Hlavní obsah

Zánět vaječníků je nemoc z lásky, ne ze studeného

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Zánět vaječníků, jak je zažité mu říkat, ale přesněji jde o zánět pánevní, je vážné onemocnění. Navíc bývá obvykle rozšířený i na jejich okolí. Nejčastěji postihuje dělohu, vejcovody a spíše výjimečně jen samotné vaječníky. Odborníci ho řadí mezi hluboké pánevní záněty.

Článek

Zánět vaječníků (alias pánevní záněty) je nebezpečný tím, že často probíhá dlouho bez příznaků. Přitom může skončit až neplodností. Nejčastěji ho způsobují následky nákazy bakteriemi přenášejícími kapavkuchlamydie.

Příznaky zánětu vaječníků

I když jste mnohokrát v životě slyšely, že nemáte sedět na studené podlaze, protože vám jinak nastydnou vaječníky, příčina nemoci je jiná: infekční. K nákaze dojde nejčastěji při pohlavním styku, větším rizikem je samozřejmě nechráněný styk bez kondomu a častější střídání partnerů. Méně častou příčinou je pak poporodní stav, potrat nebo zavedení nitroděložního tělíska. Nastydnutí sice obecně snižuje obranyschopnost těla, ale určitě nebude hlavní příčinou vzniku těchto potíží.

Nákaza se často nemusí nijak projevit. Pokud ano, typický je nažloutlý výtok, který má velmi nepříjemný odér, dále pak špinění mimo menstruační cyklus, případně i bolesti při pohlavním styku a následné krvácení. Ženy si také často stěžují na křeče v podbřišku, případně mají zvýšenou teplotu či dokonce horečku a jiné celkové příznaky, jako je únava nebo nevolnost a také nucení na močení.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Typické je špinění nebo výtok, ale ani žaludeční potíže nejsou neobvyklé Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

A jak je to s inkubační dobou? Chronické infekce se často dlouho vůbec neprojeví, což zbytečně oddaluje léčbu a zvyšuje riziko komplikací a trvalých následků.

Vyšetření a léčba pánevního zánětu

Léčba patří do rukou gynekologů, kteří při podezření na tuto diagnózu udělají stěr z pochvy a dělohy, aby určili přítomné bakterie. Zánět je také možné odhalit ultrazvukem, ve vážnějších případech se dělá CT vyšetření nebo i magnetická rezonance.

Zánět se léčí antibiotiky, případně dalšími léky na průvodní příznaky, jako je bolest a teplota. Vždy je třeba přeléčit i partnera.

Víte, jakých vyšetření se Češi nejvíc bojí a nejvíc riskují, když na ně nejdou? 

Komplikace: otrava krve, neplodnost

Zánět se z oblasti ženských orgánů může rozšířit do břišní dutiny, kde pak hrozí například otrava krve. Nebezpečná je také možnost narušení plodnosti, zejména průchodnosti vejcovodů. Zvyšuje se i riziko mimoděložního těhotenství. V důsledku zánětu hrozí také vznik abscesů ve vaječnících, může docházet k bolestivému pohlavním styku a bolesti břicha kvůli srůstům.

Prevence je kondom a sexuální zdrženlivost

Zásadní prevencí je ochrana při pohlavním styku pomocí kondomu. To platí samozřejmě zejména při náhodných sexuálních kontaktech. S tím se váže partnerská věrnost. Když už k nehodě dojde, podstatné je také včasné vyhledání lékařské pomoci.

Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Zvlášť pokud partnery střídáte častěji, zvykněte si na to, že bez kondomu nikdyFoto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Zánět vaječníků

  • Jiné názvy - Pánevní zánět
  • Popis - Zánět týkající se obvykle zejména vejcovodu, dělohy a spíše výjimečně i vaječníků. Nevzniká z prochladnutí, jak se často říká, jde o infekční onemocnění.
  • Příznaky - Bolesti břicha, bolest při sexu, špinění, výtok, časté močení
  • Inkubační doba - Nemoc se nemusí projevit několik týdnů
  • Léčba - Antibiotika a podpůrná léčba příznaků (léky na bolest či snižování horečky)
  • Smrtnost - Na nemoc se neumírá.
  • Prevence - Ochrana při pohlavní styku kondomem

Reklama

Načítám