Hlavní obsah

Místa v bytě, kde číhá alergie? Našli jsme je!

Foto: thinkstock

V zemině rostlin může být příčina vašich potíží...Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alergií je na jaře celá řada. Ale tušili jste, že důvodem té vaší mohou být pokojové květiny, koupelnové koberečky, či vonné svíčky? Co všechno může u vás doma vyvolávat alergické symptomy?

Článek

Přestože máte doma špičkový pořádek, kýcháte a jste neustále usmrkaní? Faktem je, že i super uklizené byty mohou skrývat alergické spouštěče. Mnoho lidí trpí po celá léta, než si uvědomí, že zdroj utrpení mají přímo pod nosem. Poradíme vám, kde byste měli hledat.

Pokojové květiny

Speciálně v ložnici mohou pokojové květiny alergiky pěkně potrápit. Stává se, že květináče stojí ve vodě a v přelité hlíně se pak tvoří plísně, které do vzduchu uvolňují spóry. Ráno se probudíte s bolestí v krku, suchým kašlem nebo ucpaným nosem.

Řešení:Přestěhujte květináče do jiných místností. Místo nich si na zdi ložnice pověste květinové obrázky nebo nalepte samolepicí květinovou tapetu. Do ložnic alergiků květiny prostě nepatří. Ani umělé květiny už dávno nejsou kýč!

Pračka

Vlhkost, která se drží v hadicích, pod těsnicí gumou, ale i v celé místnosti, kde pračka stojí, je živnou půdou pro tvorbu plísní. Spóry plísní pak vdechujete při každém pobytu v koupelně, a dokonce se usazují i na prádle.

Foto: thinkstock

U pračky je doporučováno otevírat zásobník, aby dostatečně vyschnulFoto: thinkstock

Řešení:Nalijte občas do prázdné pračky 1 litr octa a zapněte program s nejvyšší teplotou. Předcházet plísním do budoucna můžete tak, že budete po každém praní nechávat dvířka i zásobník na prášek pootevřené, aby pračka mohla dýchat. Jak vyčistit dokonale spotřebiče, se dočtete například zde.

Vonné svíčky a oleje

Dokážou navodit hřejivý pocit, ale také uvolňují do vzduchu dráždivé chemické látky. Charakteristické vůně mohou, a to nejen u alergiků, vyvolat rýmu či slzení očí.

Řešení:Rozhodněte se pro jiné způsoby osvětlení. I světelné stmívače, tlumivky nebo zdroje okolo 25 wattů dokážou vytvořit příjemnou atmosféru. I vůně můžete dosáhnout jiným způsobem, třeba zakoupenými chemickými osvěžovači vzduchu. Více o vůních v bytě najdete v tomto článku.

Koupelnové předložky

Skrývá se v nich nejméně 10x více roztočů a plísní než na samotné koupelnové podlaze. Tyto spouštěče alergií, když jsou obklopeny vlhkostí, se velmi rychle reprodukují a denně používaná předložka je málokdy opravdu suchá.

Řešení:Perte předložku 1x týdně v horké vodě a nechte ji dokonale uschnout, než ji dáte na své místo.

Interiérové barvy

Běžně obsahují rozpouštědla a syntetické pryskyřice, čímž u alergiků vyvolávají svědění a pálení očí a bolesti hlavy.

Foto: thinkstock

Na trhu jsou barvy, které umí zničit většinu plísní a bakterií, vyzkoušejte jeFoto: thinkstock

Řešení:Podle prodejce interiérových nátěrů Petra Dolejšího „je vhodné malovat antialergenními nátěry, které jsou vyrobeny na bázi nanotechnologie s obsahem iontů stříbra. Jsou vysoce kvalitní a dokážou zničit až 99,99 % plísní, virů a bakterií." Po každém malování platí: nechte místnosti alespoň měsíc průběžně větrat.

Plyšáci

Už malým dětem dělají společnost venku, ale i v posteli. „Vycpaná zvířata jsou magnetem pro alergeny ze vzduchu a živnou půdou pro roztoče," říká alergoložka a imunoložka MUDr. Sylvie Liptáková.

Řešení:Prožeňte je jedenkrát týdně horkou pračkou, a pak sušičkou. Někteří plyšáci by nemuseli takovou péči přežít, a pro ty volte druhou možnost – strčte je přes noc do mrazáku. „Roztoči jsou také citliví na chladný a suchý vzduch, který je zabíjí," říká Sylvie Liptáková.

Nalézt příčinu alergie je někdy běh na dlouhou trať. Jak se to daří vám?

Reklama

Načítám