Hlavní obsah

Místo průvodu duhová plavba. Prague Pride bude!

Foto: Jose Luis Carrascosa, Shutterstock.com

Foto: Jose Luis Carrascosa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duhový průvod prošel poprvé Prahou před deseti lety. Letošní rok však budou o barevné veselí kvůli koronavirovým opatřením obyvatelé hlavního města ochuzeni. I tak se v tomto týdnu budou konat zajímavé akce. Které se vyplatí navštívit a jak se na ně obléct?

Článek

Celosvětově proslulý festival, jehož hlavním cílem je podpora LGBT+ komunity má slušnou základnu fanoušků i v České republice. Vyvrcholením události bývá davové procesí, které ale v jubilejním ročníku bude bohužel chybět. Co všechno Prague Pride 2020 nabídne a jak se změnil pohled dnešní společnosti nejen na homosexuály? Zeptali jsme jednoho z organizátorů Filipa Mildeho.

První ročník Prague Pride proběhl v roce 2011. Změnilo se za tu dobu něco k lepšímu pro LGBT+ komunitu?

Máme mnohem lepší legislativu. Máme registrované partnerství. Máme antidiskriminační legislativu, důstojnost všech bez rozdílu zakotvenou v ústavě, máme více organizací, které prosazují všem lidem stejná práva a zlepšují naši životní situaci.

Tak to je skvělý výsledek. Manželství ale homosexuální páry uzavřít stále nemohou… 

To máte pravdu. Od roku 2006 naši zákonodárci a zákonodárkyně nepřijali jediný zákon, který by zlepšil kvalitu života LGBT+ lidí v Česku. 96 % LGBT+ lidí si přeje manželství pro všechny, které navíc podporuje 67 % Čechů a Češek. Novela zákona o rovném manželství leží ale bez hlasování více než dva roky v Poslanecké sněmovně. Nevíme, na co poslanci a poslankyně čekají. Zákonu dala zelenou vláda České republiky, předložilo ho 46 poslanců a poslankyň a podporuje ho i premiér Andrej Babiš.

Foto: Tatiana Dyuvbanova, Shutterstock.com

O tradiční průvod letos pražští obyvatelé přijdou. Místo něj se uskuteční duhová plavba Foto: Tatiana Dyuvbanova, Shutterstock.com

Vidíte ještě nějaké nedostatky, v čem by se společnost měla změnit? 

Měla by přestat vnímat téma LGBT+ lidí jako něco okrajového nebo něco, co se odehrává pouze v ložnicích LGBT+ lidí. Ve společnosti je odhadem 7–9 % LGBT+ lidí, což jsou statisíce osob, desetitisíce rodin a párů, kteří nechtějí něco extra nebo navíc. Přejí si pouze respekt a stejné podmínky pro život, jako ostatní v této zemi.

A právě o takovou osvětu se snaží festival Prague Pride. Ikonický průvod byl však zrušen. Jaká jsou tedy největší lákadla letošní akce? 

Desátý Prague Pride s mottem „Prague Pride LIVE“ si hlavně klade za cíl spojit celé Česko. Čeká nás rekordní počet festivalových míst, více jak sto událostí v Praze a některé i v regionech, pět hodin živého vysílání denně, duhově nasvícené budovy po celém Česku.

Proč „live“? 

Velká část programu se totiž bude v přímém přenosu vysílat online. Každý den od 16 do 21 hodin bude možné na sociálních sítích sledovat Pride Stream z festivalových událostí. Budou interaktivní – lidé je budou moci komentovat nebo třeba psát dotazy diskutujícím.

Foto: lazyllama, Shutterstock.com

Prague Pride 2020 trvá od 3. do 9. srpna a pro všechny účastníky je připravena řada zajímavých akcíFoto: lazyllama, Shutterstock.com

Co nabízí program mimo online prostředí? 

V programu jsou pikniky pro asexuální osoby, pro bi a pansexuální lidi, diskuse o zobrazování trans postav ve filmu a hrách nebo o intersex problematice. Důraz se klade nejen na propojování různých queer skupin, ale i různých generací. Tradiční sobotní průvod Prahou 8. srpna nahradí Duhová plavba po Vltavě. Trasa na bezbariérových lodích povede z ostrova Štvanice do Modřan. Na trase budou lodě zdravit pride pikniky, které si lidé mohou zorganizovat na různých místech podél řeky.

V čem je akce zajímavá pro lidi, kteří součástí LGBT+ komunity nejsou? 

Naše přesvědčení je takové, že úloha pridů je pro společnost naprosto zásadní. Nejde jen o průvod. Společné setkávání, sdílení a vzdělávání se jsou cílem desítek akcí, které v rámci festivalu organizují desítky dobrovolníků a dobrovolnic, jednotlivců i organizací. Vítáni jsou na nich samozřejmě všichni, nejen LGBT+ lidé. Tento rok navíc festivaloví návštěvníci, a s tím spojený turismus, mohou výrazně pomoci místním podnikatelům, podnikatelkám a celé ekonomice hlavního města.

Foto: Archiv Prague Pride

Během festivalu si na Střeleckém ostrově v Praze budete moci zakoupit originální a praktickou tašku, která je vyrobená ze starých reklamních poutačů Prague PrideFoto: Archiv Prague Pride

LGBT+ podporují i módní značky

Nechcete si letošní Pride nechat ujít? Pak nezapomeňte do víru velkoměsta vyrazit v duhovém outfitu! Známé módní značky vytvořily speciální kolekce, jejichž výtěžek, nebo alespoň jeho část, poputuje na podporu LGBT+ komunity. Podívejte se, kde všude můžete zakoupit originální kousky.

Stylové bundy 

Foto: Archiv firem

Zleva: Levi's, 3299 Kč; Forever 21, 559 Kč Foto: Archiv firem

Sportovní tenisky 

Foto: Archiv firem

Zleva: Adidas, 3599 Kč; Converse, 2590 Kč Foto: Archiv firem

Trička s krátkým rukávem 

Foto: Archiv firem

Zleva: Forever 21, 449 Kč; Puma, 799 Kč Foto: Archiv firem

Pohodlné mikiny

Foto: Archiv firem

Zleva: Calvin Klein, 3490 Kč; Indicode Jeans (prodává Zalando), 720 Kč Foto: Archiv firem

Barevná tílka 

Foto: Archiv firem

Zleva: Wrangler (prodává About You), 519 Kč; Adidas, 699 Kč Foto: Archiv firem

Ledvinka, či batoh? 

Foto: Archiv firem

Zleva: Levi's, 549 Kč; Hunter, 2750 Kč Foto: Archiv firem

Pruhované ponožky

Foto: Archiv firem

Zleva: Asos, 130 Kč; Happy Socks, 279 Kč Foto: Archiv firem

Duhové kšiltovky 

Foto: Archiv firem

Zleva: Versace, 9100 Kč; Pepe Jeans (prodává Answear), 599 Kč Foto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám