončíte v posteli po pár setkáních, vlastně tím urychlíte sbližování a budování romantického a intimního propojení, jinými slovy lásky. „Sex navíc motivuje. Pokud se vám milování s partnerem líbí, budete se o to víc snažit o něj nepřijít,“ tvrdí Tracey Cox.

Kdy je správný čas na první sex

Co se týká lásky, vztahů a života vůbec, jasné pravidlo neexistuje. Určitý návod ale dávají statistiky anebo ankety. Například internetová seznamka OkCupid vyzpovídala své klienty a vzešla z toho následující čísla:

  • celkem 28 procent lidí se spolu vyspí po prvním či druhém rande, -
  • 47 procent skončí v posteli někde mezi třetím a pátým setkáním, -
  • 20 procent čeká šest a více schůzek, -
  • pět procent se sexu zdrží až do svatby. -

Láska však není matematika a vše, co s ní souvisí, je vysoce individuální. Mnohem zásadnější, než kdy k tomu dojde, je to, jak se v tom okamžiku oba cítíte. Kdy je tedy správná chvíle? Když doopravdy chcete! „Bez ohledu na diktát společnosti, bez ohledu na to, co si myslíte, že se od vás očekává, co by si třeba přál váš protějšek. Jakmile se rozhodnete, je to ten správný čas,“ dodává Tracey Cox.

Kdykoli jde o sex, měli byste se cítit příjemně, bezpečně, pohodlně. Nepatří k tomu žádné výčitky svědomí, pocit, že vás někdo někam tlačí, strach, obavy ani dojem, že byste měly.

Lásku prostě nelze vměstnat do žádných tabulek a někdy může začít pěkně zostra. Co třeba Sex na prvním rande: Může se z toho vyklubat vztah?

Reklama

Načítám