Hlavní obsah

7 vět z filmu Láska nebeská, které oslovily nás. Jaké milujete vy?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevím, jak vy, ale my už se každý rok nemůžeme dočkat, až těsně před Štědrým dnem v televizi poběží film „Láska nebeská“. Už to pomalu patří k tradici, podobně jako třeba Tři oříšky pro Popelku. Možná se na tyto filmy těšíme i proto, že v nich najdeme životní pravdy, které si třeba ani neuvědomujeme.

Článek

Několik příběhů, na prvních pohled odlišných, všechny ale mají spojitost. Všude je ústředním motivem láska, ať už je to ta první, ta nejvášnivější, stydlivá, mezi otcem a synem, nebo mezi dvěma přáteli. Všichni jsme lásku, v jakékoliv podobě, někdy zažili, a právě proto nás film Láska nebeská zřejmě tolik zasahuje. Navíc je v něm ale několik mouder, která bychom neměli přehlížet! Možná by naopak stála za zapsání červenou fixou na papírek, pověsit si je na viditelné místo a pravidelně si je připomínat.

1. „Říká se, že žijeme ve světě chamtivosti a nenávisti, ale mně to tak nepřipadá. Podle mě je láska všude kolem nás.“

Slova premiéra Velké Británie, která zazní hned na začátku filmu. Během své promluvy také dodává, že kdykoliv začne zoufat nad stavem světa, vzpomene si na příletovou halu na londýnském letišti Heathrow. Tam totiž nezažijete nic, než čistou lásku. Mezi rodiči a dětmi, mezi milenci, mezi manželi, mezi přáteli. Všichni se radují ze shledání. A tak to je i v životě. Když budete mít pocit, že všechno stojí za starou belu, nemusíte sice až na londýnské letiště, ale podívejte se kolem sebe. Láska nemusí být jen ta jedna, jak si často myslíte.

Foto: Profimedia.cz

Vášeň nemusí být zakázaným ovocem. Vášeň můžete sdílet i se svým partnerem Foto: Profimedia.cz

2. „Budu stát pod jmelím a doufat, že mě políbíte.“

Řekla smyslně asistentka Mia svému nadřízenému. Neschopen slova jen polkl a křečovitě se usmál. Ale vsadíme se, že s jeho egem to muselo totálně zamávat. Nicméně nemusíte zrovna flirtovat se svým šéfem, na vašeho partnera to bude mít stejný efekt. Zkuste mu takovou zprávu poslat předtím, než pojede domů z práce. Určitě tam bude dřív, než byste čekali. Vášeň ve vztahu je potřeba, bez ohledu na to, jak jste spolu dlouho.

3. „Ale teď mě nech říct, bez jakýchkoliv nadějí, pro mě jsi perfektní.“

Scéna, kterou by si tajně přála zažít asi většina žen. Krásné vyznání lásky, když Mark na tabulích napíše, co cítí k Juliet. Kdy jste naposledy řekla svému příteli, manželovi, milenci, že je perfektní? A je pro vás vůbec perfektní? Musí být, jinak byste s ním přece neztrácela čas. Ale nejde jen o to jedno slovo. Spíš o fakt, že občas zapomínáme našim nejbližším říkat, co si skutečně myslíme a co k nim cítíme.

Foto: Profimedia.cz

Toto vyznání lásky patří mezi ta nejkrásnější filmová Foto: Profimedia.cz

4. „Život je plný různých přerušení a komplikací.“

Pohledný designér Karl má se Sarah, která je do něj zamilovaná a on do ní, trpělivost. Protože život prostě neběží jako dobře namazaný stroj, občas se zasekne a je třeba se zastavit a opravit ho. Až se příště vy někde zaseknete, vzpomeňte si na to. Občas všechno v životě není tak, jak si naplánujete, to ale neznamená, že nebude lépe.

5. „Když jsem byl mladý a úspěšný, byl jsem chamtivý a hloupý. Teď jsem starý a vrásčitý a nikoho nemám.“

Přátelství je jen další forma lásky. Ve filmu ji ztvárňuje zpěvák Billy Mack, který si na Vánoce uvědomí, že jediný, kdo mu v životě zůstal, je jeho manžer Joe, který za ním vždy stál. A stejně tak tu platí známá pravda: jak chceš, aby se chovali ostatní k tobě, chovej se i ty k nim. Buďte k okolí upřímní a ono bude upřímné i k vám. Pokud si budete hrát na něco, co nejste, s největší pravděpodobností i okruh vašich známých bude vypadat jako parta najatých herců a jen co skončíte svoji hru, oni ze svých rolí vystoupí také. A zůstanete sami. Proto je důležité hýčkat si skutečné přátele a nehledět na pozlátko.

Foto: Profimedia.cz

Můžete mít, kolik chcete kamarádů, ale nakonec zjistíte, že opravdové přátelství se ničemu nevyrovná Foto: Profimedia.cz

6. „Pravda je taková. Jsem zamilovaný a není nic, co bych s tím udělal.“

Každý, kdo někdy zažil bezprostřední zamilování, ví, o čem je řeč, stejně jako malý Sam v Lásce nebeské. Ta pravá zamilovanost může člověka totálně odzbrojit a ve chvíli, kdy „ujíždí“ na vlně endorfinů, nejraději by všechno hodil za hlavu a užíval si jen ten pocit. Ne vždycky je to tak snadné, zejména pokud v situaci hraje roli ještě třetí osoba nebo rodina. Pak nejspíš přijdou velké komplikace. Každý sám musí zvážit, jestli do svého života zamilovanost vpustit… Ale pokud řeknete „ano“, nebraňte se ničemu, užívejte si ji plnými doušky a buďte klidně i trochu iracionální. Zamilovaným projde vše!

7. „Řekni jí, že ji miluješ. Nemáš co ztratit a když to neuděláš, budeš litovat.“

Věci, které jsme chtěli říct, ale neřekli. Všichni si je v sobě nosíme a čas od času zalitujeme, že jsme je skutečně nevyslovili. Nemusí jít ani o vyznání lásky, ale o jakékoliv sdílení pocitů, které v nás zůstaly navždy ukryté třeba kvůli strachu nebo studu. Nebuďme chvíli malou holčičkou, ale dospělou ženou a říkejme, co skutečně říct chceme. Nakonec i ten Sam z Lásky nebeské dal na svého otčíma Daniela, který mu poradil, aby své city neskrýval a Joanně řekl, co cítí.

Jakou část z filmu Láska nebeská máte nejraději? 

Související témata:

Načítám