Hlavní obsah

Módní vzpomínky: Trendy, které jsme v dětství rády neměly

Foto: Masson, Shutterstock.com

Foto: Masson, Shutterstock.com

Reklama

Některé trendy jsou nadčasové, jiné se do čela módních přehlídek vrací s dlouhou odmlkou. A úspěch zaznamenávají i takové, kterým jste v dětství vůbec nemohly přijít na chuť. Vzpomínáte na šusťákovku po bráchovi, vroubkované punčocháče a pletený svetr od babičky?

Článek

Ačkoliv dnes patří mezi vyhledávané zboží, když jste byly děti, milovaly jste ho zhruba stejně jako špenát nebo dušenou kapustu. Jenže rodičům šlo v nízkém věku odporovat jen stěží, a pokud jste chtěly ven, musely jste obléknout třeba i nějaký ten skvost ze šatníku po bratranci z druhého kolene. Doba ale pokročila a kousky, které vám kdysi přišly ošklivé, teď hrdě nosí dospělí, a ještě za ně utrácejí nemalé peníze.

Kombinézy 

Pro malé děti je kombinéza bezpochyby praktickou volbou. Nic se neshrnuje ani neohrnuje a sníh na holých zádech či v nohavicích díky kombinéze vůbec nehrozí. Pokud pod ní ale máte ještě několik dalších vrstev oblečení, připomíná vaše chůze vysloužilého bojovníka sumó. O svobodě pohybu se v tomto případě opravdu mluvit nedá, a možná právě proto ji většina dětí ráda neměla. Cool nepřipadala ani teenagerům, v dnešní době už ji ale upřednostňuje mnoho lyžařů a je pravdou, že může vypadat velmi šik. Velkým hitem jsou také plyšové overaly alias kombinézy na doma.

Foto: Archiv firem

Zleva: Goldbergh (prodává David Sport), 14 950 Kč; Asos, 1835 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Shein, 630 Kč; Astratex, 1259 Kč Foto: Archiv firem

Svetry od babičky

Šikovné babičky pletly svým vnučkám svetry ke každým narozeninám, Vánocům a někdy i jen tak. Ne všechny to ale dokázaly ocenit, zvlášť když výsledek nesplňoval požadavky poslední módy. Z podobného dárku by teď ovšem šílely radostí. V kurzu jsou huňaté svršky v minimalistickém pojetí s objemnými rukávy i originálními vzory.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bershka, 399 Kč; Lindex, 999 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: by Martina (prodává Vidda Shop), 5980 Kč; LeGer (prodává About You), 1829 Kč Foto: Archiv firem

Šusťákovky 

V devadesátých letech minulého století se tyhle bundy dědily z bráchy na ségru a naopak. Růžová barva či větší velikost nehrála při předávání žádnou významnou roli. Oversized střihy nebyly trendy, přesto na hřišti pobíhaly dívky v plandavých šusťákovkách a výjimku nepředstavovali ani chlapci v bundách pastelově růžového odstínu. Dnes už nejsou podobné výstřelky žádnou překážkou. Vyrábějí se unisexové řady a nosí se nejen na sport.

Foto: Archiv firem

Zleva: Urban Classics (prodává Zalando), 1078 Kč; Tommy Hilfiger, 2774 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Adidas, 1079 Kč; Nike, 1430 Kč Foto: Archiv firem

Gumičky 

Pokud jste patřily k holčičkám, které nejraději nosily rozpuštěnou hřívu, ale maminky na nich experimentovaly s účesy, vlasovým doplňkům jste se vyhnout nemohly. Scrunchies, jak se látkovým retro gumičkám v současnosti říká, byly dlouhou dobu v propadlišti dějin. Koneckonců odsoudila je i Carrie z kultovního seriálu Sex ve městě (1998–2004). Módní návrháři je však opět přivedli k životu a aktuálně nesmí v kosmetickém šuplíku chybět žádné dlouhovlasé ženě.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bershka, 199 Kč za 3 ks; Claire's 130 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sinsay, 99 Kč za 3 ks; House, 49 Kč za 2 ks Foto: Archiv firem

Punčocháče

Na vrchol nevkusu se v dětských očích jistojistě vyšplhaly zimní punčocháče, které se nosily snad do té chvíle, než z nohou samy neodpadly. Vytahaný model, plandající v oblasti kolen, vypadal obzvlášť odpudivě k elegantní sukni, pod kalhotami alespoň nebyl vidět. Silné punčocháče najdete v prodejnách i letos. Ať už si vyberete variantu s copánkovým vzorem nebo sáhnete po výrazném odstínu, nebudete out. Jakmile se ale vytahají, nekompromisně se jich zbavte.

Foto: Archiv firem

Zleva: Nanoschky, 430 Kč; Lindex, 499 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Calzedonia, 429 Kč; H&M, 149 Kč Foto: Archiv firem

Účes na Jágra

Jaromír Jágr (48) byl, je a vždycky bude legendou, ostatně stejně jako jeho ikonický sestřih z devadesátek à la „vpředu byznys, vzadu party“. Identickým účesem se v té době pyšnil snad každý fanoušek českého hokejisty, nevyhnul se ani dětem a běžný byl i u žen. Přestože se z něj postupem času stala pouze úsměvná vzpomínka, vypadá to, že se brzy přece jen dočká comebacku. Usiluje o to i zpěvačka Miley Cyrus (28), která mullet právě nosí.

Foto: LEGNER JAROSLAV / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Krátké vlasy po stranách i na temeni hlavy, ofinka a dlouhé kučery vzadu – příchází mullet opět do módy? Foto: LEGNER JAROSLAV / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Reklama

Načítám