Hlavní obsah
3,0
(188)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Mrkev, aromatické koření i bílá čokoláda, to je dokonalá kombinace. Vyzkoušejte ji v podobě vláčné bábovky, která se rozplývá na jazyku. Čokoládu můžete přidat i do těsta, bábovce to jen prospěje.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Těsto
  • 150 g hladké mouky
  • 180 g špaldová mouka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 4 ks vejce
  • 2 ks mrkve
  • 6 lžic vlašských ořechů
  • 2 lžičky skořice
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 lžičky pomerančové kůry
Na dohotovení
  • 70 g bílé čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vejce vyklepněte do mísy. Přidejte cukr a šlehejte do světlé a nadýchané pěny. 

02.

Do směsi přidejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva, skořicí a pomerančovou kůrou. Přidejte zakysanou smetanu a pomerančovou šťávu. Ušlehejte hladké těsto. 

03.

Nakonec do těsta vmíchejte ořechy a mrkev. Promíchejte, ale už nemusíte šlehat. 

04.

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Pokud nemáte po ruce hrubou mouku, můžete na vysypání použít mletý kokos nebo obyčejnou strouhanku. 

05.

Bábovku pečte 45 až 50 minut v troubě předehřáté na 180 C. Po upečení ji nechte minutku stát, pak ji zabalte do utěrky namočené v ledové vodě a vyklopte. Nechte ji vychladnout.

06.

Mezitím připravte polevu. Bílou čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Přilejte smetanu a promíchejte. Ořechy nasekejte nahrubo. Vychladlou bábovku přelejte polevou a posypte ořechy. 

Jestli jste bábovkoví, zkuste prezidentskou s rumovou polevou nebo bleskovou hrnkovou s karamelem

Reklama

Související témata:

Načítám