Hlavní obsah

Místo sexu posilovna! U jakého cvičení zažijete orgasmus?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Vyvrcholení při jízdě na kole už zažilo tolik lidí, že to nikoho nepřekvapí. Fitness svět se ale dnes zabývá jiným druhem orgasmu. Tím, který se může objevit, když budete posilovat core, tedy hluboké břišní svaly.

Článek

Jestli hledáte co nejvíce důvodů, abyste konečně začali cvičit, dáme vám nyní možná jeden navíc. Kromě toho, že snáze zhubnete a zformujete postavu, můžete si užít i velmi hezké chvilky. Při správném posilování totiž možná zakusíte pocit ze všech nejslastnější...

Břišní svaly, které nevidíte

Dříve, než se začneme bavit o takzvaném coregasmu, tedy orgasmu, kterého dosáhnete při cvičení core svalů, je třeba si vysvětlit, kde se tyto svaly nachází a jakou plní funkci. Core neboli střed těla je skupina svalů, kterým se říká hluboký stabilizační systém páteře. Mezi ně se řadí pánevní dno, příčný sval břišní, bránice, vzpřimovače páteře a zadní snopce vnějších šikmých břišních svalů.

Pro zjednodušení si lze core představit jako krabici složenou ze čtyř stran, která je uložena pod povrchovým svalstvem. Tyto svaly zajišťují stabilizaci trupu při působení sil vnějšího okolí.

Důvody, proč je posilovat 

V první řadě svaly středu těla chrání vaše orgány a zajišťují správné držení těla. Jejich posilování je prevencí bolesti zad a zároveň vám zajistí lepší vytvarování břišních svalů, než když cvičíte pouze povrchové svaly trupu.

Přestože core svalstvo nevidíte, zastává tedy nemalou estetickou funkci. Ani si nedovedete představit, jak radikálně dokáže postavu změnit správný postoj! Mimo to ale plní posilování core řadu zdravotních funkcí. Může pomoci od migrén, bolesti krční páteře, hrbení se a dalších problémů.

Když máte svaly hlubokého stabilizačního systému oslabené, dochází k přetěžování povrchových svalů a kloubních struktur. To vede třeba ke zvýšenému svalovému napětí či kloubním blokádám.

Foto: Dragon Images, Shutterstock.com

Při cvičení vnitřních břišních svalů se používají nestabilní podložkyFoto: Dragon Images, Shutterstock.com

Coregasmus zažívají častěji ženy

Asi vás nepřekvapí, že coregasmus je poměrně nový termín, kterému se zatím věnovalo jen pár vědeckých studií. Ty nejdůležitější poznatky pochází od vědců z IU School of Medicine and Center for Sexual Health a byly publikované ve speciálním vydání odborného časopisu Sexual and Relationship Therapy.

Zjistilo se, že coregasmu mohou dosáhnout obě pohlaví, avšak u mužů není tolik běžný. U nich se dle vědců zřejmě jedná o orgasmus způsobený stimulací prostaty. Ženy mají výrazně vyšší šanci dosáhnout slasti a jejich vyvrcholení je podobné hlubokému vaginálnímu orgasmu.

Bonus, který nečekáte

Zda tohoto stavu dosáhnete, ale závisí na mnoha faktorech – na technice cviků, na vaší tělesné konstituci, na tom, s jakou silou cvičíte, a v neposlední řadě i na vašem psychickém rozpoložení. Co je však důležité, coregasmy se dle záznamů ze studií vyskytovaly bezděčně a zcela nezávisle na myšlenkách. Jedná se tedy o čistě fyzické orgasmy.

Foto: Rocksweeper, Shutterstock.com

Cvik „prkno“ můžete cvičit i na pevné zemiFoto: Rocksweeper, Shutterstock.com

Na tyhle cviky vsaďte

Na posilování core svalů jsou velmi účinné cviky s různými balančními pomůckami, jako je bosu, speciální míče a válce, balanční podložky a desky a podobně. Začátečníkům postačí stoje na balančních pomůckách s podsazenou pánví a dýcháním do břicha. Pokročilejší mohou zkusit také dřepy nebo výpady.

Výborným cvikem na posílení hlubokého stabilizačního systému je taky cvik zvaný plank neboli vzpor na předloktí či dlaních. V článku Naučte se účinný cvik plank se můžete podívat, jak přesně se cvik provádí.

Co vás motivuje ke cvičení?

Reklama