Hlavní obsah

Co je víc než skříň? Šatna! Známe fígle, jak ji dostat do každého bytu

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se šatnou je nejlepší počítat již při stavbě domu nebo bytu. Jestli vás čeká jen menší rekonstrukce a nechcete dělat velké stavební úpravy, nezoufejte. Víme, jak i v takovém případě najít místo na menší (i větší) funkční šatnu.

Článek

Chystáte se při přestavbě vybudovat šatnu? Může vzniknout přepažením části některé místnosti – v takovém případě máte na výběr hned z několika možností, jak takovou úpravu provést.

Nenáročným uživatelům poslouží i obyčejný závěs, umístěný na policovém systému. Výhodou takového řešení je snadná montáž a v případě potřeby i rychlé uvedení místnosti do původního stavu. Anebo si šatnu sestavte z dřevotřísky, sádrokartonu či dřeva – zručnější kutil to zvládne sám, nevýhodou je, že se při práci s těmito materiály nepořádku zcela nevyhnete. Na trhu jsou ovšem k dispozici i modernější možnosti.

Skleněná šatna

„Stačí využít celoskleněnou stěnu nebo celoskleněné či prosklené dveře s bočními světlíky, které vyžadují pouze minimální zásah při instalaci, bez prachu a špíny. Na výběr je z mnoha skel, průhledných či jen průsvitných, s jemnými motivy nebo i s možností potisku libovolnou fotografií díky keramickému tisku. Touto metodou je dokonce možné mít z každé strany jiný motiv, aniž by se vzájemně překrývaly,“ uvádí Martin Rataj, produktový manažer společnosti Sapglass.

Záleží tak pouze na vašem vkusu, jak si budete chtít šatnu ozvláštnit a zda chcete dovnitř skrz stěnu vidět, nebo oblečení zcela skrýt. Co se týče rozměrů, celoskleněné stěny je možné využít i v atypických prostorech. „Na míru danému interiéru mohou být vyrobené do maximálních rozměrů 590 x 280 cm. Doplnit je lze celoskleněnými dveřmi, a to otočnými, posuvnými i kyvnými, ve stejném vzhledu jako celá stěna. Celá montáž trvá den,“ přibližuje Martin Rataj.

O bezpečnost se uživatelé šatny bát nemusejí. Stěny bývají vyrobené z bezpečnostního kaleného skla, které je pětinásobně odolnější proti rozbití než běžné sklo. A kdyby se přece jen rozbilo, rozpadne se na malé tupé úlomky, které neublíží.

Foto: bezikus, Shutterstock.com

Prosklená průhledná šatna se může stát zajímavým ozvláštněním interiéruFoto: bezikus, Shutterstock.com

Jde to i z komory

Jako šatnu lze využít i starou komoru či menší místnost. „V takovém případě doporučuji přemýšlet nad vhodnými dveřmi. Nejčastěji se využívají posuvné, které šetří místo. V případě posuvu do pouzdra ve stěně nevyžadují žádný prostor navíc, u posuvu na stěnu musíte počítat s plochou zhruba 0,1 m²,“ uvádí Per Klíma, produktový specialista Sapeli.

Pozor je ale podle něj nutné dávat na vypínače, zásuvky a komody v okolí dveří: „Důležité je, že nemusíte počítat s místem před vstupem do šatny, které by bylo potřeba pro otevření klasických otočných dveří.“

Foto: Tam Patra, Shutterstock.com

Šatnu lze v místnosti vybudovat z mnoha různých materiálůFoto: Tam Patra, Shutterstock.com

Vnitřní rozložení si spočítejte

Pro dokonalé využití šatny je velmi důležité její vnitřní vybavení, ať už jde o systém polic a závěsných tyčí, velké zrcadlo, či dostatečné osvětlení. Police je možné koupit v běžných obchodech s nábytkem. Pro efektivní využití prostoru je ale vhodnější si policový systém nechat vyrobit na míru.

Vyplatí se sečíst, kolik oblečení potřebujete skládat do polic, kolik věšet na ramínka a kolik schovat do šuplíků, a podle toho určit rozměry vnitřního vybavení. Pro složenou košili je nutné počítat s policí hlubokou 40 cm, oděvy na ramínku už vyžadují místa víc – například zimní kabáty potřebují prostor o hloubce minimálně 55 cm.

Foto: All About Space, Shutterstock.com

Kolik místa v šatně potřebujete? Jak dlouhý věšák a kolik polic? Všechno si předem spočítejteFoto: All About Space, Shutterstock.com

Také sníte o samostatné šatně?

Reklama

Související témata:

Načítám