Hlavní obsah

Jízda na koloběžce? Zbaví bolesti zad a vytvaruje postavu

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Hledáte pro sebe sport, který by vás trochu rozhýbal, ideálně pomohl od bolesti zad, ale byl spíš zábava než dřina? Odpovědí na všechny tyto požadavky je koloběžka!

Článek

Troufáme si prohlásit, že na koloběžce jel, alespoň v dětství, asi každý z vás. Proč byste si ji ale měli pořídit jako dospěláci? Nasbírali jsme spoustu důvodů k tomu, abyste si jízdu na ní po letech oživili a vyzkoušeli!

S koloběžkou do kondice

S koloběžkou lze začít v jakémkoli věku, nejdříve to bývá kolem čtvrtého roku. „Horní hranice ale neexistuje, klidně na ni mohou přejít ti, kteří už si netroufají na jízdu na kole kvůli vysokému posedu a riziku pádu. Na koloběžce jste víc u země, tedy víc v klidu,“ říká Mgr. Lenka Fasnerová, fyzioterapeutka z Centra pohybu v Olomouci. Skvěle na ní zapojíte svaly na nohách, rukách, zádech i na břiše.

Dokonce na ní můžete jezdit, i když je to s vaší kondicí mizerné (jednoduché cvičení pro seniory). Jde z ní kdykoli seskočit a klidně ji jen vést vedle sebe.

Foto: zhukovvvlad, Shutterstock.com

Ušetříte za jízdné a je to zábavaFoto: zhukovvvlad, Shutterstock.com

Koloběžka jako rehabilitace

Koloběžka se může stát i vhodnou rehabilitací. „Mohou na ní jezdit třeba pacienti po endoprotéze, lidé s bolestmi zad a krční páteře, nebo ti, kteří zatěžují jen jednu partii těla a potřebují to napravit a srovnat se. Zásadní pro vyvážené posilování je ale pravidelně střídat nohy při odrážení. Nejdřív může být jedna nešikovná, ale to se rychle srovná. V začátku radím si počítat odrazy, abyste nohy střídali pravidelně – brzy to budete dělat automaticky,“ ujišťuje Lenka Fasnerová.

Zhubnete díky ní

Ač to možná vypadá jako hračka, koloběh je skvělý na spalování energie – dokonce je asi o 30 procent účinnější než jízda na kole (nejčastější chyby všech, kdo hubnou na rotopedu). Ujetý kilometr na koloběžce znamená 200 podřepů. Díky tomu si vytvarujete nejproblematičtější partie – stehna, hýždě, břicho a pas. Jízda na koloběžce je srovnatelná se svižným během.

Jak správně koloběžet?

Stojnou nohu dejte na stupátko v zadní části nášlapu a odrazovou nohou se dotýkejte země jen přední částí chodidla. Nohy střídejte, ideální je odrazit se jednou nohou čtyřikrát, pak dát obě na stupátko a tam je vyměnit. První odraz každé nohy je vždy jen letmý, vyrovnáváte jím stabilitu. Další tři jsou naopak naplno a po posledním si dejte delší pauzu s oběma chodidly na stupátku. S touto technikou ujedete po rovině i desítky kilometrů.

Důležité je i nastavit do správné výšky řídítka – dospělým by měla sahat asi do výše pasu. Naučte se brzdit páčkami na řídítkách, nikoli nohou, to je dost nebezpečné. Noste helmu a chrániče a nezapomeňte, že pro vás platí stejná pravidla jako pro cyklisty a že tedy nepatříte na chodník, ale na silnici.

Jak vybrat koloběžku?

Zásadním kritériem je vaše výška a váha. Druhým terén, po kterém budete nejčastěji jezdit. Důležitým faktorem je i výška nášlapné plochy. Čím je níž, tím víc odlehčuje noze, kterou se odrážíte, takže se tolik neunavíte. Velikost kol zase ovlivňuje ovladatelnost a stabilitu. Čím větší kola, tím je lepší stabilita, ale i menší obratnost koloběžky.

„Pro běžné použití nejčastěji doporučujeme kola o velikosti 20 palců vepředu i vzadu, nebo 26 palců vepředu a 20 vzadu (1 palec = 2,54 centimetrů, ale s údajem v centimetrech se u kol nepotkáte). Koloběžka do města by neměla být příliš těžká, abyste ji mohli zvednout do tramvaje či autobusu, měla by být skladná, nafukovací kola se postarají o pohodlí a rychlost. Běžná turistická koloběžka by měla zvládat jak silnici, tak lehčí terén. Do těžšího terénu, ale třeba i na skoky, potřebujete k tomu uzpůsobenou,“ radí Marek Kostka z české firmy, která se vývojem a výrobou koloběžek zabývá.

Pokud potřebujete koloběžku převážet autem, MHD či ji snadno uschovat v bytě, poohlédněte se po skládací verzi koloběžky. Velkou roli hrají i kvalitní pláště, které vás nebudou brzdit, a poradit si nechte i ohledně kvality brzd. Lepší je nakupovat u odborníků, kteří vám s výběrem poradí.

Koloběžky na trhu

Koloběžek pro dospělé je k dostání spousta. Skládacích i vcelku, městských relaxačních, i těch na cesty-necesty. Vyberte si.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Spokey Vector, skládací, dural, nosnost 100 kg, v e-shopu Fitness pro tebe za 1399 Kč. Sulov Rebel, ocel, nosnost 100 kg, do města i lehkého terénu, v e-shopu Patro za 1973 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Street Surfing Trickster Blossom Black, freestylová, bytelná konstrukce, ocelová vidlice, měkčené rukojeti, v e-shopu Insportline za 1290 Kč. Kostka Twenty Max, pro děti i dospělé, kombinace ocel a dural, nosnost 150 kg, na Zboží.cz koupíte od 8590 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sportovní koloběžka Crussis Urban 4.4, dural, nosnost 150 kg, hmotnost 10 kg, v e-shopu Kola Glaser za 8690 Kč. Koloběžka Yedoo Four Basic, ocelová, nosnost 120 kg, zadní i přední brzda, stojánek, na Zboží.cz od 2750 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Koloběžka na turistiku Kostka Tour Max G5 Mystic, nosnost 150 kg, hmotnost 9 kg, na e-shopu Kola online za 9599 Kč. Sedco Actin 4.1 Classic 26/20 46802A, dural, nosnost 120 kg, na e-shopu Sport 365 za 3299 KčFoto: Archiv firem

Soutěž: Vyhrajte wellness pobyt pro dva!

Shodili jste s naším hubnoucím speciálem od ledna pár kil? Výborně! Právě teď totiž nadešla chvíle, kdy se můžete zapojit do naší soutěže! Až do 10. dubna máte možnost poslat nám na e-mail info.prozeny@firma.seznam.cz vaše dvě fotografie – před hubnutím a po něm – spolu s krátkým příběhem o vaší tříměsíční redukci. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt – viz níže! Detaily a pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajte relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji Rudolph II. s postelí s nebesy se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou a využít můžete lázeňské kliniky v I. patře (jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Reklama

Související témata:

Načítám